Actueel

Noordpool op de tocht!

Waar Koning Winter in Nederland over een paar dagen op bezoek  komt, is het in de Noordpool juist extreem zacht. Misschien wordt het in Nederland zelfs kouder dan op de Spitsbergen! Voor het zee-ijs daar heeft dat wel slechte gevolgen...

Misschien had je het wel gehoord. In december was het uitzonderlijk warm in delen van de Noordpool. Op sommige plaatsen was het soms wel 20 graden warmer dan normaal! Dit jaar is het opnieuw extreem zacht op de Noordpool. En dat is slecht voor het zee-ijs daar. De hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool is nu dan ook recordlaag.

De zee-ijsbedekking is in begin februari nog nooit zo laag geweest als dit jaar. Bron: NSIDC.

Vooral langs zuidkant van Noordpool veel te warm

De grootste 'warmte' in de Noordpool bevindt zich aan de zuidkant. Op Spitsbergen is de warmte bijvoorbeeld abnormaal te noemen. Is het daar normaal -13 graden als maximumtemperatuur, vandaag zijn daar al temperaturen gemeten van meer dan 4 graden boven 0! Dat is dus een verschil van 17 graden. Als het in Nederland 17 graden warmer zou zijn dan normaal in februari, dan zou het overdag in februari 23 graden zij. Dat zijn temperaturen die alleen in de zomer thuishoren!

De temperatuurafwijkingen zijn vandaag vooral in het noordpoolgebied bijzonder, er worden temperaturen gemeten van meer dan 10 graden boven normaal.

Komende woensdag nog meer warmte naar Noordpool

Komende woensdag lijkt de 'warmte' in de noordpool zich te versterken. Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied bij Groenland wordt opnieuw zachte lucht naar de Noordpool geblazen. Het gebied met temperaturen van meer dan 10 graden boven normaal rond de Noordpool is daardoor veel groter dan op zondag.

Tussen hogedruk boven Scandinavië en lagedruk tussen IJsland en Groenland wordt zachte lucht de Noordpool in geblazen. Tegelijkertijd komt koude lucht Europa binnen.

Terwijl de warmte in de Noordpool zich versterkt, komt koude lucht vanuit Rusland naar Nederland toe.

En kou naar Nederland?

Het hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt niet alleen maar voor warmte op de Noordpool. Aan de zuidkant van dit hogedrukgebied stroomt juist koude lucht vanuit Rusland naar West-Europa. Deze koude lucht weet Nederland op woensdag te bereiken, en zorgt dan voor temperaturen van (meer dan) 5 graden onder normaal.

De omgekeerde wereld

Wat bijzonder is aan de warmte in Spitsbergen, en de kou in Nederland, is dat het vanaf woensdag in Nederland misschien kouder is dan op Spitsbergen! In de nachten lijkt dit vrij zeker, overdag is dat nog even afwachten. Maar het is toch wel bizar dat je voor echt winterweer beter in Nederland kan blijven dan naar Spitsbergen te reizen.

De temperatuurverwachting laat in Nederland op woensdag een flinke daling van de temperatuur zien (oranje lijn). Dit terwijl het op Spitsbergen niet kouder wordt (blauwe lijn). Vanaf woensdag lijkt de temperatuur in Nederland dan ook soms onder die van Spitsbergen te blijven!

Schaatsen uit het vet?

De kou die vanaf woensdag Nederland binnenkomt zal in het binnenland zeker zorgen voor een ijsvloer met temperaturen die in de nachten in het binnenland tot -5 graden duiken, misschien nog kouder. Maar omdat de temperatuur overdag wel rond of net boven 0 komt, zal de ijsgroei niet snel gaan. Waarschijnlijk kunnen in het binnenland een aantal ijsbanen aan het eind van de week open gaan, maar of er ook geschaatst kan worden op natuurijs is nog even afwachten.

Schaatsen op natuurijs, het kon in januari op sommige plaatsen! Maar of het aan het eind van deze week ook kan is nog even afwachten. Foto: Spiek van Boom, Ameide.  


05-02-2017 om 15:45 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...