Europa weerbericht

vrijdag 22 augustus 2014

IN TOTAAL 13 AMERIKAANSE STATEN WAS JULI EEN ZEER KOELE EN IN TWEE STATEN ZOWAAR DE KOELSTE MAAND UIT DE MEETREEKS.

 

In maar liefst 13 Amerikaanse staten, van de Midwest-Great Lakes tot in de Mississippi River Valley, groeide juli uit tot een van de 10 koelste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1895. In Mississippi en Illinois is juli slechts een keer koeler geweest: in Arkansas en Indiana werd het de koelste juli uit de reeks. Eigenlijk kunnen we beter zeggen de 'minst warme' juli want de gemiddelden komen nog ruimschoots boven 20 graden uit. In Indiana bedroeg het gemiddelde 20,7 tegen normaal 23,6º. In Arkansas sneuvelde met gemiddeld 24,3 tegen normaal 26,8º het 'statewide' record uit 1967.

Er waren in de Verenigde Staten in juli twee keer zoveel plaatselijke 'kouderecords' (relatief begrip uiteraard) dan warmterecords namelijk 5508 versus 2605. Bij de kouderecords betrof het veelal laagste maxima (totaal 3333); bij de warmterecords ging het in meerderheid (1882) om de hoogste minima. Te warm was het in juli vooral vanaf de Rocky Mountains tot aan de Pacific. In 6 staten kwam juli bij de warmste 10 terecht maar in geen enkele staat werd het warmterecord gebroken. In Oregon overigens wel de op een warmste juli ooit.

 

Gisteren, donderdag 21 augustus, was het in Europa opmerkelijk heet in delen van Italië en Griekenland. In Amendola zinderde het kwik naar 36,8 en in Catania werd het 38,6º.  In Griekenland kwam Larissa uit op 37,8º en ten zuidoosten van Lamia werd 38,3º geregistreerd. Opvallend veel regen viel er opnieuw in delen van Kroatië. In Dubrovnik zat vrijdagochtend 100 mm in de regenmeter.

 

 

USA_JULY14-Rankings

Statewide rankings in de 48 aangesloten staten over de maand juli (bron: NOAA)

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 22 augustus 2014, 22:25 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Het begint donderdag 21 augustus met regen en/of buien in grote delen van Oostenrijk maar tijdens de middaguren beperkt de buiigheid zich hoofdzakelijk tot de gebieden ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen. Elders zonneschijn en meest droog weer. De maxima lopen uiteen tussen 16 en 23 graden. Vrijdag regen en/of buien in vooral het westen en zuiden. Daarbij kan het tevens onweren. Later op de dag breiden de buien zich verder over het land uit. Maxima tussen 17 en 24 graden. Zaterdag vooral in Tirol, Vorarlberg en Salzburg buien met onweer. Elders is het overdag langere tijd droog met dikwijls zonneschijn. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 18 en 23 graden.

 

Hoofdzakelijk in de oostelijke Alpen kan donderdag eerst nog een bui vallen. Voor de rest is het donderdag 21 augustus droog en gaandeweg tamelijk zonnig weer in Zwitserland. De maxima lopen uiteen van rond 18 graden in Sankt Gallen tot 24 graden in Lugano. Vrijdag in en vooral ten zuiden van de Alpen kans op enkele buien en dan met name in de loop van de dag. In onder meer het Engadin vergezeld van onweer. Voor de rest zonneschijn en maxima tussen 17 en 23 graden. Zaterdag hoofdzakelijk in de bergen kans op een bui en verder wolkenvelden maar zuidelijk van de Alpen ook flink wat zonneschijn. Maxima tussen 18 en 24 graden. 

 

 Janvissersweer _Mittelberg 180713

 

Weersverwachting Balearen

 

Op de Spaanse Balearen is het vrijdag 22 augustus droog en zonneschijn en wolken wisselen elkaar af. De maxima lopen uiteen tussen 28 en 31 graden. Zaterdag nagenoeg dezelfde weersomstandigheden. Wel kan lokaal een buitje ontstaan. De temperatuur gaat een fractie naar beneden. Zondag zonniger en warmer.

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Donderdag 21 augustus is het zonnig in de Algarve. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 24 en 28 graden. Vrijdag eveneens veel zon en maxima tussen 22 en 28 graden. Op het (surf)strand van Sagres staat een straffe noordwestenwind. In het weekeinde en begin volgende week aanhoudend onbewolkt en op veel plaatsen maxima boven 30º: in Albufeira kan het maandag 35º worden. 

 

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Op de stranden van Catalunya (Costa Brava, Costa Maresme en Costa Dorada) wordt het dinsdag 19 augustus minder zonnig maar waarschijnlijk blijft het wel vrijwel overal droog. Maxima tussen 25 en 28 graden. Woensdag veranderlijk bewolkt, droog maar wel minder warm. Donderdag lagere temperaturen en vooral aan de Costa Dorada (onder meer Salou en Torredembarra) kans op onweersbuien.

 

Grote kans op flinke regen- en onweersbuien op zaterdag 23 augustus op de playas van de Costa Blanca. De middagtemperaturen komen rond Gandia uit op circa 25 graden: in en nabij Alicante 28 graden. Zondag een afwisseling van zonneschijn en wolkenpartijen. De temperatuur gaat enkele graden omhoog. Maandag veel zon en warmer. 

 

Zonneschijn overheerst vrijdag 22 augustus op de playas van de Costa del Sol. De warmte van de laatste dagen in de provincie Málaga (Estepona woensdag 38º) neemt af. Het wordt namelijk tussen 29 en 34 graden. Zaterdag soms wat lage bewolking maar over het algemeen toch veel zon en maximaal 30-33 graden. Zondag in de vroege ochtend kans op mistbanken of lage bewolking. Daarna meest zonnig en waarschijnlijk weer warmer. 

 

Benidorm

 

Weersverwachting Finland-Zweden-Noorwegen

 

In Noorwegen blijft het donderdag/vrijdag (21-22 augustus) in de meeste regio's droog en vooral in het oosten en zuidoosten schijnt de zon. De maxima bereiken veelal waarden tussen 15 en 20 graden. Zaterdag geregeld zon in de provincies Troms en Finnmark. In de rest van het land veel bewolking en op veel plaatsen regen: met name in het zuiden. Iets lagere temperaturen. 

 

Donderdag 21 augustus vallen er verspreid over Zweden (met name in Norrland) buien. In Götland (Zuid-Zweden) laat de zon zich geregeld zien. De maxima lopen uiteen van circa 5 graden in de bergen in het noordwesten tot 15-20 graden in Midden- en Zuid-Zweden. Vrijdag vooral in het westelijk deel van Zweden en in Norrland (Noord-Zweden) buien. In het oosten van Svealand en op de eilanden in de Oostzee laat de zon zich geregeld zien. Maxima tussen 9 graden in en rond Kiruna (in de bergen kouder) en circa 18 graden in de regio Stockholm en Kalmar. Zaterdag aanhoudend tamelijk wisselvallig. 

 

Een depressie veroorzaakt donderdag 21 augustus enkele buien in Finland. Met name langs de Botnische Golf is onweer mogelijk. Er is ook geregeld zonneschijn maar in Lapland blijft het bewolkt. Daar wordt niet overal de grens van 10 graden bereikt: in het zuidoosten van Finland nog maxima tot 19 graden. Vrijdag in grote lijnen hetzelfde weerbeeld.

 

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

Mooi weer woensdag 20 augustus in Aquitaine (Zuidwest-Frankrijk: onder meer Landes en Dordogne). Er zijn perioden met zon, afgewisseld door wolken, en het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit op 22-23 graden. In de hogere delen van het departement Pyrénées-Atlantiques iets lagere waarden. Donderdag onbewolkt en 23-24 graden. Vrijdag iets minder zonnig en 21-23 graden: in Pyrénées-Atlantiques later kans op een (onweers)bui.

 

 

In Midi-Pyrénées is het woensdag 20 augustus droog met een afwisseling van zonneschijn en wolken. De maxima lopen uiteen tussen 19 en 23 graden. Donderdag veel zon en 20 tot 24 graden. Vrijdag in de departementen Hautes-Pyrénées, Haute-Garonne en Ariège kans op een (onweers)bui. Elders droog, geregeld zonneschijn en maximaal 20-24 graden.  

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

 

In Languedoc-Roussillon begint woensdag 20 augustus met veel zon. Later komen er in de departementen Lozère, Aude en Pyrénées-Orientales enkele buien tot ontwikkeling. In Gard en Hérault loopt het kwik op naar waarden tussen 25 en 30 graden. Elders lagere maxima: in Lozère wordt op veel plaatsen de grens van 20 graden niet gehaald. Donderdag veel zon en maxima tussen 24 en 29 graden: in Lozère beduidend minder warm. Op vrijdag neemt met name in het departement Pyrénées-Orientales de kans op buien met onweer toe. Later op de middag en avond verdwijnen de buien weer. In het temperatuurniveau komt weinig verandering.

 

 

 

In de regio PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) is het woensdag 20 augustus zo goed als onbewolkt met maxima tussen 25 en 30 graden. In de Alpen iets minder warm. Ook donderdag onbewolkt en net zo warm. Vrijdag iets minder zonnig weer en in het departement Hautes-Alpes kunnen enkele buien ontstaan. Qua temperatuur blijft alles bij hetzelfde. 

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

In Bretagne is het woensdag 20 augustus fijn weer. Zonneschijn en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog. Later op de middag en tijdens de avonduren wordt het onbewolkt. De maxima lopen uiteen tussen 18 en 21 graden. Donderdag veel zon en weinig verandering in het temperatuurniveau. Vrijdag geregeld zonneschijn maar ook enkele buien. Maxima omstreeks 20 graden: aan zee wat lager.

 

 

 

Eerst zonneschijn, later ook enkele buien. Dat is het weerbeeld voor woensdag 20 augustus in Normandië. In het grootste deel van het departement Manche is de kans op buien echter klein. De middagtemperaturen schommelen rond 17-18 graden. Donderdag veel meer zon en op de meeste plaatsen droog. In het departement Seine-Maritime kan wel een enkele bui vallen. Qua temperatuur verandert er echter niet zo veel. Vrijdag zonneschijn maar ook enkele buien. In Haute-Normandie is de kans op buien het grootst. Verder iets hogere maxima: lokaal 20 graden.

 

Bretagne Copy

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Wolken gezocht! Op vrijdag 22 augustus en tijdens het weekeinde van 23-24 augustus is het nagenoeg wolkenloos op vrijwel alle Griekse eilanden. Het is er bovendien zeer, zeer warm. Samos en Chios komen vrijdag uit op 35, Kreta op 35 tot 38 graden tegen een bescheiden (en aangename) 27º op Corfu. Zaterdag op Samos en Rhodos 36º en zondag worden dezelfde maxima verwacht. 

 

 

Weersverwachting Toscane

 

In Toscane wisselen zonneschijn en wolken elkaar af op donderdag 21 augustus. Vrijdag veel zon in de provincies Livorno, Grosseto Siena. Zaterdag zon en wolken: later in het noorden en noordwesten kans op enige regen of een bui. Op alle dagen bereiken de middagtemperaturen waarden tussen 26 en 31 graden. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

 

Het blijft van vrijdag 15 augustus t/m maandag 18 augustus zonnig en heet aan de Turkse Rivièra en in de badplaatsen aan de Turkse zwest en zuidwestkust. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 34 en 38°. De watertemperatuur aan de Turkse Rivièra bedraagt circa 29 graden: nabij Bodrum 26-27 graden.

 

Marmaris

Weervideo 22 augustus 2014 - 23:20

Doe mee en win!

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland