Actueel

De variatie van het weer in beeld

We krijgen dagelijks vele fraaie en nieuwswaardige weerfoto’s toegestuurd of ze worden geupload via ons foto- en videoplatform. Hieronder een selectie van foto’s van de afgelopen dagen met daarbij begeleidende teksten van meteoroloog Dennis Wilt.

Foto: Tara Kiers, SteenwijkFoto: Tara Kiers, Steenwijk

Bezige Bij

Soms zijn er van die minitafereeltjes die je, als je de juiste camera bezit, moet vastleggen. Het is gewoon een kunstwerk deze bezige bij op de bloeiende bieslook. Bijen hebben het nog steeds moeilijk in ons land. De grootste bedreiging is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Daarom is de bijenstichting de actie bijenlint gestart, een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij.

Foto: Joost Mooij, Alphen aan den RijnFoto: Joost Mooij, Alphen aan den Rijn

Uittocht

Nadat vorig weekend de eerste hoos vakantiegangers op pad gingen richting het zuiden van Europa, beginnen de schoolvakanties dit weekend in het midden van het land. De regio Noord moet nog een weekje geduld hebben. Vakantie vieren in Nederland is met de huidige weersomstandigheden ook een goed alternatief om de lange reis en files te omzeilen.

20180706_Sjef kenniphaas_Egmond aan Zee.jpegFoto: Sjef kenniphaas, Egmond aan Zee

Herfst?!

Op sommige plaatsen lijkt het wel herfst, terwijl de temperatuur in de volle zon overdag gewoon oploopt naar zomerse waarden. Planten en bomen reageren op de aanhoudende droogte door de sapstroom in een deel van de bladeren af te sluiten om extra verdamping te voorkomen. De bladeren verkleuren daardoor en vallen zelfs af.

Foto: Sjef kenniphaas, Egmond aan ZeeFoto: Sjef kenniphaas, Egmond aan Zee

Kwallen

Met een aanhoudende oostenwind spoelen in de zomer vaak veel kwallen aan op het strand. De aflandige wind zorgt er voor dat de bovenste laag zeewater verder uit de kust wordt geblazen. Hierdoor komt er een tegengestelde onderstroom van zee richting de wal op gang. Juist in dit wat diepere zeewater bevinden zich veel kwallen die daar paren in deze tijd van het jaar. Dus komen ze massaal met de onderstroom mee het strand op.

Foto: Els Bax, NoordwijkFoto: Els Bax, Noordwijk

Frisse duik

Tijdens de hete dagen in de zomer is het aan de kust het beste uit te houden. Deels door de wind, die dezer dagen veel vanaf zee waait, maar ook vanwege de mogelijkheid om een frisse duik te nemen. Het zeewater voor de kust heeft inmiddels al een aangename temperatuur bereikt.

Foto: Jos Hebben, AltweerterheideFoto: Jos Hebben, Altweerterheide

Vochttekort

Door de aanhoudende droogte hebben veel gewassen het moeilijk. Ook is er op veel plaatsen door de overheden een verbod afgekondigd om de gewassen met oppervlakte water te beregenen in verband met de dalende grondwaterstand. De bladeren van de maisplanten krullen om en verkleuren als ze vocht tekort hebben en stagneren in de groei. Regenwater is hard nodig!

20180708_Jitske van der Gaast_Tjerkgaast.jpegFoto: Jitske van der Gaast, Tjerkgaast

Mystiek

Het kleine beetje vocht in de lucht, dat na de nachtelijke afkoeling vlak bij het aardoppervlak zichtbaar wordt, zet de vroege ochtend in mystieke kleuren tijdens de zonsopkomst. Zodra de eerste zonnestralen er in branden lossen de ondiepe mistbanken als sneeuw voor de zon op.

Foto: Joost Mooi, Alphen aan den RijnFoto: Joost Mooi, Alphen aan den Rijn

Gladheid in de zomer

En toen viel er ineens weer even wat regen. Na de langdurige droge periode heeft zich in de poriën van het asfalt vuil, rubber en olieresten opgehoopt. Na vermenging met een beetje regenwater vormt zich een gel-achtige substantie op het wegdek waardoor het plotseling spekglad kan worden. De weggebruikers werden dan ook door de informatiediensten in hartje zomer gewaarschuwd voor gladheid.

Foto: Johan Westra, Katwijk aan ZeeFoto: Johan Westra, Katwijk aan Zee

Tijdelijk dipje

Het is werkelijk een bijzonderheid dezer dagen, wind en regen! Vanwege een lagedrukgebiedje dat net over de grens van noord naar zuid over Duitsland trok, ging het afgelopen dinsdag ineens stevig waaien met langs de kust zelfs even een windkracht 7. Ook viel er wat regen, maar helaas te geringe hoeveelheden om de droogte een halt toe te roepen. Ook was het maar een tijdelijk dipje in de voortdurende zonnige en droge zomer.

Foto: Marius Visser, DieverFoto: Marius Visser, Diever

Dorstig

Heerlijk, eindelijk regen. En het stof uit de lucht en uit de veren. Dieren in de natuur hebben tijdens deze gortdroge zomerperiode steeds meer moeite om aan drinkwater te komen. Veel poeltjes in natuurgebieden, favoriete drinkplaatsen van wilde dieren,  staan inmiddels droog. Boeren en natuurbeheerders doen dan ook hun uiterste best om deze waterplaatsen aan te vullen met tankwagens, maar dat is niet altijd even gemakkelijk omdat ze vaak diep verscholen liggen in de bossen. 

Heb jezelf ook een recente foto of video gemaakt, upload deze dan via ons foto- en videoplatform op Buienradar.


11-07-2018 om 11:30 door Dennis Wilt


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...