Europa weerbericht

woensdag 2 september 2015

ONVOORSTELBAAR RECORD IN DE WEENSE HOOFDSTAD WENEN: 17 EXTREEM WARME DAGEN (35+) IN DE ZOMER!

 

De puntjes op de i! Met een maximumtemperatuur van 35,2º noteerde de Oostenrijkse hoofdstad Wenen (meetpunt Hohe Warte) gisteren de 17de 'extreem hete dag' (35+) van de zomer van 2015. Dat zijn er maar liefst 12 meer dan het vorige record uit de zomer van 2013. Onvoorstelbaar: wat een record! Augustus noteerde de meeste dagen met een maximumtemperatuur boven 35º namelijk 11 waarvan 9 op rij. Vandaag zinderde Oostenrijk gewoon door. In Ternitz (Niederösterreich) werd met 36,0º het Oostenrijks hitterecord van september 1942 gebroken.

Een andere Europese hoofdstad met indrukwekkend veel warmte was het Poolse Warschau. Daar werd het op 24 dagen meer dan 25: op 15 dagen boven 30º. Warschau noteerde 11 tropische dagen op rij (3-13 augustus) en met 36,6º op de 8ste werd een hitterecord voor augustus gevestigd. Augustus sloot maandag af in Polen met maximaal 36,5º in Wroclaw, zondag meldde Opole 36,0º. De derde Europese hoofdstad met (ronduit) indrukwekkende hitte was Podgorica in Montenegro. Augustus kwam uit op 21 dagen boven 35º. Zo werd het gisteren nog 38,5 en zaterdag 39,1º. Topper was de 40,6º op 14 augustus.

 

Elders op de Balkan sloot augustus af met 38,3º in het Roemeense Botosani en het Bosnische Zenica. De eilandenarchipel Spitsbergen heeft een opmerkelijk warme zomer achter de rug. Volgens Jostein Mamen van de Noorse weerdienst komt het zomergemiddelde op het meetpunt Svalbard lufthavn op circa 6,7 tegen normaal 4,2º uit. Daarmee is het in een reeks vanaf 1912 de 'warmste' zomer. Koploper af is de zomer van 2007. Toen een zomergemiddelde van 6,4º; 2013 werd het 6,3º. 

 

.

Foto 90326

 .

.

.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 1 september 2015, 21 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

 

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Oostenrijk beleeft een zeer warm slot van regionaal de warmste zomer uit de geschiedenis. Zaterdag 29 augustus schijnt de zon volop en de thermometers vloeien uit naar waarden tussen 28 en 35 graden. De hoogste waarden worden in het noorden verwacht. In het westen kan zeer lokaal een onweersbui ontstaan. Zondag wederom zonovergoten en maxima tussen 28 en 35 graden. Maandag de 31ste wederom veel zon maar in de avond van het westen uit kans op een bui. Maxima tussen 27 en 35 graden. September begint dinsdag met zonneschijn in het oosten en zuiden en de maxima komen daar uit op waarden tussen 27 en 33 graden. Elders meer bewolking, buien: vooral ten noorden van de Alpen met kans op onweer. Maxima tussen 22 en 27 graden.

.

In Zwitserland is het dinsdag 1 september nog warm. In het oosten en zuid van de Alpen kan het plaatselijk meer dan 25, lokaal 28 graden worden. Verder zonneschijn in onder meer Wallis maar later meer en meer (stapel)wolken en buien. Vooral in het oosten en zuiden kans op onweer. Woensdag is het bewolkt met op veel plaatsen regen (buien) met kans op onweer. Vooral langs de Voralpen en Alpen kan het lange tijd regenen. Maxima tussen 15 en 21: in Tessin 23 graden. Donderdag en vrijdag buienkansen en dan met name in de Alpen en Voralpen. In de lagere delen ook zonneschijn. Vrij koel met maxima tussen 17 en 22 graden.

.

.

 

 Oostenrijk

 

Weersverwachting Balearen

 

Op Ibiza en Formentera blijft het donderdag 3 september waarschijnlijk droog met geregeld zonneschijn. Op Mallorca en Menorca steken enkele (onweers)buien de kop op. De maxima lopen uiteen tussen 25 en 29 graden. Vrijdag geen strandweer op de Balearen! De buienkans is namelijk groot: ook met onweer opnieuw. De maxima schommelen tussen 24 en 27 graden. Zaterdag 5 september geen verandering ofwel aanhoudende buienkansen.

.

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Vakantiegangers in de Algarve houden het deze week (dinsdag 25 t/m zaterdag 29 augustus) droog, zonnig en aangenaam warm. In Faro wordt het tussen 26 en 29 graden, Lagos een fractie lager en in Albufeira 30-31: op vrijdag en zaterdag 33 graden. 

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Op de playas van de Costa del Sol is het donderdag 3 september overwegend zonnig en de maxima komen uit tussen 30 en 33 graden. Er staat wel een sterke westenwind. Vrijdag blijft het meest zonnig met maxima tussen 29 en 32 graden. Zaterdag 5 september wordt het warmer maar de bewolking neemt toe.  

.

Aan de Costa Blanca blijft het donderdag 3 september meest zonnig weer al zijn er ook wel wolken. Het kwik komt uit op circa 30 graden. Vrijdag kans op buien, soms vergezeld van onweer. De temperatuur gaat naar beneden. Zaterdag 5 september een buienkans maar ook zonneschijn. 

 

Grote kans op donderbuien donderdag 3 september aan de Catalaanse costa's. De middagtemperatuur komt uit op 25 tot 26 graden. Vrijdag geen verandering: er komen wederom regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en soms kunnen de buien heftig zijn met kans op wateroverlast. De temperatuur blijft beneden 25 graden. Zaterdag 5 september knapt het op. De buien verdwijnen, de zon gaat schijnen en het kwik gaat omhoog naar waarden boven 25 graden. 

.

.

 

Spanje

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

Geweldig augustusweer de komende dagen in Noorwegen. Van donderdag t/m zondag (20-23 augustus) is het zonnig en droog met op veel plaatsen maxima tot omstreeks 25 graden. Zaterdag wel kans op regen in Bergen en zondag bewolking in vooral de provincie Nordland.

Schitterend zomerweer deze dagen in Zweden. Dankzij hogedruk is het donderdag 20 augustus overwegend zonnig met maxima tussen 20 en 25: in Norrland (Noord-Zweden) plaatselijk 27º. Wel lopen nachtelijke mistbanken plaatselijk door tot in de ochtend. Vrijdag veel zon maar in Svealand (Midden-Zweden) en Götaland (Zuid-Zweden) ook stapelwolken. Maxima meest tussen 20 en 25 graden. In het weekeinde van 22-23 augustus verandert er weinig ofwel ook dan meest zonnig en maxima meest ruim boven 20 graden.

.

Het is vrijdag 28 augustus wisselvallig weer in Finland. Op veel plaatsen komt het tot regen of buien. De maxima lopen uiteen tussen 13 graden in onder meer Rovaniemi en 18 graden in het zuidwesten. Zaterdag nu en dan zonneschijn maar ook buien. De temperatuurverschillen nemen toe. In een overwegend bewolkt Lapland wordt het tussen 10 en 13 graden: in Helsinki 20 graden. 

.

 

Finland _090715

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

In Aquitaine is het woensdag 26 augustus overwegend zonnig en warm met maxima tussen 27 en 33 graden. Tijdens de avonduren neemt de sluierbewolking toe. Donderdag zonnig en zeer warm met maxima tot 35 graden in onder meer Roquefort, Sabres en Mont-de-Marsan. Vrijdag wederom veel zon en 27-33 graden. Zaterdag 29 augustus opnieuw stralend en zeer warm: in Dordogne lokaal (onder meer Montignac' 36º.

In geheel Midi-Pyrénées is het woensdag 26 augustus zonnig en warm met maxima tussen 29 en 33 graden. Donderdag opnieuw veel zon en maxima tot lokaal 33º. Vrijdag en zaterdag geen veranderingen! Wel neemt op zaterdag de 29ste de warmte nog wat toe: lokaal 34º.

.

 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

Mooi vakantieweer woensdag 26 augustus in Languedoc-Roussillon. Het uitspansel blijft op de meeste plaatsen wolkenloos en de maxima komen uit op waarden tussen 25 en 30 graden. Donderdag soms wat bewolking in delen van de departementen Hérault en Aude. Voor de rest veel zon en geen verandering in het temperatuurniveau. Vrijdag en zaterdag standvastig zomerweer. Ook dan meest zonnig en 25-30 graden: in en rond Nîmes 31 graden.

 

Zeer standvastig zomerweer op woensdag en donderdag 26-27 augustus in de Franse regio PACA. De zon schijnt overwegend volop: alleen over het departement Alpes-Maritimes verschijnen enkele stapelwolken. De maxima lopen grofweg uiteen tussen 25 en 30 graden. Vrijdag en vooral zaterdag de 29ste neemt de warmte toe. In het departement Vaucluse kan het lokaal 33 graden worden. Verder aanhoudend zonnig.

 

Frankrijk

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

In het oostelijk deel van Bretagne blijft het donderdag 20 augustus droog met geregeld zonneschijn en maxima tot 26 graden in onder meer Rennes. In het westen van Bretagne is het veelal bewolkt met aanvankelijk in vooral het departement Finistère kans op enige regen. De maxima komen uit op 20-21 graden. Vrijdag eerst plaatselijk mist. Daarna zonneschijn en warm met maxima tussen 23 en 29 graden. In Finistère overwegend bewolkt en middagtemperaturen omstreeks 21 graden. Zaterdag plaatselijk wat regen of een bui maar later van het westen uit opklaringen. In de avond in het oosten van Bretagne onweersbuien. De warmte neemt af. Zondag 23 augustus buien afgewisseld door zonneschijn. Temperaturen tussen 18 en 22 graden.

.

 

Hevige onweersbuien (met hagel en zware windstoten) trekken woensdagavond (12 augustus) over Normandië. Ook in de nacht naar donderdag is de kans op hevig onweer van kracht. Voor de gehele regio is code oranje van kracht. Donderdag nog steeds kans op plaatselijk zware onweersbuien en in zwoele lucht wordt het plaatselijk meer dan 25 graden. In met name het departement Manche lagere temperaturen. Vrijdag eerst nog buien met kans op onweer: later regen. Verder afnemende warmte. Zaterdag 15 augustus droog, perioden met zon en maxima tussen 17 en 22 graden. 

.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Van dinsdag t/m donderdag (25-27 augustus) is het overwegend zonnig op vrijwel alle Griekse eilanden. Alleen op Kreta verschijnen (vooral aan de noordkant van het eiland) wat meer wolken. De maxima lopen dinsdag en woensdag uiteen tussen 27 en 34 graden: donderdag wordt het in Chania 26, Skyros 28 en Rhodos 34º.

.

 

Griekenland (1) 

 

Weersverwachting Toscane

 

Dinsdag 25 augustus nemen de buienkansen in Toscane weer af en laat de zon zich geregeld zien. Aan het einde van de dag is het in de meeste plaatsen weer zo goed als onbewolkt. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 25 en 30 graden. Woensdag is het overheersend zonnig en het kwik gaat wat omhoog. Onder meer in Florence wordt het 31 graden. Donderdag wederom veel zon en opnieuw een graadje erbij ofwel plaatselijk 32º. Vrijdag de 28ste augustus is het in de middag onbewolkt met maxima tussen 29 en 34º. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

In de badplaatsen aan de Turkse Rivièra en in het zuidwesten van Turkije is het deze week (dinsdag 25 t/m vrijdag 28 augustus) zonnig en heet met vaak maxima boven 35 graden. De hoogste temperaturen worden bereikt in en rond het bekende Bodrum. Vrijdag kan het daar zowaar 40 graden worden. Het zeewater is het warmst tussen Alanya en Finike: circa 30 graden. 

.

 

Marmaris

Weervideo 3 september 2015 - 8:50

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Buienradar EU

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

Actuele windkaart

Drukverwachting Europa