Actueel

Bloeiende heide

Otterlo, Regina Vastenhout

2021 gaat dan misschien niet de boeken in als een jaar met een prachtige zomer, (hoewel de zomer heel gemiddeld was; zie Slechte zomer, of toch niet?) voor de natuur is 2021 een geweldig goed jaar. We hebben eigenlijk geen langdurig droge periode gehad en de natuur staat er prachtig bij. Van mislukte oogsten op verdorde akkers is geen sprake.

Neerslagtekort Bron:KNMINeerslagtekort Bron:KNMI

Ook de heide bloeit dit jaar fantastisch mooi. De bloei begon zo half augustus en hoewel de bloei nu over het hoogtepunt heen is, krijgen we nog steeds veel mooie foto's van de bloeiende heide binnen. Met name de paarse dophei (Erica tetralix) springt natuurlijk in het oog. Een selectie van de mooiste heidefoto's.

Posbank, Gert de Bruijn

Posbank, Gert de Bruijn

Ermelo, Rob van den Berg

Ermelo, Rob van den Berg

Hilversum, Diederik van Nieuwburg

Hilversum, Diederik van Nieuwburg

De zomer is erg belangrijk voor de bloei van de heide. In een droge zomer bloeit de heide veel minder uitbundig. Zo was het in de droge zomer van 2018 (zie de grafiek bovenaan dit artikel) rond deze tijd van het jaar wel anders gesteld met de aanblik van de heidevelden. Bruin en dor oogden ze, doordat de planten in de droge zomer onvoldoende kracht hadden om een mooie bloei te produceren. 

hei (3).jpg

Heideplanten gedijen het beste in een zeeklimaat. Dit betekent dat ze een hoge luchtvochtigheid fijn vinden, niet al te warme zomers en niet te strenge winters. En in jaren dat de zomer droog en warm is, valt er veel te weinig regen om de plantjes op te laten bloeien en dat leverde dit soort dorre en bruine velden op.

Hoe anders is dat dit jaar. Er viel geregeld regen (soms wel erg veel op één plaats in korte tijd) en dus is de grond goed vochtig. Droog en warm weer zorgt voor veel verdamping, zeker als er ook nog eens wat wind staat. Dit jaar was dat dus niet het geval. We noemen dat ook wel groeizaam weer. En dat de heide er blij mee is, laat ze zien ook! En dus kunnen we nog even genieten van prachtige kleuren tijdens wandelingen of fietstochten door de natuur.


16-09-2021 om 14:30 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...