Actueel

Arctische lucht boven ons hoofd!

Slecht nieuws voor vakantiegangers in Europa De komende dagen stroomt bitterkoude lucht vanuit het hoge noorden over Europa uit! Maar voor warmteliefhebbers is er ook licht aan het einde van de tunnel...

Vakantiegangers die de komende week in West-Europa op vakantie gaan op zoek naar warmte komen bedrogen uit. Het wordt de komende dagen namelijk bijzonder koud in Europa. Dat komt doordat lucht helemaal vanuit de poolstreken in de buurt van Groenland met een krachtige noordelijke stroming naar het zuiden wordt gevoerd, in de richting van West-Europa. Lucht die maandag nog voor de kust van Groenland ligt, ligt op Koningsdag bijvoorbeeld pal boven Nederland. Met zulke Arctische lucht kan het ook niet anders dan koud worden...

Met een noordelijke stroming wordt koude lucht vanuit Groenland naar Europa gevoerd. Lucht die zich op maandag boven Groenland ligt, bevindt zich op Koningsdag boven Nederland.

Pech voor vakantiegangers 

Veel vakantiegangers die hoopten op warme omstandigheden in Europa komen dus bedrogen uit. Zo wordt het bijvoorbeeld in de Alpen meer dan 10 graden te koud voor de tijd van het jaar op Koningsdag! In de Alpendalen betekent dat bijvoorbeeld 5 graden als maximum in plaats van 15 graden. En daarbij valt ook nog eens lokaal meer dan een meter sneeuw. Echt winters dus! Ook in grote delen van Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen is het veel te koud voor de tijd van het jaar. Daarbij is het ook nog eens wisselvallig met regen- en hagelbuien.

In grote delen van Europa is het  op Koningsdag veel te koud voor de tijd van het jaar.

In de Alpen ligt ook nog veel sneeuw op de toppen. Daar valt op dinsdag tot bijna in de dalen een flink pak bij.

In Nederland ook koud

Een lichtpuntje voor de vakantiegangers is wel dat ook in Nederland de warmte ver te zoeken is. Het wordt van dinsdag tot en met Koningsdag niet warmer dan een graad of 10. Daarbij vallen ook nog eens een aantal stevige buien met hagel en een enkele donderklap. Positief is wel dat tussen de buien door de zon ook nog flink wat ruimte krijgt.

Opwarming in zicht?

Voor de warmteliefhebbers is er goed nieuws: vanaf komend weekend lijkt de temperatuur flink in de lift te gaan! Op woensdag 3 mei is er zelfs weer een kans dat de 20 graden gehaald wordt. Daarbij zou het ook minder wisselvallig moeten worden. Wel is de onzekerheid in de verwachting groot, maar de stijgende trend zit er dus duidelijk in.

Vanaf zaterdag gaat de temperatuur in de lift!


23-04-2017 om 13:00 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...