Actueel

COP15: Biodiversiteitsconferentie van de VN

Palais des congrès in Montreal

Morgen start de COP15 in Montreal, Canada. COP staat voor Conference of the Parties. Dit jaar zijn er drie: één voor biodiversiteit (COP15), één voor klimaatverandering (COP27) en één voor wilde dieren in de wereld (COP19). De cijfers geven eenvoudig aan hoe vaak de partijen elkaar hebben ontmoet. Op de COP15 komen regeringen van over de hele wereld samen om nieuwe doelstellingen voor wereldwijde actie tot 2030 voor de natuur te bepalen. Met een recent rapport dat wijst op een daling van 69% van de populaties dieren in het wild in de afgelopen 48 jaar, is de toon gezet voor één van de meest cruciale milieutoppen van 2022.

COP15, ook wel bekend als de Biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties, is de vijftiende bijeenkomst van partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit, waarbij bijna 200 landen worden samengebracht om overeenstemming te bereiken over doelstellingen om het voortbestaan van diersoorten te waarborgen en de ineenstorting van ecosystemen over de hele wereld tegen te gaan.

digital-screen-with-environment-day.jpgFreepik.com

Waarin verschilt COP15 van COP27?

Hoewel biodiversiteit en klimaatverandering onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en samen moeten worden aangepakt, zal COP15 zich richten op strategieën om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, terwijl COP27 zich richt op de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden en de klimaatverandering tegen te gaan.

COP15 zal zich richten op het vaststellen van overeengekomen wereldwijde doelen om het verlies aan 'biodiversiteit' – dat wil zeggen de variëteit binnen soorten dieren, planten, schimmels en zelfs micro-organismen zoals bacteriën, waaruit onze natuurlijke wereld bestaat – een halt toe te roepen en om te keren. Deze variëteit is cruciaal voor ons voortbestaan. Alle interacties tussen planten, schimmels en dieren leiden tot het voedsel dat we eten en de medicijnen waar we afhankelijk van zijn. Ze ondersteunen onze gezondheid, ons welzijn en zorgen ervoor dat we schoon water en zuurstof hebben.

Veel wetenschappers zijn het erover eens dat de biodiversiteit op een kantelpunt staat en dat beslissingen die nu tijdens COP15 worden genomen, misschien wel onze laatste kans zijn om de natuurlijke wereld en ons bestaan zoals wij dat nu kennen te behouden.

Wat gebeurt er op COP15?

Op COP15 in Montreal zullen vertegenwoordigers van 196 regeringen aanwezig zijn, vergezeld door afgevaardigden van een breed scala aan belanghebbenden, zoals het bedrijfsleven en de financiële gemeenschap, wetenschappers en academici, inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, en jongerenvertegenwoordigers. Deze partijen zullen bij elkaar komen om te onderhandelen over nieuwe plannen, strategieën en doelstellingen om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken.

De verwachting is dat de vergadering politieke wil zal tonen en overeenstemming zal bereiken over financiële steun om ervoor te zorgen dat de nieuwe reeks doelstellingen zowel ambitieus als haalbaar is.

Waarom is de conferentie van dit jaar zo belangrijk?

Actie ondernemen om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken is nog nooit zo dringend geweest. De natuur op onze planeet ondergaat een gevaarlijke achteruitgang als gevolg van menselijke activiteit. Het gaat om het grootste verlies aan levens sinds de dinosaurussen. Een miljoen planten- en diersoorten worden nu met uitsterven bedreigd.

7249362.jpg
Freepik.com

Het bestaan van de mensheid is afhankelijk van schone lucht, voedsel en een leefbaar klimaat, die allemaal worden gereguleerd door de natuur. Een gezonde planeet is ook een voorbode van veerkrachtige economieën. Miljarden mensen in ontwikkelde en ontwikkelingslanden hebben baat bij een gezonde natuur en de voordelen die dat biedt, zoals voedsel, energie, materialen, medicijnen, recreatie en menselijk welzijn.

Gezonde ecosystemen zijn ook van cruciaal belang om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te behalen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Toch zal klimaatverandering waarschijnlijk tegen het einde van de eeuw één van de grootste oorzaken van biodiversiteitsverlies vormen.

COP15 streeft naar een historisch akkoord om natuurverlies te stoppen en terug te draaien, vergelijkbaar met het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Wat in Montreal wordt aangenomen, zal een wereldwijde blauwdruk zijn om de dalende biodiversiteit van de planeet te redden.

De inzet in Montreal is hoog, verschillende zaken liggen op de onderhandelingstafel. Het ontwerpkader omvat meer dan 20 doelstellingen uit voorstellen om het gebruik van pesticiden te verminderen, invasieve soorten aan te pakken, subsidies die schadelijk zijn voor het milieu te hervormen of af te schaffen en de financiering voor de natuur uit zowel publieke als private bronnen te verhogen.

Bron: Verenigde Naties.


06-12-2022 om 13:30 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...