Actueel

Daar is ie weer; de gevoelstemperatuur!

De gevoelstemperatuur: het klinkt zo simpel en dat is het eigenlijk ook. En toch gaan we het er nog even over hebben, want het gaat de komende dagen weer flink koud worden en dus zijn alle winterattributen zoals een sjaal, handschoenen en muts echt weer nodig!

Overgangsdag

Vandaag is het nog vrij zacht met middagtemperaturen die oplopen naar lokaal 12 graden. Door de stevige oosten- tot noordoostenwind voelt het wel al wat kouder aan. De zon schijnt nog, zeker in het noorden, maar vanuit het zuiden nadert een regengebied en dat trekt vanavond en vannacht tergend langzaam, deactiverend, richting het noorden. Uiteindelijk komt het regengebied morgen overdag boven het noorden tot stilstand om vervolgens langzaam weer af te zakken naar het zuiden. Tegelijkertijd stroomt steeds koudere lucht naar ons land en is het in het noorden inmiddels koud genoeg geworden om al wat lichte (natte) sneeuw te produceren. Overdag zijn de verschillen overigens behoorlijk groot: in het noorden wordt het slechts een graad of 2, terwijl het in Zeeland nog 10 graden kan worden. 

In de loop van de middag en in de avond zakt het neerslaggebied verder naar het zuiden en gaat op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw. Er zou zich vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag zomaar eens een sneeuwdekje kunnen vormen van enkele centimeters. De grootse kans hierop zal vooral op de Veluwe, de Limburgse heuvels en in het oosten liggen. Veel zal het niet zijn, maar het kan wel even glad zijn.

Koud weekend

Het laatste weekend van de astronomische winter (dinsdag 20 maart begint officieel de astronomische lente) verloopt dan ook winters. Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt en in de nachten gaat het licht tot matig vriezen. Hier en daar zullen wel weer een aantal kouderecords sneuvelen. De neerslag is inmiddels het land uit en daarvoor in de plaats krijgen we een prachtig, zonnig weekend voorgeschoteld. De zon schijnt uitbundig en dan zou je niet zeggen dat het toch erg koud is. 

De zeer koude lucht vanuit Scandinavië/Siberië wordt met een snijdende oostenwind onze kant opgeblazen en dat levert opnieuw erg lage gevoelstemperaturen op. Heb je zaterdag een voetbalwedstrijd en moet je langs de lijn staan dan kunnen een paar extra lagen wel handig zijn. De temperatuur ligt onder het vriespunt, maar door de wind kan het nog eens 5 of 6 graden kouder aanvoelen. Vooral zaterdagochtend en zondagochtend vlak voor zonsopkomst wordt het voor het gevoel het koudst. De gevoelstemperatuur kan dan weleens dalen tot richting de -12/-13.

De gevoelstemperatuur zal de komende dagen ook weer een belangrijke rol gaan spelen.

De gevoelstemperatuur van vrijdag 2 maart lag ver onder de -10 graden. Zo laag zal het de komende dagen niet uitpakken.

En hoe gaan we verder?

De winter komt dinsdag dus officieel ten einde volgens de astronomische kalender en gelukkig voor de lenteliefhebbers gaat de temperatuur weer in de lift. Niet dat het dan direct weer lenteachtig aan zal voelen, want met een graad of 7 is het nog niet heel geweldig, maar de echte kou is dan wel weer uit de lucht.

 

Een koud weekend op komst, daarna geleidelijk minder koud. Echt lente zit er voorlopig ook even niet in...


15-03-2018 om 14:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...