Europa weerbericht

vrijdag 19 september 2014

PLANET EARTH HEEFT HET WARM, HEEL WARM ZELFS! NIET EERDER WAS HET MONDIAAL IN AUGUSTUS ZO WARM.

 

'Planet Earth' heeft het warm, heel warm zelfs! Augustus was, op basis van observaties boven land en zee, niet eerder zo warm. In een mondiale reeks vanaf 1880 bedroeg de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (dat bedraagt 15,6º) maar liefst +0,75º. Het vorige record dateerde uit het El Niño jaar 1998. Verder was het alweer de 38ste te warme augustus op rij. De laatste keer dat augustus mondiaal 'ondermaats' scoorde was 1976. Laten we de continenten even buiten beschouwing en kijken we alleen naar de oceanen, dan is nog een gewichtiger record naar de vaantjes. De oppervlakte van de oceanen kwamen namelijk uit op een afwijking van +0,65º ten opzichte van normaal. Niet alleen het augustusrecord uit 2005 werd aan de dijk gezet: ook het record ongeacht welke kalendermaand. Dat was pas twee maanden oud namelijk juni 2014. Het verschil tussen augustus en juni was overigens heel klein namelijk 0,03º.

Augustus was overigens in delen van de VS en West-Europa te koel (in De Bilt koelste augustus sinds 1993) maar in andere werelddelen was dat bepaald niet het geval. Zo werd op 2 augustus in het Algerijnse Ouargla 50,4º. gemeten. Het was de eerste keer in 9 jaar dat in Afrika de grens van 50º werd bereikt. In het algemeen was augustus in Noord-Afrika 2 tot 4 graden te warm.

 

In het Spaanse Vigo viel de afgelopen dagen (tijdvak 72 uur) 145 mm. De verschillen van etmaal tot etmaal waren opvallend klein. Woensdagochtend zat er 49, donderdagochtend eveneens 49 en vanochtend 47 mm in de regenmeter. Net ten noorden van een golvend (kou)front heeft het de afgelopen nacht in het noorden van Noorwegen en Finland 4 tot 6 graden gevroren. Lokaal matige vorst dus. Het Finse Inari Väylä rapporteerde -3,9, in de Noorse provincie Finnmark kwam Coavddatmohkki op -5,6 en Karasjok op -6,0º uit. Opvallend warm was het donderdag in Engeland. Op het vliegveld London-Heathrow werd het 25,8 en in Benson 26,0º. Wel kwamen plaatselijk flinke buien tot ontwikkeling (Lyneham 25 mm) en dat was ook in het Duitse 'Ruhrgebiet' het geval. In Lünen-Seseke viel 69 mm. 

  

 

Janvissersweer _Augustus 2014-Mondiaal

Waar te warm en waar te koud in augustus 2014 op onze planeet!

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 19 september, 23:30 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Woensdag 17 september belooft een mooie dag te zullen worden in Oostenrijk. Over het algemeen schijnt de zon: hoofdzakelijk in de bergen kan een bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 19 en 25 graden. Donderdag duurt het fraaie nazomerweer voort. Na het optrekken van de mist schijnt de zon volop en vloeit het kwik uit naar waarden tussen 20 en 26 graden. In het westen kunnen stapelwolken later echter tot een bui uitgroeien. Vrijdag verandert er niet veel ofwel na mist en lage bewolking weer zonneschijn en maxima tussen 21 en 26 graden. In het westen en zuidwesten kan aan het einde van de middag en in de avond een enkele bui ontstaan.

 

Na het verdwijnen van het ochtendgrijs is het woensdag 17 september zonnig in grote delen van Zwitserland maar later op de middag neemt de bewolking toe en is er kans op een bui, lokaal met onweer. Maxima tussen 21 en 25 graden. Donderdag is het licht wisselvallig weer met vooral in de middag enkele regen- en onweersbuien: met name in de Voralpen. Maxima wederom 21-25 graden. Vrijdag in de lager gelegen gebieden geregeld zonneschijn. In met name de bergen tijdens de tweede helft van de dag kans op buien met soms ook onweer. Maxima 21-24 graden. 

 

 Janvissersweer _Mittelberg 180713

 

Weersverwachting Balearen

 

Het is wat bewolkt vrijdag 19 september op de Spaanse Balearen. De kans op buien is klein en de maxima bereiken waarden tussen 29 en 32 graden. Zaterdag en zondag zowel qua weerbeeld als temperatuur geen veranderingen.

 

Weersverwachting Algarve

 

Het is woensdag 17 september aanvankelijk bewolkt en buiig in de Algarve. Later komt de zon geregeld tevoorschijn al kan er nog wel een bui vallen. De middagtemperaturen komen uit op circa 24 graden. Donderdag een enkel buitje, afgewisseld door zonneschijn en maxima omstreeks 23 graden. Op vrijdag en tijdens het weekeinde van 20-21 september duurt het licht wisselvallige weer voort. Naast geregeld zon valt er soms een (flinke) bui en de maxima komen in de meeste plaatsen uit op een graad of 24.

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Op de Catalaanse stranden van de Costa Brava, Costa Maresme en Costa Dorada worden vrijdag 19 september geen buien verwacht. Verder geregeld zonneschijn en maximaal 25 tot 28 graden. Zaterdag geregeld zonneschijn en slechts een kleine buienkans. In het temperatuurniveau verandert weinig en de wind waait zwak tot matig uit het zuiden. Zondag geen grote veranderingen.  

 

Vakantiegangers aan de Costa del Sol moeten vrijdag 19 september rekening houden met bewolking maar de kans op buien is klein. De maxima komen uit op circa 29 graden. Zaterdag komt de zon er wat vaker aan te pas en daar spint het kwik wat garen bij. Zondag is het weer tamelijk bewolkt met kans op een bui, mogelijk vergezeld van onweer. Qua temperatuur verandert er niet veel.

 

Op de playas van de Costa Blanca is het vrijdag 19 september tamelijk zonnig en droog met maxima tot 28-29 graden. Zaterdag vrijwel dezelfde temperaturen en op enige sluierbewolking na meest zonnig weer. In de loop van zondag neemt vooral ten zuiden van de playas van Benidorm de kans op buien met onweer toe. De temperatuur gaat iets naar beneden.

 

Benidorm

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

Heerlijk nazomerweer treffen we zondag 14 september aan in het midden en zuiden van Noorwegen. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft ook droog. In Oslo wordt het 20°C. Ook op maandag is er flink wat zon en blijft het droog. Alleen in het uiterste noorden is het bewolkt met af en toe regen. Middagtemperatuur van 9°C boven de Poolcirkel tot 20°C in het zuiden. Dinsdag 16 september is het in het hele land mooi en droog. Het is vrij zonnig en de maxima liggen in het midden en zuiden tussen 17 en 21°C. 

 

Zondag is het mooi weer in Zweden met flinke zonnige perioden en blijft het droog. Alleen in het uiterste zuidwesten (Halland) valt nog een enkele bui. De maxima liggen tussen 11°C in Lapland en 21°C in het zuiden van het land. Maandag komt er in het weerbeeld vrijwel geen verandering. In Lapland wordt het met 14°C wat zachter en in het zuiden wordt het opnieuw 21°C. Dinsdag 16 september is het vrij zonnig weer met hier en daar wat wolkjes en blijft het droog. Middagtemperatuur 14 tot 21°C.

 

Zondag 14 september is het fijn nazomerweer in Finland met flink wat zonneschijn en blijft het droog. In Lapland wordt het 8°C en in het midden en zuiden 17 tot 19°C. Maandag belooft zelfs een tamelijk zonnige septemberdag te worden en blijft het droog. Alleen in Lapland hangt regionaal meer bewolking. Er worden temperaturen verwacht tussen 8°C in Lapland, rond 16°C in het middden en 18°C in het zuiden. Ook op dinsdag schijnt de zon uitbundig en blijft het droog. De maxima liggen tussen 13 en 18°C.

 

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

Het is warm op woensdag 17 september in de regio Aquitaine. De maxima bereiken namelijk waarden tussen 28 en 31 graden. De dag begint met geregeld zonneschijn. In de middag ontstaan, uitgezonderd het departement Pyrénées-Atlantiques, enkele regen- en onweersbuien. Donderdag overal kans op (onweers)buien maar nog steeds warm: 28-30 graden. Vrijdag wederom donderbuien en maximaal 27-30 graden.

 

Met maxima tussen 26 en 30 graden is het donderdag 18 september weer warm in de regio Midi-Pyrénées. In het departement Aveyron blijft het kwik plaatselijk beneden 25 graden. Verder geregeld zon maar later komen er wel lokaal fikse donderbuien met ook hagel tot ontwikkeling. In de Pyreneeën zijn de buienkansen klein. Vrijdag maxima tussen 23 en 30 graden. Verder geregeld zonneschijn maar in Lot, Aveyron en de Pyreneeën enkele donderbuien. In de loop van zaterdag een grote kans op regen- en onweersbuien maar dan in de gehele regio. Nog geen temperatuurveranderingen. 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

In de regio Languedoc-Roussillon komen donderdag 18 september in vooral de departementen Gard en Hérault enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Elders blijft het droog en meest zonnig. De maxima bereiken waarden tussen 20 en 26 graden. Vrijdag uitgezonderd het departement Pyrénées-Orientales bewolking en regen of buien. Zaterdag meer zon en plaatselijk 26 graden maar 's avonds een grote kans op (onweers)buien.    

 

In PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) schijnt donderdag 18 september de zon geregeld maar er ontstaan ook enkele buien, lokaal vergezeld van onweer. In de departementen Var en Alpes-Maritimes zijn de buienkansen klein. Maxima tussen 23 en 27 graden: in de Alpen lagere waarden. Vrijdag geen afnemende warmte maar wel een grote kans op flinke donderbuien in vrijwel de gehele regio. Zaterdag is dat wederom het geval.

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

Vooral het oostelijk deel van Bretagne heeft vrijdag 19 september te maken met regen- en onweersbuien. De middagtemperaturen komen uit op waarden tussen 21 en 27 graden. Tijdens de avonduren hoofdzakelijk langs de Kanaalkust nog buien. Elders flink opklarend. Zaterdag opnieuw (donder)buien en maxima tussen 20 en 25 graden. Zondag een afwisseling van buitjes en zonneschijn. Maxima tussen 19 en 23 graden.  

 

Bretagne heeft zaterdag te maken met mooi nazomerweer. Zaterdag schijnt de zon met in het westen ook wat sluierbewolking en blijft het droog. Middagtemperatuur van 21°C in het noordelijk kustgebied tot 26°C in de Morbihan. Ook op zondag schijnt de zon volop en blijft het droog. De temperatuur klimt naar 20 tot 25°C. Maandag 15 september zijn er flinke perioden met zon en blijft het opnieuw droog. Met een middagtemperatuur tussen 22 en 27°C is het heerlijk toeven.  

 

Bretagne Copy

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Zondag is het nog fantastisch nazomerweer op de Griekse Eilanden. De zon schijnt volop en het blijft de droog. De temperatuur komt in de middag uit op zo'n 30°C. Ook op maandag 15 september is het schitterend weer met veel zonneschijn en blijft het droog. De maxima liggen tussen 28 en 30°C. Dinsdag blijft de volop zon schijnen en zal er nauwelijks bewolking voorkomen. In de middag ligt de temperatuur rond 29°C. De temperatuur van het zeewater bij Kos bedraagt 27°C en voor de kust van Kreta 26°C.

 

 

Weersverwachting Toscane

 

Zondag 14 september is het mooi weer in Toscane. Er is veel zonneschijn afgewisseld door stapelwolken en het blijft overal droog. Middagtemperatuur 24 tot 27°C. Ook op maandag is er flink wat zon, maar het noorden is gevoelig voor een lokale bui. In de middag wordt het opnieuw 24 tot 27°C. De temperatuur van het zeewater bedraagt 24°C. Dinsdag 16 september blijft de nazomervlag in top met overwegend zonnig en droog weer en wordt het met temperaturen tot 28°C een fractie warmer.

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

Op zondag 14 september is het zonnig en droog langs de Turkse west- en zuidkust. Het is nog altijd erg warm met temperaturen in de bekende badplaatsen van Bodrum, Marmaris en Alanya rond 32°C. Maandag komt er nog maar weinig verandering in het nazomerse weerbeeld. De zon schijnt flink en het wordt in de middag rond 32°C. Ook op dinsdag 16 september is het prettig toeven met flink wat zon en in de middag temperaturen tussen 29 en 31°C. Alleen in de buurt van Izmir bestaat er kans op een onweersbui. De temperatuur van het zeewater langs de zuidkust bedraagt 29°C.

 

Marmaris

Weervideo 20 september 2014 - 0:00

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland