Europa weerbericht

maandag 29 juni 2015

EEN ONGEKENDE HITTEGOLF QUA INTENSITEIT EN VOORAL OOK QUA LENGTE GESELT HET NOORDWESTEN VAN DE VERENIGDE STATEN.

 

In het westen en noordwesten van de Verenigde Staten is sinds eind vorige week een ongekende hittegolf op gang gekomen. Onder regie van een standvastige en buitengewoon krachtige 'heat dome' in de atmosferische bovenkamer (zie het hoogtekaartje van het 500 hPa-vlak) regende het de afgelopen dagen hitterecords voor de maand juni. Zo werd het zaterdag én zondag in Pendleton in Oregon 42,8º. In een reeks vanaf 1893 is het daar in de maand van de zomerzonnewende nooit heter geweest dan 42,2º. Dat was op 30 juni 1924 en op 17 juni 1961 het geval. In Boise, Idaho werd zondag het junirecord uit 1940, 42,8º, overtroffen. Het kwik zinderde naar 43,3º. Verder kwam Spokane in de staat Washington voor het eerst in juni boven 40º uit. Vanaf het begin van de observaties in 1881 was het nimmer heter geweest dan 38,3º in 1992. Nu werd het 40,6º. Volgens klimaathistoricus Christopher Burt werden in Washington en Idaho ook 'staterecords' ten grave gedragen. Walla Walla in Washington zinderde zondagmiddag naar 45,0º tegen 44,4º in 1961 op het meetpunt John Day Dam op 18 juni 1961. In Idaho moest het 'staterecord' uit 1936 eraan geloven. Dat stond op 43,3º. Nu vloeide het kwik in Lewiston uit naar 43,9º.

 

Hitterecords voor juni waren er ook voor plaatsen in de staat Montana. Dat was onder meer in Kalispell (38,9º) en Missoula (eveneens 38,9º) het geval. Ook in de Canadese provincie British Columbia is het kwik door hitte bevangen. Zaterdag braken Grand Forks, Osoyoos en Warfield junirecords met respectievelijk 39,9, 40,4 en 40,6º. In Revelstoke werd het zondag 39,5º. Revelstoke ligt op bijna 500 meter hoogte en is in de winter een geliefd skioord. De verwachting is dat de hitte geruime tijd zal aanhouden: mogelijk gedurende het grootste deel van de eerste decade van juli. Daarmee wordt het niet alleen een intense maar ook qua lengte een historische hittegolf.

 

.

Hoogtekaart _500h Pa USA-270615

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 29 juni 2015, 22:30 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

 

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Op vrijdag 26 juni is het in Zwitserland op hoofdzakelijk velden sluierbewolking na zonnig. De maxima komen uit op waarden tussen 25 en 28º. In Oberengadin wordt het 19º. Zaterdag zonneschijn in Wallis en ten zuiden van de Alpen. Elders meer bewolking: onder meer in de oostelijke Alpen. Lokaal kan ook een onweersbui tot ontwikkeling komen. Middagtemperaturen tussen 24 en 27 graden: in Tessin 29º. Van zondag 28 t/m dinsdag 30 juni is het meest zonnig met maxima tussen 27 en 30º: in het westen en zuidwesten (onder meer Wallis en rond het meer van Genève) op dinsdag 32º.  

.

 

Maandag 29 juni trekken van tijd tot tijd wolkenvelden Oostenrijk binnen. Lokaal is een ook een bui mogelijk: vooral nabij de hoofdkam van de Alpen. In het zuiden en oosten laat de zon zich geregeld zien. Maxima tussen 22 en 27 graden: het warmst wordt het in Tirol en Vorarlberg. Dinsdag in het oostelijk deel van Oostenrijk buienkansen. In het westen en noordwesten (van Vorarlberg tot Salzburg) zonneschijn en droog. Maxima in Tirol en Vorarlberg tot 29-30 graden. In Stiermarken plaatselijk 23º. Woensdag 1 juli veel zon en maxima tussen 25 en 31 graden. Donderdag zonnig en 26 tot 32 graden. 

.

 

 Oostenrijk

 

Weersverwachting Balearen

 

Het is onbewolkt op dinsdag 30 juni op de Balearen. De temperaturen komen uit op 30 graden en hoger: lokaal op Mallorca toppers tot 36º. Woensdag en donderdag verandert er weinig. Het blijft onbewolkt ('cielo despejado') en de maxima komen boven 30 graden uit.

.

.

 

Weersverwachting Algarve

 

Van donderdag 25 juni t/m maandag 29 juni is het wolkenloos in de Algarve en met name tijdens het weekeinde is er sprake van grote hotte met in Faro maxima tot 36-37; in Portimao zelfs 40 tot 41 graden. 'Bescheiden warmte' (tot 31-32 graden) in en rond Sagres. 

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Op de playas van de Costa del Sol is het dinsdag 30 juni overwegend zonnig met maxima tot boven 30 graden. Ter hoogte van Almeria kan het 36-37 graden worden. Woensdag 1 juli blijft het overwegend zonnig. De temperatuur komt op ongeveer hetzelfde niveau als dinsdag uit: op de stranden van Almeria lagere temperaturen. Donderdag 2 juli ongeveer hetzelfde weerbeeld.

 

 

Op de playas van de Costa Blanca is het donderdag 25 juni zonnig met temperaturen tot 29 of 30 graden. Vrijdag en zaterdag onbewolkt en temperaturen boven 30 graden. De zeewatertemperatuur ter hoogte van de stranden van Benidorm bedraagt 23 tot 24 graden. UV-Index (zonkracht): 8-9.

 

Zonnig weer donderdag 25 juni op de stranden van de Costa Brava, Costa Maresme en Costa Dorada. De temperatuur loopt op naar tussen 26 en 29 graden. Vrijdag en zaterdag, 26-27 juni, blijft het overwegend onbewolkt en het kwik gaat vooral ten zuiden van Barcelona naar 30+.

 

Spanje

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

In het noorden en deels midden van Noorwegen is het vrijdag 26 juni overwegend meest bewolkt en plaatselijk is er kans op wat regen. Zonnig is het met name aan de oostkant van de bergen en in en rond Oslo. Plaatselijk loopt het kwik daar op tot iets boven 20 graden. Zaterdag in de nacht vooral in het zuiden en zuidwesten (Stavanger, Kristiansand ea) kans op regen. Overdag in de meeste provincies droog en met name in Nordland, Nord- en Sør-Trøndelag en in het oosten en zuidoosten zonneschijn. In Drammen en Oslo maxima tot boven 20 graden. Zondag 28 juni warmer (lokaal 23-24º). meer zon en op de meeste plaatsen droog.

 

In Noord-Zweden (Norrland) vallen vrijdag 26 juni buien. Ook in het oosten van Svealand (Midden-Zweden) en Götaland (Zuid-Zweden) zijn buien mogelijk. Langs de westkust en in Skåne doet de zon goede zaken. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 12 graden in onder meer Östersund en 18-19 graden in Kalmar en Göteborg. In de bergen iets beneden 10 graden. Zaterdag in Norrland bewolkt en plaatselijk een bui. In het westen van Götaland neemt later de kans op regen eveneens toe. Elders veranderlijk bewolkt: redelijk zonnig in de regio Mora (Svealand). Maxima in de zuidelijke helft van het land tussen 15 en 20, in het noorden 10-15 graden. Zondag regen of buien in Götaland. Meer naar het noorden toe perioden met zon en langs de kust ter hoogte van Stockholm maxima tot omstreeks 20 graden.

 

Wisselvallig weer vrijdag 26 juni in Finland. Er vallen enkele buien, afgewisseld door zonneschijn. De maxima lopen uiteen tussen 12 en 18 graden: in de noordelijke regio's van Lapland beneden 10 graden. Ook zaterdag 27 juni duurt het wisselvallige weer voort. In Helsinki wordt het 18 graden. In een overwegend droog Lapland temperaturen tussen 8 en 13 graden.

 

Zweden

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

In Aquitaine is het zaterdag 27 juni aanvankelijk nog licht bewolkt. Tijdens de middaguren is het uitspansel overwegend wolkenloos en loopt de temperatuur op naar waarden tussen 26 en 30 graden. Aan zee iets lagere waarden. Zondag opnieuw veel zon en in Lot-et-Garonne en Dordogne maxima tot 31-32º. Maandag zonnig en heet met toppers tot 33-34º. Langs de kusten wordt het 25 tot 27 graden. Dinsdag 30 juni zonnig en intense hitte: maxima tussen 34 en 39º. 

.

 

Een zonnige, warme zomerdag woensdag 24 juni in Midi-Pyrénées. De maxima lopen uiteen tussen 25 en 30º. Donderdag zonnig en warm tot zeer warm met toppers tot 32º in Auch, Albi en Toulouse en 33º in Montauban. Vrijdag verandert er weinig. Het is wederom zeer zonnig met op veel plaatsen maxima tot 30+. Zaterdag 27 juni aanvankelijk bewolkt. Later weer geregeld zonneschijn en maxima tussen 26 en 31º.

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

Het is zaterdag 27 juni al zeer warm in een zonnig Languedoc-Roussillon. De maxima bereiken waarden tussen 31 en 37 graden. In Lozère blijft het kwik beneden 30 graden. Zondag geen verandering: ook dan zonnig en op de meeste plaatsen ver boven 30, regionaal 35-37º. Maandag lokaal 38 graden; dinsdag 30 juni vooral in de kustgebieden minder hoge temperaturen. Wel aanhoudend onbewolkt. 

.

 

Het is maandag 29 juni onbewolkt in de regio PACA. Alleen in de zuidelijke Alpen verschijnen enkele stapelwolken. De maxima komen ruim boven 30 graden uit: in Vaucluse lokaal 35º. In de Alpen en langs de kust (met name Côte d'Azur) iets onder 30º. Dinsdag veel zon en maxima tussen 28 en 35º. Woensdag wederom veel zonneschijn en hitte: lokaal 36º. Donderdag zonnig en heet met ook in Nice maxima tot rond 30, in en rond Carpentras 38º. 

 

Frankrijk

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

In Normandië begint maandag 29 juni met wat bewolking maar in de middag is het overwegend zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 20 graden in het kustgebied van het departement Seine-Maritime tot 27º in Évreux en 28º in Alençon. Dinsdag in geheel Normandië zonnig en zeer warm. Op veel plaatsen zijn maxima tot 34-35 graden mogelijk. Woensdag 1 juli veel zon in Haute-Normandie en maxima tot maar liefst 37º in onder meer Louviers (departement Eure). In Basse-Normandie in de ochtend een buienkans en in het noorden van Manche niet warmer dan 22º. Vanaf woensdagavond onweerskansen in Basse-Normandie: donderdag 2 juli overal onweerskansen en duidelijk temperende warmte.

.

.

 

Veel zon maandag 29 juni in Bretagne en maxima tussen 23 en 29 graden. Dinsdag is het zonnig en heet met lokaal maxima tot 36º. Het Bretonse julirecord staat op 36,3º in Rennes (departement Ille-et-Vilaine) op 28 juni 1976. Woensdag neemt in de middag de kans op een bui toe. Het wordt wel op de meeste plaatsen meer dan 30 graden. Woensdagavond verdwijnen de buien weer. Donderdag opnieuw buienkansen en vooral in Finistère lagere temperaturen: beneden 25º. Vrijdag zon en buienkansen met maxima tot 30 graden en hoger in Morbihan en Illes-et-Vilaine.

.

.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Op de Griekse eilanden is het zaterdag 27 juni vooral in de Cycladen (onder meer Mykonos en Naxos) en in Dodecanese (Rhodos, Patmos) overwegend zonnig. Op de Ionische eilanden (met name Kefalonia) is er een buienkans. De maxima lopen uiteen tussen 25 en 28 graden. Zondag schijnt de zon het meest in de Cycladen en op de eilanden voor de Turkse kust (Chios, Lesbos). Maxima tussen 25 en 29 graden. Maandag 29 juni neemt op het westelijk deel van Kreta en op de Ionische eilanden de kans op een (onweers)bui toe. Elders perioden met zon en droog. Op Chios wordt het circa 30 graden.

.

 

Griekenland (1) 

 

Weersverwachting Toscane

 

Vrijdag 26 juni is het zo goed als onbewolkt in Toscane en de thermometers bereiken in de middag waarden tussen 26 en 31º. Zaterdag eveneens veel zon maar later in de noordelijke en noordwestelijke regio's meer bewolking. Maxima tussen 27 en 32º. Zondag 28 juni begint bewolkt. Later geleidelijk meer zon en 27 tot 30º. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

In de populaire badplaatsen in het zuiden en zuidwesten van Turkije is er tot en met maandag, naast zonneschijn, kans op een regen- of onweersbui. De temperatuur komt uit op waarden tussen 27 en 30º. Vanaf dinsdag wordt de kans op buien kleiner en laat de zon zich meer zien. Het kwik stijgt naar 29 tot 33 graden.

.

 

Marmaris

Weervideo 30 juni 2015 - 14:10

Advertorial

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Gevoelstemperatuur

Zonneradar

Zonradar

Zonneradar

Pollenradar

Pollenradar

Satelliet

Satelliet

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting 

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur 

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland