Europa weerbericht

maandag 1 september 2014

WOLKBREUKEN IN EN ROND MALMÖ

 

Wolkbreuken teisterden vanochtend de Zweedse stad Malmö en omgeving. Tot 8 uur viel daar en in Falsterbo ruim 50 mm; in totaal kwam Malmö tot vanmiddag uit op 91 mm. De enorme regenval leidde tot ernstige wateroverlast. Ook in Torup i Halland heeft het de laatste dagen weer geregend. Augustus is daardoor uitgekomen op een voorlopige hoeveelheid van 333 mm. In een reeks vanaf 1945 is dat met afstand de natste kalendermaand ooit. Tot nu toe viel in Torup nimmer meer dan 285 mm in december 1999. Het regionale record (voor de streek Halland) is nog net overeind gebleven. Dat staat namelijk op 340 mm in Havraryd in augustus 1912. Ook in Zuid-Noorwegen is tijdens de afgelopen 24 uur heel veel regen gevallen. In Kristiansand viel 49 en in Nelaug maar liefst 104 mm.

 

In westelijk Noorwegen was het zaterdagmiddag aangenaam toeven met maximaal 24,1º in Linge i Møre og Romsdal. In de noordelijke regio's heeft ondertussen de herfst al een beetje zijn intrede gedaan. Coavddatmohkki (Noorwegen), Dravagen (Zweden) en Kajaani (Finland) noteerden in de nacht van zaterdag op zondag -1,9 en het Finse Ylivieska -2,7º. In het diepe zuiden van Spanje begint de intense hitte iets te temperen. In Rambla werd het zaterdag 36,3 en op de luchthaven van Granada 38,3º. Elders in Zuid- en Zuidoost-Europa bleef het kwik in de meeste landen beneden 35º.  

 

  

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 31 augustus 2014, 21 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

In vooral de oostelijke helft van Oostenrijk is het dinsdag 2 september uitgesproken nat. Plaatselijk valt heel veel regen. In het westen zijn de neerslagkansen kleiner en met name in Vorarlberg schijnt soms de zon. De temperatuur loopt daar op naar rond 19 graden. In de regengebieden veelal maar tussen 12 en 15 graden. Woensdag voltrekt zich een overgang naar droger weer met geregeld zonneschijn. Hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen en in de Alpen zelf kan eerst nog een bui vallen. Het kwik vloeit alweer uit naar waarden tussen 20 en 26 graden. Donderdag vooral ten zuiden en langs de hoofdkam van de Alpen in de loop van de dag enkele buien met kans op onweer. Maxima tussen 20 en 26 graden. Vrijdag overal weer buienkansen.

 

Op dinsdag 2 september kan er in het noordoosten van Zwitserland en in oostelijke Alpen en Voralpen nog wat regen vallen. Voor de rest zonneschijn en dat is ook het geval in het westen en zuidwesten, in Wallis en aan de zuidkant van de Alpen. Maxima tussen 15 graden in het oosten (Engadin nog wat lager) en 20-26 graden elders. Woensdag overwegend zonnig weer al zijn er regionaal ook wel wolkenvelden. In de oostelijke Alpen kan een bui vallen. Maxima tussen 18 en 25 graden. Donderdag vrij zonnig maar vooral in de bergen later stapelwolken en kans op een bui. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 21 en 25 graden.

 

 Janvissersweer _Mittelberg 180713

 

Weersverwachting Balearen

 

Op de Spaanse Balearen is het vrijdag 29 augustus licht tot half bewolkt en in de vroege ochtend hebben de stranden van Mallorca en Menorca te maken met lage bewolking. De maxima komen uit op waarden tussen 29 en 33 graden: in het noordoosten van Mallorca lokaal 35 graden. Zaterdag veel zon en maximaal 28 tot 32 graden. Zondag opnieuw overwegend veel zon en iets lagere temperaturen.

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Het is donderdag 28 augustus droog en overwegend zeer zonnig weer in de Algarve. De middagtemperaturen bereiken, uitgezonderd de streek rond Sagres, waarden boven 30 graden. Vrijdag veel zon en meest omstreeks 30 graden: in Sagres 24 graden. In het laatste weekeinde van augustus perioden met zon en maxima tussen 25 en 30 graden. 

 

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Zondag 24 augustus is de kans op onweersbuien klein op stranden van Catalunya ofwel de Costa Brava, Costa Maresme en Costa Dorada. Verder een afwisseling van zon en wolken: de maxima komen uit op 25 tot 26 graden. Maandag sluierwolken maar later meest zonnig weer. Hogere temperaturen.

 

Grote kans op flinke regen- en onweersbuien op zaterdag 23 augustus op de playas van de Costa Blanca. De middagtemperaturen komen rond Gandia uit op circa 25 graden: in en nabij Alicante 28 graden. Zondag een afwisseling van zonneschijn en wolkenpartijen. De temperatuur gaat enkele graden omhoog. Maandag veel zon en warmer. 

 

Op de playas van de Costa del Sol is het vrijdag 29 augustus zonnig met maxima rond 31 graden. Prima vakantieweer dus! Zaterdag is het tijdens de ochtend wat bewolkt van tijd tot tijd, daarna meest zonnig en qua temperatuur verandert er niet veel. Zondag een afwisseling van zonneschijn en wolken. De temperatuur blijft op hetzelfde niveau. 

 

Benidorm

 

Weersverwachting Finland-Zweden-Noorwegen

 

In het grootste deel van Noorwegen is het van dinsdag t/m donderdag (26-28 augustus) droog en meest zonnig met maxima tussen 15 en 20 graden. In het zuidoosten kan het dinsdag circa 21 graden worden. In de provincie Finnmark (Noors Lapland) is het meest bewolkt en zijn de maxima enkele graden lager. Donderdag ook in Troms meer wolkenvelden. 

 

In Zweden zijn er dinsdag regenkansen in het oosten van Svealand (Midden-Zweden) en het aangrenzende kustgebied van Norrland (Noord-Zweden). In de rest van het Scandinavische land komen in een noordelijke stroming opklaringen voor: meeste zonneschijn in het westen. De maxima bereiken in Svealand en Götaland (Zuid-Zweden) waarden tussen 14 en 19 graden: In Norrland wordt het tussen 10 en 16 graden (Kiruna 12 graden). Woensdag droog en meest zonnig weer maar in delen van Norrland nog enige regen. Maxima in Göteborg en Kalmar rond 20 graden. Donderdag opnieuw in het grootste deel van Zweden droog, perioden met zon en in Götaland lokaal 20 graden. Langs de westkust kans op een bui. 

 

Dinsdag 26 augustus regent het in Finland. Plaatselijk komt ook onweer voor. Alleen in Lapland blijft het waarschijnlijk meest droog weer. De middagtemperaturen bereiken waarden omstreeks 15 graden. Woensdag in geheel Finland kans op enkele buien, plaatselijk vergezeld van onweer. De temperaturen lopen uiteen tussen 12 en 17 graden.

 

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

Een geweldige start van september maandag in het zuidwesten van Frankrijk (regio Aquitaine). De zon schijnt onafgebroken en de maxima lopen op naar waarden tussen 25 en 28 graden. Dinsdag en woensdag (2-3 september) geen verandering. Ook dan onbewolkt en temperaturen tot boven 25 graden op de meeste plaatsen. TOP vakantieweer dus!

 

In Midi-Pyrénées is het maandag 1 september onbewolkt nazomerweer met temperaturen tussen 23 en 27 graden. Dinsdag en woensdag komt in deze situatie geen verandering. Ook dan onafgebroken zonneschijn en tussen 23 en 27 graden. Genieten dus!  

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

 

Maandag 1 september is het de hele dag volkomen onbewolkt in de regio Languedoc-Roussillon. In het departement Lozère wordt het omstreeks 23 graden: in de kustgebieden komen plaatsen als Perpignan en Montpellier uit op 30-31 graden. Dinsdag en woensdag eveneens zeer zonnig en warm met maxima meest tussen 25 en 30 graden.

 

Ook in de zeer populaire Franse regio PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) is het maandag 1 september stralend vakantieweer met middagtemperaturen veelal tussen 25 en 30 graden. Dinsdag en woensdag eveneens veel zon en warmte maar op woensdag in vooral de Alpen geleidelijk wat meer wolken. 

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

Maandag 1 september een afwisseling van zonneschijn en wolken in Bretagne. De temperatuur loopt op naar rond 23 graden. In de loop van dinsdag veel zon en temperaturen tot 24 graden. Woensdag opnieuw veel zon en op veel plaatsen maximaal 25 graden.

 

In Normandië begint september met een afwisseling van zonneschijn en wolken. De neerslagkansen zijn klein en het kwik stijgt naar tussen 19 en 22 graden. Dinsdag 2 september geen al te grote veranderingen maar in het zuiden van het departement Orne veel zon. Woensdag is het overal (zowel in Basse- als Haute-Normandie) onbewolkt en mag op maxima tussen 21 en 25 graden worden gerekend.

 

Bretagne Copy

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Op de Griekse eilanden is het vrijdag en zaterdag (29-30 augustus) overwegend zeer zonnig. Hoofdzakelijk boven Kreta (en dan nog voornamelijk in de bergen) kan het soms wat bewolkt zijn. Zondag opnieuw veel zon maar in de Cycladen en op Kreta ook wolken. Maxima tussen 28 en 33 graden: zondag iets lagere waarden (Corfu en Chania 29, Samos 32 graden).

 

 

Weersverwachting Toscane

 

Vrijdag 29 augustus is het zonovergoten in Toscane. Ook zaterdag overheerst, vooral in de middag, zonneschijn. Zondag met name in Arezzo, Siena en Livorno veel zon. De temperatuur komt op vrijdag en zaterdag op veel plaatsen gemakkelijk boven 30 graden uit: lokaal zijn maxima tot 34 graden mogelijk. Zondag iets afnemende warmte maar nog wel ruim boven 25 graden op de meeste plaatsen. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

 

De intense hitte aan de Turkse kusten (met name Turkse Rivièra) neemt vanaf maandag 25 augustus af. De maxima komen in alle kustplaatsen nog wel uit op waarden tussen 35 en 38 graden. Verder blijft het van maandag t/m donderdag aanhoudend zo goed als wolkenloos.

 

Marmaris

Weervideo 1 september 2014 - 12:55

Doe mee en win!

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland