Winterweerbericht

vrijdag 28 november 2014

HET GIET WEER: IN HET ZUIDWESTEN VAN EUROPA! BIJNA -53º IN SIBERIË.

 

En weer staan de hemelsluizen in het zuiden en zuidwesten van Europa wagenwijd open. Restanten van een storingsgebied, dat zich gisternacht nog ter hoogte van de Algarve bevind, dumpten enorme hoeveelheden regen in het zuiden van Frankrijk. In de regio Languedoc-Roussillon viel in het departement Hérault tot meer dan 100 mm. Zo tapte Bédarieux vanochtend 114 en Cabrerollers 166 mm af. Ondertussen arriveerde vanmiddag ter hoogte van Noordwest-Spanje (bij La Coruña) een diepe Atlantische depressie met een kerndruk van rond 975 hPa. Fronten van deze kwade genius lieten tot vanmiddag 12 uur 73 mm achter in de regenmeter van Benahavis in de provincie Málaga. Gisteren viel daar ook 73 mm ofwel 146 mm in een tijdsbestek van 36 uur. In Sevilla viel over een periode van 48 uur (tot vanochtend 7 uur) 66 en in Jerez de la Frontera 96 mm. Dit weekeinde wordt in de oostelijke Pyreneeën zelfs een paar honderd millimeter verwacht: hogerop in de bergen valt mogelijk ruim een meter sneeuw.

 

In het oosten van Europa heeft de kou zich de laatste dagen verscherpt. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk bedroeg de minimumtemperatuur vanochtend -9,9 en in Moskou -11,6º. In het oosten van Polen kwam Zakopane uit op -9,0 en er ligt daar 8 centimeter sneeuw. In Noord-Europa was het Zweedse Naimakka met -17,2º uitbijter. Achter de Oeral, diep in Siberië, zakte Selagoncy weg naar -50,0 en Habardino noteerde zowaar -52,7º.

De Amerikaanse stad Minneapolis beleefde een bijzonder koude 'Thanksgivingday' (27 november). De stad ontwaakte gisteren met -20,0º als minimumtemperatuur. Het was de koudste 'Thanksgiving' in bijna 30 jaar namelijk 1985. Overdag werd het niet warmer dan -12,2º en daarmee was het de 14de ijsdag van november. Ondertussen de warmste 27ste november in het Californische San Diego. Daar werd het 29,4º tegen 28,3º in 1903. 

 

 

 

 

 

Jan Visser, Purmerend, 28 november 2014

Janvissersweer _Tenerife 281114

Ruig weer vandaag op Tenerife (bron: Cynthia)

WINTERSPORTWEER: KLEINWALSERTAL

 

Op zaterdag 6 december begint het wintersportseizoen in het mooie Kleinwalsertal, gelegen in het Oostenrijkse landsdeel Vorarlberg. Het gebied is, zou je kunnen stellen, een door Duitsland omsloten Oostenrijkse 'enclave'. Het dal, dat deel uitmaakt van de Allgäuer Alpen, ligt ten noorden van de ruim 2500 meter hoge Großer Widderstein. De plaatsen Hirschegg (1122 meter hoogte), Mittelberg (1215) en Riezlern (1089) en ook Baad (1244) zijn feitelijk van de rest van Vorarlberg gescheiden. Per auto kan men het dal vanuit Duitsland alleen via het mooie Oberstdorf bereiken.

Het skigebied van het Kleinwalsertal is niet bijster groot maar er zijn voldoende afdalingsmogelijkheden met in totaal 128 kilometer skipiste. Verder 42 kilometer Cross-Country loipes en nog eens 73 kilometer rond Oberstdorf. Een opsteker voor het gebied is de grote hoeveelheid sneeuw die er doorgaans valt. Het dal staat in Oostenrijk dan ook bekend als 'Schneelöcher'. Het sneeuwseizoen opent dus op 6 december met de tot 25 december durende 'Adventsskiwochen'.

 

Donderdag 27 november aandacht voor een ander wintersportgebied. 

 

weerman Jan Visser, Purmerend, 25 november 2014

Janvissersweer _Mittelberg 180214

Genieten van de zon en het mooie uitzicht op een bergterras op 18 februari 2014 in het Kleinwalsertal (bron: Hans ter Braak).

Weervideo 29 november 2014 - 0:40

rss

Nieuws

  • Weekend Weerbericht

    Met een oostelijke stroming wordt dit weekeinde koude lucht naar Nederland getransporteerd. Vanaf zondag gaat het licht v...

    Lees verder
  • Winterweerbericht

    En weer staan de hemelsluizen wagenwijd open in het zuidwesten van Europa. Tot minus 53º in Midden-Siberië.

    Lees verder

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

wb

Bedankt voor jullie steun!

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland