Actueel

Binnenkort arctische kou?

Budel

Het is vrij zacht herfstweer met weinig ruimte voor de zon. Ook valt er soms wat regen met af en toe veel wind. Halverwege het weekend verandert het weerbeeld geleidelijk en volgende week komt er misschien even "arctische kou" om de hoek kijken!

Misschien heb je het al gehoord... Volgende week wordt het een stuk frisser! Tot en met het weekend blijft het nog vrij zacht en wisselvallig weer. Soms kan het ook even goed doorplenzen! Vooral op vrijdag valt er veel regen, lokaal mogelijk meer dan 15 mm. Zaterdag wordt een onstuimig dagje met aan zee zelfs een stormachtige westenwind, windkracht 8. Ook is er kans op zware windstoten.

20181205_meerdaagse.jpg

Vanaf zondag dalen de maxima geleidelijk, want vanaf de Noordpool stroomt koude lucht onze kant op. Maandag komt de temperatuur nog rond normaal uit voor deze periode, maar vanaf dinsdag wordt het niet warmer dan een graad of 5. Donderdag lijkt de koudste dag van komende week te worden met maxima rond 3 graden. Ook 's nachts koelt het flink af en vanaf woensdagnacht kan het op de meeste plaatsen licht vriezen. 

20181205_zondag_isobars.jpg

Het zachte weer van de komende dagen gaat gepaard met regen. De kou van volgende week aan de andere kant gaat weer gepaard met vrij droog weer. Op maandag en dinsdag vallen er nog enkele buien. Daarna draait de wind, waardoor wat drogere (en natuurlijk ook koudere) lucht wordt aangevoerd. Dat betekent dus weinig tot geen regen en soms wat ruimte voor de zon.

Maar hoe zeker zijn we over de kou van volgende week?!

Er zit vrijwel altijd een onzekerheid in een weersverwachting. Om de onzekerheid te bepalen, gebruiken meteorologen de pluim. Daarmee zien ze de verschillen in de verwachtingen van de verschillende weermodellen. Hoe groter de verschillen tussen de weermodellen, hoe groter de onzekerheid in de verwachting. Meer informatie over de pluim vind je in de blog van 18 oktober 2018.

20181205_Pluim_De Bilt_BR.JPG
De pluim voor de komende dagen in De Bilt. Iedere lijn stelt een mogelijk scenario voor.

In de pluim van de komende dagen is één ding zeker: vanaf zondag wordt het kouder! Maar hoe koud het precies wordt, is nog niet helemaal zeker. In de pluim is tot en met zaterdag weinig verschil in de scenario's van de weermodellen. Vanaf zondag zit er meer spreiding in de weermodellen.

Als je in de pluim hierboven de blauwe stippellijn volgt bijvoorbeeld, wordt het in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer -2 graden in De Bilt, terwijl volgens de (meeste) andere scenario's de temperatuur boven het vriespunt blijft.

Hoewel de lucht vanaf de Noordpool afkomstig is, krijgen we volgende week niet te maken met een "Russische Beer" zoals afgelopen winter. De lucht is wel koud en voor sommige mensen voelt het misschien aan als echte "arctische kou"!


05-12-2018 om 15:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...