Actueel

Vrijdag sneeuwdump Alpen?

Nu de voorjaarsvakantie in het noorden is aangebroken, zijn veel mensen vertrokken naar de Alpen om te skiën. Voor sommigen duurde de tocht op zaterdag wat langer door files. Maar eenmaal daar aangekomen waren (en zijn) de ski-omstandigheden op veel plaatsen prima! Alleen langs de zuidkant van de Alpen is de hoeveelheid sneeuw nog beperkt.

Mooie omstandigheden in Brixen im Thale gisteren. Foto: Eric Kromhout.

De Alpen lagen er op zaterdag zonnig bij! Wel vallen de 'sneeuwvrije' zuidelijke Alpen op. Bron: NASA Worldview.

Zondag en maandag: vrij veel zon

Ook zondag en maandag belooft het vrij aardig skiweer te worden met veel zonneschijn. Pas in de avond naar dinsdag raakt het langs de noordkant van de Alpen bewolkt met wat lichte sneeuw boven ongeveer 1300 meter, daaronder valt de neerslag als regen. De zuidkant van de Alpen houdt het helemaal droog. 

Wat wel opvalt zijn de hoge temperaturen die voor de Alpen verwacht worden. Op zondag ligt deze overdag in de dalen rond 9 graden, en op maandag stijgt deze naar de dubbele cijfers, tot gemiddeld 12 graden!

Onzekerheid daarna, meeste sneeuw in noorden

Vanaf dinsdag wordt de verwachting vooral voor de noordkant van de Alpen onzekerder. Storingen lijken dan vanuit het noorden dichter bij te Alpen te komen, maar het is maar de vraag of ze de Alpen ook daadwerkelijk bereiken. Tot vrijdag valt de meeste sneeuw waarschijnlijk in het noorden van de Alpen, tot ongeveer 20 cm. Langs de zuidkant van de Alpen is het veel zonniger, maar blijven de hoeveelheden sneeuw achter. Het blijft onveranderd zacht met maxima in de dalen boven 10 graden.

De verwachte sneeuwhoeveelheden zijn beperkt langs de zuidkant van de Alpen, langs de noordkant valt wat meer.

Vrijdag: sneeuwdump in noorden? 

Op vrijdag worden de weerkaarten interessant voor sneeuwliefhebbers in de Alpen. Achter een lagedrukgebied dat op vrijdag via Wit-Rusland richting Rusland trekt, komt mogelijk een noordelijke stroming boven de Alpen te staan. Koude en vochtige lucht botst dan tegen de noordkant van de Alpen. Deze lucht stijgt dan op en veroorzaakt daar veel neerslag! Dat wordt ook wel een Nordstau genoemd. 

Onder invloed van lagedruk boven Rusland en hogedruk ten westen van Spanje komt mogelijk een noordelijke stroming te staan met sneeuwkansen voor de Noord-Alpen!

Mocht deze situatie er echt komen, dan kunnen de noordelijke Alpen flink wat sneeuw verwachten. Over een groot gebied wordt dan meer dan 20 cm verwacht, lokaal zelfs meer dan 40 cm. Helaas lijken de Franse en Zuid-Alpen maar weinig sneeuw te mogen begroeten. Juist die gebieden hebben de sneeuw het hardst nodig. 

Of deze situatie er ook werkelijk zal komen is nog even afwachten, de kans ligt nu ongeveer op 60%. Sommige weerberekeningen laten de stroming niet naar het noorden draaien, en dan valt er lang niet zoeveel sneeuw. 

Volgens deze weerberekening valt langs de noordkant van de Alpen van vrijdag op zaterdag behoorlijk wat sneeuw! Maar of dat uitkomt is nog even onzeker. 

En Nederland?

Voor de thuisblijvers in het noorden, en degenen in het midden en zuiden die nog even moeten wachten op vakantie, ziet het er wat minder positief uit. Het weer lijkt zelfs even echt herfstachtig te worden! Lees meer in het weerbericht


19-02-2017 om 16:00 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...