Winterweerbericht

donderdag 29 januari 2015

SNEEUWSTORM VS VOORBIJ: TIJD OM DE BALANS OP TE MAKEN. ERG WARM IN ONDER MEER TEXAS.

 

De sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten is voorbij: tijd dus om de 'sneeuwbalans' op te maken. De meeste sneeuw kwam naar beneden in de staten Maine, Connecticut, New Hampshire en niet in de laatste plaats Massachusetts. In Lunenburg, Massachusetts viel maar liefst 91 en in Thompson, Connecticut 85 cm. In Boston werd met 62 cm 'fresh snow' een januarirecord gebroken. De tot nu toe zwaarste sneeuwstorm in januari deed zich voor in 2005. Toen viel er 57 cm. Een absoluut sneeuwrecord, ongeacht welke kalendermaand, werd gevestigd in de stad Worcester. Net als Boston ligt deze stad in de staat Massachusetts. In een reeks vanaf 1905 viel daar tijdens een 'single snowstorm' nooit meer dan 84 centimeter. Dat was eind maart/begin april 1997. Nu kwam Worcester uit op 88 centimeter.

 

Doordat de depressie een oostelijker traject volgde dan zich (volgens het ECMWF) aanvankelijk liet aanzien, viel de sneeuw in een groot deel van de metropool New York erg mee. Toch werd Central Park nog wel onthaald op een totale hoeveelheid van 25 cm. De tot rond 975 hPa uitdiepende depressie veroorzaakte verder heel veel wind en overstromingen in de kustgebieden. Het voor de kust gelegen Nantucket Island rapporteerde een schuiver van 126 km/uur.

Ondertussen opmerkelijke warmte in de zuidelijke Plains. In Alva, Oklahoma, Hays, Kansas en in Alice en Kingsville, Texas werd het dinsdag 28,9º. Vandaag sneuvelde in Oklahoma City een warmte(dag)record dat 122 jaar in de boeken heeft gestaan. Het werd 26,1º.

 

 

Janvissersweer _Shrewsbury 270115

  

'.

Middelpunt van de zware sneeuwval in het noordoosten van de VS was vandaag het stadje Shrewsbury in Maine (credits: Dale Martin).  

.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 28 januari 2015, 20:10 uur

.

.

WINTERSPORTWEER: FINLAND

  

De wintersportgebieden in Fins Lapland zitten goed in hun sneeuw. Op de meeste plaatsen ligt meer dan 50 centimeter sneeuw. Vrijdag 30 januari is het bewolkt en sneeuwt het van tijd tot tijd licht bij temperaturen beneden -5: in de noordelijke regio's van Lapland is de vorst streng ofwel beneden -10. Zaterdag 31 januari neemt de kans op sneeuw af. De temperatuur stijgt iets maar in onder meer Ivalo-Inari-Saariselkä vriest het in de middag circa 15 graden. Begin februari stijgt de temperatuur maar het kwik blijft wel ruimschoots onder nul.

.

Donderdag volgt Italië.

  

 Janvissersweer _Valdisere 140115 

  

In de nacht van 13 op 14 januari viel er 10 cm sneeuw in Val d'Isère (credits: Johann's Alpenweer).  

  

Bron: Jan Visser, Purmerend, 29 januari 2015, 10:45 uur

Weervideo 29 januari 2015 - 16:05

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Winterzon

Winterzon

Europa kaart

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland
Beste en populairste website in de categorie Weer & Verkeer