Europa weerbericht

vrijdag 24 april 2015

HOOGTELAAGJE DUMPT VEEL NEERSLAG IN MET NAME OOSTENRIJK: ZWARE SNEEUWVAL IN DE 'HOHE TAUERN'. STOFSTORMEN IN ESTLAND.

 

Het 'belegen' hoogtelaagje (Upper Level Low) heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend grote hoeveelheden neerslag gedumpt in delen van Oostenrijk. In Virgen werd vrijdagochtend 34 en in Rauris 45 mm afgetapt. In de bergen kwam het tot zware sneeuw. In de Hohe Tauern, landsdeel Salzburg, kreeg Alpinezentrum Rudolfshütte (ruim 2300 meter hoogte) dik 60 centimeter sneeuw te verwerken. Donderdagochtend bedroeg de sneeuwhoogte 207, vrijdagochtend 268 cm. Vandaag kwam het tot (onweers)buien in Kroatië en Bosnië. Donderdagmiddag werd het in onder meer Hongarije nog plaatselijk zomers warm. In Miskolc vloeide het kwik uit naar 27,2º.

 

Een actieve randstoring boven Finland heeft donderdag in Estland veel wind veroorzaakt. Er werden windstoten tot meer dan 90 km/uur geregistreerd. Uit de omgeving van Tallinn berichtte Bart Liong Ie: "Gisteren stond er een westerstorm in Estland (waar ik momenteel ben) bij een knal blauwe lucht en felle zon. Het is aardig droog hier en de storm deed het stof hier en daar op de velden hoog opwaaien. Ergste stofstorm ooit meegemaakt, na een zandstorm in Syrië in 2009!"

 

In Noord-Europa is het met name in de noordelijke regio's nog tamelijk koud. In de Noorse gemeente Narvik kwam Losistua vanochtend vroeg uit op -13,7º. Opmerkelijk koud was het in het noordoosten van Europees Rusland. Aan de poort van de Oeral ging Hoseda-Hard onderuit naar -23,8º, zijnde de laagste temperatuur daar sinds 28 maart. In het zuiden en oosten van Spanje liep het kwik donderdagmiddag op naar 28 tot 30º. De luchthaven van Córdoba beet met 29,8º het spits af.   

 

IMG_4113

Fraai bloeiende magnolia. Credits: Wytske Heida.

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 24 april, 21:45 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

In het westen en oosten van Oostenrijk (in dezen Vorarlberg en de lagere delen van Burgenland en Neder-Oostenrijk) blijft het donderdag 23 april overwegend droog met geregeld zonneschijn. Elders buienkansen. De maxima lopen uiteen tussen 15 en 22 graden. Vrijdag vooral in de westelijke landshelft meer zon en op de meeste plaatsen droog. In het oosten nog wel een buienkans. Maxima wederom tussen 15 en 22 graden. Zaterdag in het westen na de middag buienkansen, in het oosten droog en vrij zonnig. Maxima tussen 17 en 24 graden. Zondag 26 april buienkansen maar ook zonneschijn en 15-23 graden.

 

In de oostelijke Alpen valt donderdag 23 april een bui, mogelijk vergezeld van onweer. Elders in Zwitserland overwegend droog en geregeld zonneschijn. In onder meer Wallis temperaturen boven 20 graden. Vrijdag perioden met zon maar ten noorden van de Alpen ook wolkenvelden en in de Jura een buienkans. Maxima tussen 17 en 22 graden. Tijdens het weekeinde voltrekt zich een overgang naar wisselvallig weer met kans op onweer. Echter: zaterdag in het oosten van het land eerst nog tamelijk zonnig. Lagere temperaturen. 

 

 WOLKEN_Zwitserland -april 2015

 

Weersverwachting Balearen

 

In de loop van zaterdag 25 april neemt de bewolking op de Spaanse Balearen toe. De temperaturen komen op Menorca en Mallorca boven 20 graden uit (Sa Pobla 26º); op Ibiza beneden 20º. Zondag veranderlijk bewolkt maar vrijwel overal droog. Iets lagere temperaturen en in de middag meer wind. Maandag vrij zonnig weer.

 

Weersverwachting Algarve

 

Op zaterdag 25 april is het tamelijk bewolkt in de Algarve maar de kans op regen is klein. De middagtemperaturen komen uit op 19 tot 20 graden. Zondag een enkele bui maar ook zonneschijn en 18 tot 21 graden. Na het weekeinde voltrekt zich een overgang naar droog en vrij zonnig weer met maxima tussen 20 en 24 graden.

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

 

Op de playas en in de kustplaatsen van de Costa del Sol is het maandag 20 april zonnig weer. Wel in de vroege ochtend kans op mist en lage bewolking. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 20 en 24 graden. Dinsdag veelal half bewolkt maar droog en maxima tussen 20 en 23 graden. Op de stranden vrij veel wind. Woensdag weinig verandering. Buien zijn hoofdzakelijk actief in het achterland.

Op soms wat lage bewolking na is het dinsdag 14 april vrij zonnig op de stranden van de Costa Blanca. De maxima lopen op naar tussen 19 en 23 graden en vooral ter hoogte van de playas van Alicante trekt de wind aan. Woensdag meer bewolking maar droog. In de loop van donderdag de 16de meer zon en warmer

Benidorm

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

De verwachtingen voor de Noordse landen worden vanaf 28 april weer hervat.

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

De verwachtingen worden vanaf 26 april weer hervat. 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

De verwachtingen worden vanaf 26 april 2015 weer hervat.

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

Het vakantieweer voor Bretagne en Normandië wordt vanaf 26 april 2015 weer hervat.  

 

Bretagne Copy

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

De verwachtingen voor de Griekse eilanden worden vanaf 24 april 2015 weer hervat.

 

Weersverwachting Toscane

 

Tijdens het weekeinde van 25-26 april blijft het in Toscane zowel zaterdag als zondag droog met een afwisseling van zonneschijn en wolken. Het kwik komt in de middag op de meeste plaatsen boven 20º uit: zondagmiddag in Siena 20, Pisa 21 en Florence 23º. Maandag een grote kans op regen- en onweersbuien met maxima tussen 16 en 19 graden.

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

De verwachtingen worden vanaf 26 2015 weer hervat.

 

Marmaris

Weervideo 25 april 2015 - 23:45

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Pollenkaart

Hooikoorts? Pollenkaart

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting 

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur 

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland