Europa weerbericht

maandag 25 mei 2015

TROPISCHE REGENVAL ZET GROTE DELEN VAN CENTRAL TEXAS EN OKLAHOMA ONDER WATER. NOG NOOIT WAS HET IN ONDER MEER OKLAHOMA CITY ZO NAT.

 

Al zo'n beetje de gehele maand mei hebben de 'Southern Plains' in de VS te maken met overvloedige regenval. Dit pinksterweekeinde werden de regens echter zo intens dat grote delen van met name Oklahoma en Texas met catastrofale overstromingen werden geconfronteerd. Reddingswerkers in Central Texas maakten gewag van de 'largest flooding in the history of this region'. Met name in het stroomgebied van de Blanco River is de situatie zeer ernstig. In Wimberly werden honderden huizen verzwolgen door een vloedgolf van ruim 13 meter hoogte. De waterberg kwam ruim 9 meter boven 'flood stage' uit en verpulverde het record uit 1929, zijnde 10.15 meter.

 

Door de tropische regenval van zondag, in McAlester in Oklahoma viel 157 mm, zijn historische records inmiddels aan de kant geschoven. In Corpus Christie, Texas is in mei nu 341 mm gevallen. Het oude meirecord uit 1941 stond op 265 mm. Er is in Corpus Christie meer regen gevallen dan in gehele droge jaar 2011. Toen werd 306 mm opgevangen. In Oklahoma City staat de teller op 475 mm. Dat is net zoveel als er normaal valt tussen 1 maart en 1 augustus! Nog nooit is er in Oklahoma City in een kalendermaand zoveel regen gevallen. Het vorige stond op 372 mm in juni 1989, het meirecord op 369 mm in 2013. Ook in Fort Smith, Arkansas viel niet eerder zoveel regen. Actueel staat de stad op 447 mm tegen 347 mm in mei 1943 en 382 mm in juni 1945. Een van de natste plaatsen deze maand is Norman in Oklahoma. Daar viel tot vandaag 629 mm.

De enorme regenval heeft een einde gemaakt aan de 'Extreme Drought' ofwel 'The drought has been washed out'. Indirect hangt de zware regenval samen met El Niño. Vanaf de Pacific worden met de subtropical jetstream via Mexico en de Golf van Mexico grote hoeveelheden warme en vochtige lucht aangevoerd.

 

Fld8

Bomen versperren een brug op Highway 12 nabij Wimberly, Texas. Credits: Jay Janner.

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 25 mei, 15:05 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Zaterdag 23 mei valt volledig in het water in Oostenrijk. Alleen in Vorarlberg regent het maar een beetje. In het oosten echter kan de regen tamelijk heftig zijn. De maxima lopen uiteen tussen 9 en 17 graden. Zondag in Vorarlberg en deels ook in Tirol overwegend droog en geregeld zonneschijn. Elders tot in de middag regen. Maxima tussen 11 en 20 graden. Maandag wordt het vriendelijker (meer zon) maar langs de noordkant van de Alpen en deels in het zuiden nog wel enkele buien. Maxima tussen 14 en 21 graden. Dinsdag in de bergen (vooral in de Nordstau gebieden) en in het westen in de loop van de dag veel regen. Elders vriendelijk weer ofwel perioden met zon. Maxima tussen 15 en 24 graden.

 

Vooral in de oostelijke Voralpen, de Alpen en het Engadin valt zaterdag 23 mei nog wat regen of een bui. In het westen en noordwesten maar ook in het dal van de Rhône doet de zon goede zaken. Maxima tussen 14 en 19 graden: in Wallis en in het zuiden tot 20-21 graden. Zondag een mix van zon en wolken: veel zon in het westen en daar lokaal 22º. Maandag begint vooral in het westen met zonneschijn. Later weer meer bewolking en kans op regen. In het westen en zuidwesten temperaturen tot 22º, elders 17-20 graden. Dinsdag 26 mei vooral aan de noordrand van de Alpen veel regen.

 

 WOLKEN_Zwitserland -april 2015

 

Weersverwachting Balearen

 

Op de Balearen zijn er zaterdag 23 mei perioden met zon. In het binnenland van Mallorca is later een buitje mogelijk. Maxima tussen 21 en 24 graden. Zondag weinig verandering in de temperatuur. Verder perioden met zon, later op de dag wat meer wolken. Maandag meer bewolking en aan de zuidkant van Mallorca en op Ibiza en Formentera kans op een buitje.

 

Weersverwachting Algarve

 

Mooi en standvastig voorjaarsweer treffen we zondag aan langs de Algarve. In Albufeira, Faro en in Lagos wordt het maximaal 27ºC. Maandag 25 mei zijn er flinke perioden met zon en kan er tijdelijk een bui voorkomen. Middagtemperatuur omstreeks 24°C. Dinsdag 26 en woensdag 27 mei schijnt de zon uitbundig en blijft het droog. De temperatuur gaat fors omhoog en kan woensdag op verschillende plaatsen oplopen naar een tropisch hete 33°C. De temperatuur van het zeewater bedraagt momenteel 19°C.

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Op de playas van de Costa del Sol is het zaterdag 23 mei droog en overwegend meest zonnig. De middagtemperaturen komen uit op 24 tot 25 graden. Pinksterzondag neemt de bewolking toe en later op de dag ook de buienkans. De temperatuur gaat enkele graden zakken. Maandag een grote kans op buien met onweer. Kortom even geen strandweer!

 

Een droge dag zaterdag 23 mei aan de Costa Blanca. Verder perioden met zon afgewisseld door (stapel)wolken. Met maxima tussen 21 en 24 graden is het aangenaam weer. Zondag eerst zonneschijn, later wat meer stapelwolken. Een fractie minder warm. Maandag weer wat warmer. Verder wisselend bewolkt en lokaal kans op een bui.

 

Zaterdag 23 mei is het meest zonnig op de stranden van Catalunya ofwel in plaatsen als L'Estartit, Blanes en Sitges. De maxima komen uit op waarden tussen 21 en 25 graden. Zondag over het algemeen wat meer bewolking en mogelijk een lokaal buitje. Qua temperatuur verandert er weinig. Maandag waarschijnlijk weer wat warmer maar nog wel vaak bewolkt met kans op een bui: lokaal met onweer.

 

Benidorm

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

Op een enkele lokale bui na blijft het maandag 25 mei droog in Finland. Bovendien is er geregeld zonneschijn. De middagtemperaturen lopen in het midden en zuiden op naar waarden tussen 11 en 16 graden. In het noorden en noordwesten van Fins Lapland maxima beneden 10 graden. Dinsdag 26 mei geregeld zonneschijn, ook een buienkans en over het algemeen iets hogere temperaturen. In en rond Helsinki wordt het 18 graden.

.

In Zweden schijnt zondag 24 mei de zon vooral tijdens de ochtend. Daarna neemt de bewolking toe. Het blijft nog wel droog. In de oostelijke regio's kan het kwik oplopen tot rond 20º.  Maandag neemt met name in het midden van Zweden (Svealand) de kans op regen toe. Opklaringen komen voor in de noordelijke delen van Norrland (Noord-Zweden) en later op de dag in delen van Götaland (Zuid-Zweden). Maxima meest beneden 15 graden. Dinsdag 26 mei vooral in het midden van het land regen. 

.

Grote delen van Noorwegen hebben zondag 24 mei te maken met regen. Hoofdzakelijk in de provincies Sør- en Nord-Trøndelag en in Nordland blijft het overwegend droog en in Nordland schijnt de zon. Maandag de 25ste veel zon in Nordland en in Troms en ook in de zuidelijke regio's. Tot regen komt het onder meer in Oslo en Lillehammer. In de regio Bergen en Kristiansand kan het maximaal 15 graden worden. Elders over het algemeen lagere temperaturen. Dinsdag een zonnige dag in Tromsø en vrij zonnig ook in Narvik, Bodø en in de regio Oslo. 

.

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

In Aquitaine (Zuidwest-Frankrijk) wisselen zonneschijn en wolken elkaar af op pinksterzondag de 24ste mei. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 18 en 23 graden. In de Pyreneeën lagere temperaturen en tevens buienkansen. Maandag levert vrijwel hetzelfde weerbeeld op maar wel iets lagere temperaturen en in een groter deel van het departement Pyrénées-Atlantiques is de kans op wat regen of een bui groter. Ook dinsdag 26 mei een mix van zonneschijn en wolken met maxima tussen 17 en 21 graden. Wederom een buienkans in vooral de Pyreneeën. Woensdag blijft het nagenoeg overal droog.

 

Maandag 25 mei neemt de buienkans toe in de regio Midi-Pyrénées. De zon laat zich echter ook zien. Verder maxima tussen 18 en 22 graden. Dinsdag droog, perioden met zon en temperaturen tussen 18 en 22 graden. Woensdag nagenoeg hetzelfde weerbeeld maar wel iets lagere temperaturen. Donderdag 28 mei zonniger en warmer: Montauban en Albi lopen uit naar 25º.

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

In Languedoc-Roussillon perioden met zon op maandag 25 mei. Alleen in het departement Lozère zijn enkele buien mogelijk en blijft het kwik ten noorden van Mende steken op circa 15 graden. In Narbonne wordt het ondertussen 23 en in Montpellier 28º. Dinsdag meest veel zon en temperaturen tussen 20 en 26 graden: in Lozère lagere waarden. Woensdag en donderdag is het zonnig en op de meeste plaatsen wordt het tussen 21 en 25 graden.

 

In PACA veel zon op maandag 25 mei en maxima tussen 21-27 graden. In de Alpen ook stapelwolken en minder warm (Hautes-Alpes circa 18º). Dinsdag wederom veel zon  maar wel minder warm. In het departement Alpes-Maritimes kan plaatselijk een bui ontstaan maar hoogstwaarschijnlijk niet aan de Côte d'Azur. Woensdag nog steeds veel zon en tevens een buienkans in Alpes-Maritimes. Maxima tot 26º in Carpentras en Draguignan en 27º in Le-Luc-en-Provence. Donderdag 28 mei eveneens veel zon en warm.

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

In Normandië begint de dag met zonnige perioden, gaandeweg de dag zal de bewolking vanuit het westen gaan toenemen, maar het blijft wel droog. Middagtemperatuur 15°C aan zee en 20°C dieper landinwaarts. Maandag en dinsdag is het mooi en droog weer met zonnige perioden. Met een middagtemperatuur van 15 tot 17°C is het wel wat aan de frisse kant. Woensdag 27 mei komt er nauwelijks verandering in het huidige weerbeeld.

 

In Bretagne zijn er op zondag 24 mei zonnige perioden en blijft het droog. In de avond raakt het bewolkt en valt er wat lichte regen of motregen. In de middag wordt het slechts 13 tot 15°C. Maandag t/m woensdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De temperatuur loopt langzaam op en komt woensdag 27 mei uit tussen 15°C aan zee en 22°C dieper landinwaarts in de Morbihan.

 

Bretagne Copy

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Fraai weer treffen we zondag 24 mei aan op de Griekse Eilanden. De zon schijnt er uitbundig en de temperatuur loopt op Kreta op naar een zomerse 28°C. Maandag en dinsdag schijnt de zon vrijwel onafgebroken en wordt het op Samos 28°C en op Corfoe 27°C. Op woensdag 27 mei schijnt de zon, maar is een lokale onweersbui niet uitgesloten. Op Rhodos en Kos loopt het kwik dan op naar 28°C. De temperatuur van het zeewater bedraagt 20 of 21°C.

 

Weersverwachting Toscane

 

Zondag begint de dag in Toscane nog met een bui. In de middag wordt het vrij zonnig en blijft het droog. In Livorno en Prato wordt het 20°C en in Maasa 24°C. Maandag en dinsdag een wisselend weerbeeld met zonnige perioden met een verder toenemende kans op enkele regen- of onweersbuien. In Grosseto wordt het maandag 23°C. In gebieden met buien zal de temperatuur dinsdag niet boven de 20°C uitkomen. Ook op woensdag 27 mei blijft het aan de wisselvallige kant. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

Zondag 24 mei is het stralend zonnig langs de Turkse zuid- en westkust. De temperatuur loopt op naar 27 tot 30°C. Maandag en dinsdag blijft het zonovergoten en warm. In Marmaris wordt het 29°C en in Alanya 27°C. Woensdag 27 mei passeert een storing en zullen enkele onweersbuien gaan onstaan, verder zijn er ook zonnige perioden. Met een middagtemperatuur rond 30°C in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zal het drukkend warm aanvoelen. De temperatuur van het zeewater bedraagt momenteel 21 à 22°C.

 

Marmaris

Weervideo 26 mei 2015 - 14:35

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting 

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur 

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland