Actueel

Bijzondere hitte!

Het is hoogzomer in Nederland. En dat in eind mei! Waarschijnlijk gaan er een aantal records vallen, en in het zuidoosten is zelfs een hittegolf mogelijk.

De korte broek aan, zonnebril en zonnebrand mee, en naar het strand? Of toch maar binnen zitten met de airco aan? Beide keuzes zijn goed te begrijpen, want het is heet in Nederland. In het zuiden is de 30 graden vandaag ruim bereikt en ook de komende dagen staan tropische toestanden te wachten. Misschien komt in het zuidoosten zelfs nog een regionale hittelgolf voor! En dat is best bijzonder voor mei...

Op een tropische dag is een strandbezoek een goede optie, al is het wel druk! Foto: Els Bax, Noordwijk.

Dit is natuurlijk ook een manier om de hitte door te komen! Foto: Joost Mooij, Alphen aan den Rijn.

Voor deze koeien is de warmte ook net iets te veel, zij zoeken de verkoeling in de schaduw! Foto: Jessie van Neer, Beesel.

Op recordjacht

Deze tropische periode heeft ook meteen een record verbroken: nog nooit werd het op 27 mei zo warm als vandaag. Op het meetstation De Bilt werd het maar liefst 31.9 graden. Ook het record van maandag 29 mei staat 'op de tocht'.

Helemaal bijzonder is dat het het zuidoosten kans maakt op een lokale hittegolf. Dan moet het op een weerstation 5 dagen achter elkaar warmer zijn dan 25 graden, met 3 dagen tropische warmte (dus boven 30 graden). De kans is niet groot, maar het is zeker iets om in de gaten te houden. 

(Niet) zwemmen en insmeren

Voor veel mensen is de hitte van vandaag puur genieten, aan het strand bijvoorbeeld. Maar het zeewater is nog wel koud, rond een graad of 14. Ook is insmeren op een dag als vandaag heel belangrijk, want de zon is al behoorlijk krachtig.  

De zon bereikt al kracht 6 vandaag, genoeg om je snel te verbranden als je je niet insmeert!

Hoe lang nog tropisch? 

Mocht je zondag de verkoeling op willen zoeken, dan kun je het beste naar het noordwesten. Daar wordt het een graad of 24, aan zee zelfs ‘maar’ 20. In het zuidoosten is het op zondag 'gewoon' nog tropisch. Wel is daar kans op een onweersbui. Gewoon even de Buienradar in de gaten houde! Op maandag gaat het hittekanon weer aan, want dan wordt het maar liefst 33 graden in Limburg! In het noordwesten wordt het dan ook warm met gemiddeld een graad of 26. Aan het eind van de dag neemt dan de kans op een losse bui vanuit het zuiden toe. Pas vanaf dinsdag is de hitte uit het land, maar met temperaturen rond 22 graden is het dan nog steeds te warm voor de tijd van het jaar.


27-05-2017 om 12:30 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...