Winterweerbericht

donderdag 18 december 2014

GEEN WINTERWEER IN MOSKOU MAAR REGIONAAL WEL HEEL KOUD IN DELEN VAN NOORD-EUROPA

 

In Moskou begon december met drie dagen strenge vorst. Op de 3de werd -12,8º geregistreerd. Daarna kwam de klad erin. De laatste dagen komt het etmaalgemiddelde steevast 6 tot 8 graden boven normaal uit. De kans dat het gedurende de rest van de maand nog serieus gaat winteren in en rond Moskou is klein. Voor winterliefhebbers in ons land moet dat een teleurstelling zijn want 'echte vrieskou' hoort met een aantrekkende oostelijke stroming van Oost- naar West-Europa te worden getransporteerd. Lage temperaturen komen de laatste dagen wel voor in delen van Noord-Europa. In de nacht van woensdag op donderdag meldde het Finse Utsjoki-Kevo -20,7 en het Zweedse Storlien-Storvallen -25,6º. In het wat hoger gelegen Noorse Røros, provincie Sør-Trøndelag, werd het woensdag -27,1 en de afgelopen nacht -26,3º. Deze lage temperaturen zijn het gevolg van een atmosfeer die tijdelijk tot rust is gekomen alsmede de aanwezigheid van een flink sneeuwdek. Een echt fundament ontbreekt. Ondertussen wordt het sneeuwdek op IJsland alleen maar dikker en dikker. In Reykjavik lag donderdagochtend 22 cm: in de tweede stad van het land, Akureyri, bedraagt de sneeuwhoogte zelfs 68 centimeter.

 

Volgens de laatste 'Drought Monitor' van de Amerikaanse weerdienst is het gebied met extreme droogte in California in een week tijd afgenomen van 55 naar 32 procent. Dat is een mooie opsteker voor de Golden Star State. In 'downtown' San Francisco is deze maand al 260 mm gevallen tegen normaal 60 mm voor de hele maand. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht.    

 

 

 

 

  

DSC06067a -w

  

'.

Zeer zeldzaam: duinmeertjes op Lanzarote door uitzonderlijk zware regenval (credits: Rob Oele).  

.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 18 december 2014, 21:30 uur

.

.

WINTERSPORTWEER: ZWITSERLAND

  

In de meeste Zwitserse wintersportgebieden is het vrijdag 19 december droog en vrij zonnig weer: met name in de Alpen. Later op de dag neemt in het westen en noorden/noordwesten van Zwitserland en in de nacht naar zaterdag ook in Wallis de kans op neerslag toe.  De sneeuwgrens daalt naar rond 2000 meter hoogte. Zaterdag 20 december kan er wat neerslag vallen: hoofdzakelijk aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens daalt van 1500 naar 1000 meter hoogte. Zondag zijn de neerslagkansen klein en met name aan de zuidkant van de Alpen en in Wallis is het zonnig weer. De trend tot aan Kerst is overwegend droog weer met zonneschijn.

 

Later vandaag (18 december) volgt ook een update voor Oostenrijk. 

  

 Janvissersweer _AURORA-Noorwegen 121214 

  

Schitterende Aurora Borealis boven de NoorseLofoten, 12 december (credits: Eric Fokke).  

  

Bron: Jan Visser, Purmerend, 18 december 2014, 12:35 uur

Weervideo 19 december 2014 - 11:55

Bespaar op uw zorgpremie

rss

Nieuws

  • Weekend Weerbericht

    Zaterdag staat er opnieuw veel wind en vallen enkele gure (hagel)buien. Zondag verloopt grijs en tot de avond droog!

    Lees verder
  • Winterweerbericht

    Vrijwel geen kou in Rusland dezer dagen. Wel regionaal flink wat vorst in delen van Noord-Europa. Opnieuw veel sneeuw op ...

    Lees verder

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Europa kaart

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland
Beste en populairste website in de categorie Weer & Verkeer