Actueel

Buien zijn niet de oplossing

Janneke Middendorp

In juni schreef ik al een blog waarin ik het verschil duidde tussen buien en regen. Nu ga ik kort uitweiden over het verschil in effect dat langdurige regen heeft op de droogte en het effect van (hoos)buien daarop.

Stortbuien
Veel mensen denken dat doordat we een aantal hoosbuien hebben gehad, het neerslagtekort wel afgenomen zal zijn. Helaas is dat niet helemaal waar. Als we naar de droogtemonitor van de KNMI kijken zien we dat het jaar 2020 nog steeds tot de 5% droogste jaren behoort. Het resultaat van een aantal hoosbuien is dus niet zo groot geweest als gehoopt. Sterker nog, als er minder regen zou vallen, maar dan over langere tijd, dan zou het meer effect hebben gehad op het tekort.


neerslagtekort.png
Neerslagtekort Bron: KNMI

Infiltratie
Dit effect is afhankelijk van de verwerkingssnelheid van de grond. Ofwel, hoeveel water kan de grond per uur verwerken. Bij langdurige regen van mindere intensiteit kan er meer regen geleidelijk de grond in zakken. Bij een kortstondige regenbui waar in kortere tijd evenveel of zelfs meer millimeter neerslag valt, kan de grond niet alles verwerken. Het meeste water spoelt zo het riool of een beekje in en komt zo dus niet in de grond. Op deze manier dragen hoosbuien dus niet echt bij, bij het oplossen van het neerslagtekort.

5353940_source.jpgWateroverlast door hoosbuien. Foto: Normen Vink

Hulp
Er is ook goed nieuws! Want we kunnen de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld de tuin voor te bereiden op het veranderende klimaat. Hoe? Dat kan je lezen in deze blog over het droogtebestendig maken van de tuin.


07-07-2020 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...