Actueel

De eerste tyfoon van 2021 pakt groots uit!

Waar het in Nederland relatief rustig weer is, is dat aan de andere kant van onze aardbol absoluut niet het geval. Ten oosten van de Filipijnen raast momenteel de eerste tyfoon van het jaar met de naam Surigae, en dat is er niet zomaar eentje! We bespreken het in deze blog.

Vorming

Alle ingrediënten waren aanwezig voor de vorming van een tropische cycloon. Er waren al tropische onweersbuien boven de oceaan. Met een temperatuur van zo’n 29 graden Celsius, was het oceaanwater ook warm genoeg. De onweersbuien konden zich dan ook goed organiseren en het begin van Surigae was gemaakt.

Supertyfoon Surigae werd al voor enige tijd goed in de gaten gehouden. Op 12 april ontwikkelde het cluster onweersbuien zich verder en werd het een tropische depressie. Op dezelfde dag werd Surigae zelfs al verder geclassificeerd als een tropische storm, waarna hij ook zijn naam kreeg. De drie dagen daarna kwam Surigae maar amper van zijn plek, maar nam hij wel in kracht toe. Op 15 april werd Surigae een tyfoon van de eerste categorie. Dat betekent dat de windsnelheden opliepen tot minimaal 119 km/u. Er werd ook langzaam maar zeker een oog zichtbaar op de satelliet.

Tyfoons zijn trouwens hetzelfde fenomeen als orkanen, maar hebben alleen een andere naam. Dit is afhankelijk van waar ze liggen. Omdat Surigae in de westelijke helft van de Grote Oceaan ligt (bij de Filipijnse Zee), spreken we in dit geval van een tyfoon. Categorie_v1_01.jpg

Actueel

Het bleef alleen niet bij een tyfoon van de eerste categorie. Surigae bleef zich door ontwikkelen en is rond 15:00 vandaag een zogeheten supertyfoon van de vijfde categorie geworden. Het oog is niet meer te missen en het hele systeem ziet er angstaanjagend uit op de satelliet. De supertyfoon produceert maximale windsnelheden van bijna 290 km/u en windstoten tot zo’n 350 km/u!

04_17_SurigaeGIF.gifVooruitzichten

Hoe de supertyfoon zich verder gaat ontwikkelen, is nog vrij onzeker. Het lijkt erop dat Surigae nog wat in kracht toe kan nemen. De supertyfoon is namelijk momenteel al krachtiger dan eerst werd gedacht en voorlopig is er ook nog genoeg voeding (warm zeewater) aanwezig. Hoe krachtig Surigae exact is, is lastig te zeggen.

Dit komt doordat we uiteraard geen netwerk van weerstations op zee hebben liggen. Hierdoor moet de kracht van de supertyfoon ingeschat worden met behulp van satellietbeelden. Daar zijn verschillende methodes voor en dus zijn er ook verschillende inschattingen. Hierdoor waren er vanmorgen al signalen dat Surigae een supertyfoon van de vijfde categorie was, terwijl de officiële instanties het nog even op categorie 4 hielden. Dat is dus later vandaag veranderd en iedereen is het er nu over eens: Surigae heeft de hoogste categorie te pakken. 

Opvallend is dat supertyfoon Surigae de eerste tyfoon van 2021 is. Het is al eens eerder tot o.a. een tropische depressie gekomen, maar nog nooit tot een tyfoon. Surigae pakt dan ook groots uit door meteen door te groeien tot categorie 5.

Categorie_v1_05.jpg

Vooruitzichten

Er is gelukkig wel goed nieuws voor de Filipijnen. Eerder waren er namelijk signalen dat de supertyfoon in het noorden aan land zou kunnen komen, maar momenteel is het signaal sterker dat Surigae met een boog naar het noordoosten wegtrekt van het vaste land. Toch is het niet uitgesloten dat Surigae alsnog aan land komt. Het is dus nog altijd opletten geblazen voor de inwoners van de Filipijnen.

Hieronder staat overzicht met de verwachting voor Surigae, gemaakt door het JTWC (Joint Typhoon Warning Center). Daarin is goed te zien dat de supertyfoon naar verwachting naar het noordoosten afbuigt en dus niet aan land komt.

04_17_ForecastSurigae.jpg

Desalniettemin zullen ze er in de Filipijnen er genoeg van merken. In sommige kustgebieden en op sommige eilanden kunnen namelijk alsnog enkele honderden millimeters aan regen vallen. Hoe dan ook zal het voor de mensen die daar wonen niet prettig zijn en hopelijk komt de kern van de supertyfoon niet aan land!


17-04-2021 om 14:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...