Europa weerbericht

woensdag 23 juli 2014

ZWARE BUIEN OP DE BALKAN EN IN OOSTENRIJK. AANHOUDEND HOOGZOMERS IN NOORD-EUROPA.

 

Een afgesnoerd hoogtelaag veroorzaakt zware regen- en onweersbuien op de Balkan alsmede in Oostenrijk. In het landsdeel Stiermarken tapte Graz woensdagochtend 50 en Schöckl 64 mm af. Op de Balkan hoeveelheden tot circa 40 mm: in Roemenië kwam Bacau uit op 49 en Cotnari zelfs 75 mm. Ook in Italië lokaal heel veel regen. In Napels werd 56 mm opgevangen en het Griekse eiland Corfu viel met 13 mm eveneens een beetje in de prijzen. In Zwitserland viel er voor de tweede opeenvolgende dag veel regen op de 2500 meter hoge berg Säntis in de Appenzeller Alpen. Over een periode van 48 uur is daar 121 mm gevallen. I

 

In het zuidwesten van Europa heerst grote hitte in de Spaanse regio Andalucia. In El Granado werd het 39,1 en in Córdoba 39,9º. Dan Noord-Europa! In Noorwegen werd het gisteren op veel plaatsen meer dan 32º: Kotsøy in de provincie Sør-Trøndelag meldde 32,9º. In Zweden registreerde Älvsbyn in de noordelijke regio Norrbotten de tot nu toe hoogste Zweedse temperatuur van 2014 namelijk 31,9º. In Finland werd het in Rovaniemi 31,2º. Na een koele juni is de zomer in Moskou deze maand ook weer helemaal terug. Vandaag loopt het kwik voor de 11de opeenvolgende dag tot boven 25º op. In totaal heeft deze maand al 17 zomerse dagen. Veder is juli er extreem droog met nog maar 4 tegen normaal 85 mm. 

  

 

Janvissersweer _Australie 220714

Weerman Jan Visser, Purmerend, 23 juli 2014, 23 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Donderdag 24 juli ontstaan van Vorarlberg tot in Karinthië buien, soms vergezeld van onweer. Elders in Oostenrijk zijn de neerslagkansen klein en met name in het oostelijk deel schijnt de zon. Maxima tussen 21 en 26 graden. Vrijdag nemen in geheel Oostenrijk de buienkansen (met onweer) toe. Hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen zijn de buienkansen kleiner. Maxima tussen 21 en 27 graden. Zaterdag wordt het warmer namelijk 23 tot 30 graden. Echter: nog steeds buienkansen met onweer. Meest droog met ook zonneschijn blijft het in het oostelijk laagland.

 

Zaterdag 19 juli is het zonnig en heet in Zwitserland. De maxima lopen uiteen tussen 30 en 35 graden. Later ontstaan, hoofdzakelijk in de bergen en in Wallis, lokale onweersbuien. Zondag een toenemende kans op onweersbuien: dikwijls zelfs heftige buien. Maxima duidelijk lager namelijk tussen 23 en 27 graden: in Graubünden onder invloed van föhn nog 29 graden. Maandag in een groot deel van Zwitserland intensieve regen, plaatselijk ook onweer en niet warmer dan tussen 19 en 23 graden.

 Janvissersweer _Mittelberg 180713

 

Weersverwachting Balearen

 

Op de Spaanse Balearen is het dinsdag 22 juli overwegend zonnig. Boven vooral Mallorca ontstaan in de loop van de dag wel enkele stapelwolken. Maxima tussen 29 en 33 graden. Woensdag en donderdag geen veranderingen ofwel aanhoudend standvastig zomerweer.

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Op woensdag 23 juli is het zonnig in de Algarve op de meeste plaatsen wordt het ruim boven 25 graden. Donderdag perioden met zon maar nabij en in Sagres wel vrij koel met maar 20 graden en tevens een straffe noordenwind. 

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Tijdens de vroege ochtend hebben de playas van de Costa del Sol te maken met lage bewolking. Voor de rest is het dinsdag 22 juli zonnig weer en de maxima komen rond 30 graden uit. Woensdag 23 juli geen verandering. Ook dan na lage bewolking tijdens de ochtenduren weer volop zonneschijn. Het kwik blijft op hetzelfde niveau. Donderdag op wat hoge bewolking na volop zonneschijn. Iets lagere maxima.

 

Aan de Costa Blanca is het dinsdag 22 juli stralend weer met maxima rond 30 graden. Woensdag opnieuw veel zon op de playas en weer iets hogere temperaturen. Donderdag geen verandering.

 

Zonnig strandweer dinsdag 22 juli aan de Catalaanse costa's. De maxima bereiken waarden tussen 27 en 30 graden. Ten noorden van Roses is het wel wat winderig: onder meer in Port de la Selva. Woensdag geen veranderingen in het heersende weerbeeld en donderdag is dat evenmin het geval.

 

Weersverwachting Finland-Zweden-Noorwegen

 

Het is woensdag 23 juli overwegend zonnig weer in Finland. De maximumtemperaturen lopen in Lapland uiteen tussen 21 en 25 graden, elders in Finland temperaturen tussen 25 en 30 graden. Donderdag op een zeer lokale bui na droog met zonneschijn en weer zomerse temperaturen namelijk 25-30 graden. In het noorden van Lapland wordt het 22-23 graden.

 

Vakantiegangers in het westen van Zweden, onder meer in de regio's Värmland en Dalarna, moeten donderdag 24 juli rekening houden met een regen- of onweersbui. Elders veel zon en maxima tussen 25 en 30 graden: lokaal 30+. Vrijdag en zaterdag op de meeste plaatsen nog steeds zomerse temperaturen ofwel maxima boven 25 graden. Wel neemt de kans op een (onweers)bui toe: vooral zaterdag in Norrland (Noord-Zweden).

 

De grote julizomer duurt donderdag en vrijdag (24-25 juli) voort in Noorwegen. Uitgezonderd de provincie Troms, waar het vooral donderdag bewolkt en koel is, draait het om zonneschijn met op veel plaatsen maxima ruim boven 25, lokaal rond 30 graden. Ook zaterdag meest zomers warm maar wel wat meer wolken en een iets grotere kans op een bui.

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

 

Op een enkele regen- of onweersbui na is het donderdag 24 juli zonnig in de Franse regio Aquitaine. De temperatuur loopt op naar tussen 25 en 30 graden. Vrijdag een grote kans op (onweers)buien maar tijdens de avond droog. Maxima tussen 22 en 26 graden. Zaterdag voltrekt zich een overgang naar zonnig weer met maxima tot rond 28 graden.

 

Meest zonnig weer op donderdag 24 juli in Midi-Pyrénées en maxima tussen 27 en 31 graden. Vrijdag een grote kans op regen- en onweersbuien en minder warm weer. Zaterdag gaandeweg zonniger, droog en maximaal 25-29 graden.

 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

 

Vrijwel overal is het woensdag 16 juli onbewolkt in Languedoc-Roussillon. De maxima bereiken waarden tussen 30 en 34 graden. Donderdag eveneens onafgebroken zonneschijn en 'dertigers': Narbonne komt uit op 32 en Montpellier 35 graden. Vrijdag in de kustgebieden aanvankelijk wat bewolking. Voor de rest opnieuw veel zon maar niet meer zo warm namelijk 29-32 graden.

 

In de hogere delen van PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) valt woensdag 16 juli nog een enkele bui. Voor de rest veel zon en in Carpentras 34º. Donderdag veel zon en nagenoeg overal droog met maxima tussen 27 graden in onder meer Nice en 35 in Carpentras. Vrijdag droog, onbewolkt en dezelfde maxima als donderdag.

 

 

Weersverwachting Bretagne en Normandië

 

In Bretagne is het woensdag 16 juli droog en zonnig maar er zijn ook wel enkele (stapel)wolken. De maxima lopen uiteen van 20 graden langs de Kanaalkust tot 28 graden in Vannes en Auray in het departement Morbihan. Donderdag zonnig en zeer warm (32-33 graden in de departementen Ille-et-Vilaine en Morbihan) maar later op de dag trekt een storing met onweersbuien over Finistère naar het oosten. Vrijdag minder warm en vooral in de avond weer onweersbuien.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

 

Woensdag 23 juli is het zonnig op de Griekse eilanden maar op Corfu kan een onweersbui tot ontwikkeling komen. Maxima tussen 27 en 31 graden: op Kreta 30-34 graden. Donderdag en vrijdag blijft het meest zonnig weer met maxima tussen 27 en 31 graden.

 

 

Weersverwachting Toscane

 

In Toscane is het woensdag 23 juli aanvankelijk droog met geregeld zonneschijn. Later op de dag komen er vooral in regio's Prato, Pisa en noordelijk Livorno enkele buien tot ontwikkeling. Donderdag vooral van Pistoia tot in Arezzo kans op buien met onweer. Elders droog met geregeld zonneschijn. Vrijdag opnieuw vooral in het noorden en noordoosten van Toscane buienkansen, elders vaak droog en zonneschijn: met name in Grosseto. Middagtemperaturen op alle dagen in het algemeen tussen 25 en 30 graden.

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

 

In het zuidwesten van Turkije en aan de Turkse Rivièra blijft het de rest van de week (23-26 juli) droog en zonnig weer met maxima meest tussen 29 en 33º. In en rond plaatsen als Fethiye kan het soms wat heter zijn.

 

Weervideo 23 juli 2014 - 14:45

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen
Vandaag past
alleen stilte
en denken wij
aan de
slachtoffers en
hun dierbaren

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland