Europa weerbericht

zaterdag 1 augustus 2015

ALWEER EEN HITTEGOLF IN HET NOORDWESTEN VAN DE VS. NA JUNI IS OOK JULI EEN PLAATSELIJK HISTORISCH WARME MAAND.

 

De 'Pacific Northwest', zijnde het noordwestelijk deel van de Verenigde Staten, lijkt bezig te zijn aan de warmste zomer 'aller tijden'. Juni stond bol van de hittegolven. Veel plaatsen registreerden de hoogste maxima ooit en de maand als geheel was in vijf staten (Washington, Oregon, Idaho, Utah en 'natuurlijk' California) niet eerder zo warm. Juli is eveneens een zeer warme maand geweest. Uit de eerste cijfers komt naar voren dat steden als Seattle (Washington) en Astoria (Oregon) hoogstwaarschijnlijk de warmste juli ooit in de boeken kunnen bijschrijven. In Seattle kan bij een gemiddelde boven 21,7º ook augustus 1967 (warmste kalendermaand uit de meetreeks) worden geklopt.

 

De hittegolf waar men de laatste dagen mee te maken heeft, hangt samen met alweer een machtige 'heat dome' (warmteblokkade). Daardoor is de straalstroom naar het noorden (Canada) weggedrukt. Saillant detail: eerder deze week kwam het in de bergen van Montana en Wyoming tot sneeuwval. Grote hitte in de VS was in juli eveneens een 'hot item' in de zuidelijke Plains (Texas, Oklahoma ea), het zuidoosten en niet in de laatste plaats het noordoosten. Reële kans dus dat juli 'nationwide' bijzonder hoog gaat eindigen in het klassement.

 

In Frankrijk is het in de nacht van donderdag op vrijdag plaatselijk weer zeer koud geweest. In Valenciennes, Epinal en Argentan werden met respectievelijk 5,0, 4,4 en 2,7º kouderecords voor de maand juli gevestigd. Zware buien waren actief in het oosten en noordoosten van Spanje. Donderdag ving het Catalaanse La Molina 40 en Cedrillas in Teruel 51 mm op. Verder veroorzaakte een 'tegendraadse' depressie veel regen in Norrland (Noord-Zweden). Vrijdagochtend tapte Talljärv 41 en Gäddede 44 mm af. 

 

.

Janvissersweer _Corsica 300715

 .

Dreigende donderbui boven Corsica, 30 juli (bron: P.J. Leroy).

.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 31 juli 2015, 20:55 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

 

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

In Oostenrijk zijn maandag 27 juli nog buien actief, lokaal vergezeld van onweer. In de lagere delen laat de zon zich gaandeweg vaker zien en dat is eveneens in Tirol en Vorarlberg het geval. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 23 en 27 graden. Dinsdag een buienkans en dan met name in het zuiden. In het algemeen doet de zon echter goede zaken. Vooral in Vorarlberg, in Wenen en in Burgenland is het fraai weer. Maxima tussen 22 en 27 graden. Woensdag verandert er in grote lijnen niet veel. Er kunnen opnieuw enkele buien vallen maar in het westen (Tirol en Vorarlberg) is het overwegend droog met geregeld zonneschijn. Maxima tussen 20 en 26 graden. Donderdag 30 juli in het oosten droog en perioden met zon. Elders kans op buien. De middagtemperaturen komen uit tussen 22 en 27 graden.

.

.  

Maandag 27 juli valt er in Zwitserland in de Alpen en Voralpen nog een enkele bui en langs de Alpen blijft het nog meestentijds bewolkt. Voor de rest zonneschijn en maxima tussen 21 en 24 graden: in Wallis tot 26 en aan de zonnige zuidkant van de Alpen 28º. In Oberengadin wordt het 20º. Dinsdag in de Voralpen en Alpen nog bewolkt en kans op een bui. Elders zonnig (vooral in het zuiden) met maxima tussen 23 en 26, in Tessin 30º. Woensdag verloopt overwegend zonnig met maxima tussen 23 en 29 graden. Donderdag 30 juli neemt later op de dag de kans op een bui toe. In het zuiden is onweer mogelijk. Maxima tussen 22 en 29 graden.

.

 

 Oostenrijk

 

Weersverwachting Balearen

 

De Balearen hebben zaterdag 1 augustus eerst nog te maken met onweersbuien. In de middag en avond is het droog en schijnt de zon. De temperatuur komt uit op waarden tussen 29 en 33 graden. Zondag en maandag, 2-3 augustus, is het overwegend zonnig en gaat de temperatuur weer enkele graden omhoog.

.

.

 

Weersverwachting Algarve

 

Zon, zon en nog eens zonneschijn! Van donderdag 23 t/m maandag 27 juli is het wolkenloos in de Algarve. De temperatuur loopt op vrijdag en zaterdag iets terug maar zondag en maandag is het wederom zeer, zeer warm. In Faro gaat het kwik naar 31-32, Albufeira 35-36 en in Portimao wordt het zondag 37 en maandag 38 graden. 

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

De hitte is zaterdag 1 augustus voorbij aan de Costa del Sol. Bij volop zonneschijn wordt het maximaal 30 tot 32 graden op de playas van onder meer Torremolinos en Marbella. Zondag begint met lage bewolking. Daarna weer veel zon en maxima tussen 29 en 33 graden. Maandag 3 augustus is het meest zonnig en gaat het kwik weer wat omhoog.  

.

Vooral ten noorden van Benidorm is er zaterdag 1 augustus kans op een onweersbui. In de middag en avond is het droog en doet de zon goede zaken. De temperatuur komt op 29 tot 31 graden uit. Zondag is het eerst bewolkt en met name vanaf Gandia naar het noorden toe kan er nog wat regen vallen. Later veel zon en warmer. Maandag 3 augustus zonneschijn en warmte. Later op de dag wat meer sluierwolken. 

 

Op de Catalaanse costa's is het zondag 2 augustus droog met flink wat zonneschijn. Tijdens de ochtenduren komt aanvankelijk lage bewolking voor. De maxima bereiken waarden omstreeks 28 graden. Maandag blijft het op wat hoge bewolking na zonnig en de temperatuur gaat enkele graden omhoog. Dinsdag 4 augustus opnieuw meest zonnig weer maar later op de dag komen er meer wolken. Qua temperatuur verandert er weinig.

.

.

 

Spanje

 

Weersverwachting Noorwegen-Zweden-Finland

 

In Noorwegen valt woensdag 29 juli volop regen in het oosten en zuidoosten: niet in de laatste plaats in en rond de hoofdstad Oslo. Ook in het zuiden enige tijd regen maar daar knapt het later weer op. In het midden en westen blijft het droog en in en rond Bergen wordt het circa 20 graden. Donderdag knapt het op en wordt het op veel plaatsen 20+. Nog wel kans op regen in Nordland (Narvik, Bodø ea). Vrijdag zijn er perioden met zon maar in Nordland en in Sør- en Nord-Trøndelag regent het. Op zaterdag 1 augustus neemt vooral in het westen en zuiden de kans op regen toe. 

 

In Zweden valt maandag 27 juli flink wat regen in Norrland (Noord-Zweden) en de maxima blijven er steken op waarden tussen 10 en 15 graden. Elders wolkenvelden, ook wat zon en een enkele bui. Het warmst wordt het in en rond Stockholm namelijk een graad of 20. Dinsdag buien in Norrland en maxima tussen grofweg tussen 10 en 16 graden. In het zuiden (Götaland) opkomende frontale regen. De maxima komen in Svealand en Götaland uit tussen 14 en 18º. In de regio Malmö wordt het 19 tot 20º. Woensdag en donderdag (29-30 juli) aanhoudend onbestendig en koel weer.

.

 

Op de laatste dag van juli, vrijdag de 31ste, vallen er verspreid nog enkele buien: in het zuidoostelijk deel van Finland is onweer mogelijk. De zon laat zich echter ook geregeld zien en de maxima lopen uiteen tussen 15 en 20 graden. Zaterdag 1 augustus in het zuiden en zuidwesten veelal droog en perioden met zon. De maxima komen op 18 tot 20 graden uit. In het oosten van Finland en in geheel Lapland is het echter bewolkt en nat met maxima tussen 10 en 15 graden.

.

 

Finland _090715

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

In Aquitaine valt woensdag 29 juli plaatselijk nog wat regen. Tijdens de middaguren knapt het op. De zon laat zich dan geregeld zien. De maxima komen uit op waarden tussen 20 en 25 graden. Donderdag perioden met zon maar in het departement Pyrénées-Atlantiques zijn nog enkele buien mogelijk. De temperatuur stijgt plaatselijk naar 26º. Vrijdag een grote kans op onweersbuien maar in de middag vooral in Gironde enkele opklaringen. Afnemende warmte. Zaterdag 1 augustus eerst onweersbuien. Later zonneschijn en maxima tussen 23 en 30º.

.

In de regio Midi-Pyrénées is het woensdag 29 juli op de meeste plaatsen droog met geregeld zonneschijn. Hoofdzakelijk in de Pyreneeën kan een bui vallen. De maxima lopen uiteen tussen 23 en 27 graden. Donderdag buien en circa 18 graden in de bergen. Elders perioden met zon (vooral in de departementen Lot en Aveyron) en maxima tussen 22 en 25 graden. Vrijdag iets minder warm en toenemende kans op buien: vooral in de Pyreneeën kan het soms flink regenen. Zaterdag 1 augustus buien: in Lot en Aveyron met onweer. Elders klaart het later op de dag flink op. Maxima tussen 22 en 28 graden.

 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

In de regio Languedoc-Roussillon is het woensdag 29 juli overwegend zonnig en dan met name in de departementen Hérault en Gard. Maxima daar tussen 30 en 34 graden. Elders wordt het tussen 24 en 30 graden. In het noorden van Lozère is een bui mogelijk. Donderdag meest zonnig en maxima tussen 23 en 29 graden. In de bergstreken van het departement Pyrénées-Orientales kans op een bui. Vrijdag veel zon en vooral rond Montpellier warm met maxima tot 32º. In Lozère neemt de kans op een bui toe en in de avond in meer streken kans op een onweersbui. Zaterdag 1 augustus onweersbuien in Gard, Hérault en Lozère. Elders perioden met zon. Maxima tussen 25 en 30º. 

.

 

In PACA is het woensdag 29 juli overwegend zonnig en warm tot zeer warm met maxima tot 35 graden in het departement Var maar ook aan de Côte d'Azur ofwel in plaatsen als Nice en Antibes. Donderdag opnieuw veel zon en warm met maxima tussen 25 en 30: in Var tot 33º. Vrijdag minder warm en vooral in de avond onweersbuien. Zaterdag 1 augustus regen- en onweersbuien en maxima tussen 23 en 30 graden.

.

i. 

 

Frankrijk

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

In Normandië vallen op donderdag 30 juli eerst enkele buien. Later op de dag (middag en avond) krijgt zonneschijn de overhand. De maxima lopen uiteen tussen 17 graden in de kustgebieden en 20-21 graden in de departementen Eure en Orne. Vrijdag is het meest zonnig en droog en het kwik vloeit dan uit naar tussen 18 en 23 graden. Zaterdag begint in een deel van het gebied met sluierwolken. Later overheerst zonneschijn met maxima tot lokaal 24 graden. Zondag 2 augustus is het zonnig en warm. Lokaal kan het 28 graden worden. 

.

.

 

In Bretagne zijn er donderdag 30 juli flinke perioden met zon maar rond het middaguur vormen zich ook enkele stapelwolken. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 18 en 21 graden. Vrijdag eveneens zonnig vakantieweer en iets warmer. Ook zaterdag stralend weer met maxima tussen 20 en 23 graden. Zondag 2 augustus wordt het bij volop zon tussen 22 en 28 graden.

.

.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Van dinsdag 21 t/m donderdag 23 juli is het stralend weer op de Griekse eilanden. Donderdag zijn er op het westelijk deel van Kreta wat meer wolken. De temperatuur komt dinsdag in de Cycladen, waar het tamelijk winderig is, op 29-30 graden uit. Op Lefkas en Kefalonia alsmede op Chios zijn maxima tot 35-37 graden mogelijk. Woensdag op Chios weer 36 graden. Donderdag in de Cycladen 27-29 graden en elders tussen 31 en 35º. 

.

 

Griekenland (1) 

 

Weersverwachting Toscane

 

In Toscane is het maandag en dinsdag (20-21 juli) onbewolkt en zeer, zeer warm! Dinsdagmiddag zijn in en rond Florence maxima tot 40 graden mogelijk. Woensdag neemt in de loop van de dag de kans op een onweersbui toe maar in de regio's Arezzo en Grosseto overheerst zonneschijn. De hitte duurt nog voort met op veel plaatsen maxima tussen 35 en 40 graden. Donderdag 23 juli veel zon en aanhoudend heet met maxima tussen 34 en 38 graden.

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

Het is en blijft standvastig zomerweer in de badplaatsen langs de Turkse zuid- en zuidwestkust. Van vrijdag tot en met maandag (24-27 juli) schijnt de zon vrijwel overal onafgebroken en de maxima komen uit op waarden tussen 32 en 35 graden. Van grote hitte is in ieder geval geen sprake. 

.

 

Marmaris

Weervideo 2 augustus 2015 - 0:05

rss

Nieuws

  • De Hondsdagen

    Wanneer de Hondsdagen precies zijn, is onbepaald. De meeste verhalen gaan uit van 20 juli t/m 20 augustus.

    Lees verder
  • Europa weerbericht

    Opnieuw een hittegolf in het noordwesten van de Verenigde Staten. Recordkoude nacht in delen van Frankrijk.

    Lees verder

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Satelliet Nederland

Satelliet

Buienradar EU

Buienradar Europa

Zonradar

Zonneradar

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

Actuele windkaart

Drukverwachting Europa