Actueel

Week van de Teek!

Week van de Teek

Het is deze week 'de Week van de Teek'. De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Of je nu werkt in het groen of graag recreëert in de natuur, het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Lekker weer, de natuur in!Lekker weer, de natuur in!

Het aantal Nederlanders dat de ziekte van Lyme krijgt, blijft maar stijgen. In de afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten verviervoudigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Bij de vorige peiling, in 2014, kwamen er 25.000 slachtoffers bij.

Tekeninfecties_01.jpg

Extra alert maken

De ziekte van Lyme is een infectie die ontstaat door de Borreliabacterie die teken bij zich dragen en gevolgen kan hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. De speciale 'Week van de Teek' is er om mensen extra alert te maken op teken, de boosdoeners die je vooral kunt oplopen in het bos, in de duinen, in een parkje of zelfs in je eigen tuin.

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, waarvan 25.000 mensen besmet raken met de ziekte van Lyme. De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Heb je een teek, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Vervolgens moet je de plek nog drie maanden goed in de gaten houden. Krijg je een ring- of vlekvormige uitslag of klachten, dan moet je naar de dokter. Je kunt overigens een besmetting met de ziekte van Lyme oplopen, terwijl er geen rode kring zichtbaar is. Bij twijfel, raadpleeg altijd de huisarts.

Tekenbeet_rode_ring.jpgTekenbeet, rode ring

Meer onderzoek

De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM richtten het afgelopen jaar het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) op voor onderzoek naar de ziekte. "Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek", zegt RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard. "Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld."

"We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden", zegt Van den Wijngaard.

Klimaat

Dat het aantal teken de afgelopen tientallen jaren flink is toegenomen heeft te maken met het veranderen van ons klimaat. De teken zijn al actief vanaf een graad of 8 en in het verleden zag je voornamelijk het aantal tekenbeten toenemen in de lente en zomer. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de mens met warmer weer naar buiten gaat, de natuur in. Tijdens koude winters zijn teken niet actief, maar nu de winters in Nederland alsmaar zachter verlopen wordt de teek ook in deze periode waargenomen. De periode waarin er kans is op een tekenbeet is dus langer geworden  door het veranderen van het klimaat.


16-04-2018 om 14:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...