Wereld weerbericht

dinsdag 24 mei 2016

SUPER EL NIÑO EVENT 2015-2016 IS VOORBIJ. OVERGANG NAAR 'NEUTRALE FASE'.

 

En daar is dan het einde van het 'super El Niño event 2015-2016'. De Australische weerdienst (Bureau of Meteorology, afgekort BOM) bericht dat de 'tropical Pacific Ocean' thans in een neutrale fase van El Niño Southern Oscillation (ENSO) is terechtgekomen. Het oppervlaktewater van de equatoriale Pacific koelde de afgelopen 14 dagen af tot min of meer de normale langjarige gemiddelden. De watertemperaturen op wat grotere diepten zijn al kouder dan normaal. Ook de atmosferische indicatoren, zoals de passaatwinden, de bewolking nabij de datumgrens en de SOI (Southern Oscillation Index), bevinden zich in een neutrale fase (neutral levels). .

 

Volgens de Australische weerdienst (BOM) opteren de internationale klimaatmodellen op een overgang naar de koude fase van ENSO (La NIña) gedurende de perioden juni t/m augustus. Echter: overtuigend is deze ontwikkeling nog niet. BOM gaat voorlopig uit van een kans van 50 procent op La Niña later dit jaar. Mocht La Niña gestalte gaan krijgen, dan neemt de excessieve mondiale warmte later dit jaar ietsje af. Ook de grote droogte in delen van oostelijk en zuidelijk Afrika en anderzijds de zware regenval in onder meer de 'Lower Mississippi River Valley' (denk aan delen van Texas), worden waarschijnlijk grotendeels geneutraliseerd.

 

Warme continentale lucht is de afgelopen dagen ook tot Noord-Europa doorgedrongen. Maandag werden tot in Midden-Zweden (Svealand) middagtemperaturen boven 25 graden geregistreerd. Zo kwam Gävle op 25,3º uit. In Götaland (Zuid-Zweden) meldde Örebro 27,2 en Hagshult 26,9º. In het overgangsgebied viel regionaal heel veel regen. In Gördalen werd tussen zondagochtend en dinsdagochtend 86 mm opgevangen. Vanmiddag, dinsdag 24 mei, donderde het trouwens in en rond Göteborg.

 

Weerman Jan Visser, 24 mei 2016

.

.

BIJZONDER WARME APRIL IN HET NOORDWESTEN VAN DE VERENIGDE STATEN. NATTE PINKSTEREN IN HET ZUIDOOSTEN VAN ZWEDEN.

 

Na de op drie na warmste maart (afwijking: +3,33º), deed april het in de Verenigde Staten iets kalmer aan. 'Nationwide' kwam april uit op gemiddeld 11,79º tegen normaal 10,58º. Daarmee werd het in de 48 aaneengesloten staten de 18de warmste april in een reeks vanaf 1895. Kortom 17 keer was april warmer en dat voor het laatst slechts een jaar geleden met gemiddeld 11,80º. Een miniem verschil dus. De VS beleefden de koudste april uit de reeks in 1920 met gemiddeld 8,21º; warmtekampioen is 2006 met 12,92º.

April was bijzonder warm in de Pacific Northwest. De staten Idaho, Oregon en Washington registreerden de op één na warmste april uit de meetreeks. Alleen ruim 80 jaar geleden, in 1934, was april een fractie warmer. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur in de staat Washington 10,9 tegen 11,2º in 1934. Op stadsniveau sloeg onder meer Seattle alle records. Het maandgemiddelde kwam daar uit op 13,7º en de maximumtemperatuur op de 18de, 31,7º, was eveneens een record voor april. Steden als Spokane (Washington), Medford (Oregon) en ook Reno in Nevada hadden hun op één na warmste april ooit.

 

Een depressie boven de Oostzee (kerndruk vanochtend 996 hPa) dumpt dit pinksterweekeinde veel regen in het zuidoostelijk deel van Zweden. Vooral op het eiland Öland goot het. In de dorpen Skedemosse en Löttorp werd vanochtend, maandag 16 mei, respectievelijk 45 en 46 mm afgetapt. In het zuidwesten van Finland ving Fagerholm 28 en Turku 31 mm op. In Spanje is de warmte weer terug en de wisselvalligheid zo goed als verdwenen. Recentelijk kwam het op Mallorca nog tot hagel. Zondag werd in Coîn in de provincie Málaga 29,4º gemeten; vanmiddag om 14:30 uur rapporteerde Jerez de la Frontera 29,0º.

 

weerman Jan Visser, 16 mei 2016

.

Palafrugell _160516

.

APRIL IN NOORD-EUROPA: EEN WARME MAAND EN DAN MET NAME IN DE NOORDELIJKE REGIO'S.

 

Net als in ons land was april ook in Noord-Europa een maand met twee gezichten. In Zweden begon de maand warm met reeds op de 5de een landelijke topper van 21,0º in Ronneby in de regio Blekinge (Zuid-Zweden). Later in de maand werd het een stuk kouder. Naimakka in Noord-Zweden (Norrland) ging op de 21ste onderuit naar -21,6º. Nemen we de maand als geheel in ogenschouw, dan is het 'nationwide' 1 tot 2 graden te warm geweest. Nabij de Finse grens en in het zuidoosten (onder meer nabij de stad Kalmar en op Öland) waren de afwijkingen iets groter. Aan het einde van de maand bereikte warme lucht uit Rusland Noord-Scandinavië. In het noordwesten van Zweden brak Katterjåkk met 12,0º zowaar een maandrecord. Het vorige bedroeg 11,3º in 1921. Op 14 april lag er Katterjåkk trouwens nog 110 cm sneeuw en op 20 april viel er in Talljärv 26 cm verse sneeuw.

 

In Noorwegen was april, uitgaande van de maandgemiddelden, eveneens een warme maand en dan met name in Noord-Noorwegen. Op 29 april werden in de provincies Troms en Finnmark maandrecords geëvenaard cq gebroken. In Pasvik-Svanvik (Finnmark) werd het 18,1º. Behalve een provinciaal record betekende deze stand ook de hoogste landelijke temperatuur voor april 2016. In de provincie Troms meldde Tromsø-Holt 17,5º: dezelfde waarde noteerde Bardufoss op 30 april 2008. De laagste temperatuur werd gemeten in de hogere delen van westelijk Noorwegen in de provincie Hordaland. Op 25 april noteerde Sandhaug op 1250 meter hoogte -23,5º. De grootste temperatuurafwijkingen over april 2016 werden geregistreerd in de provincie Finnmark. Met een maandgemiddelde van 1,1º kwam Vadsø lufthavn op een anomalie van +3,7º uit.

 

 

weerman Jan Visser, 5 mei 2016

.

Foto 93941

.

AL 8 LANDELIJKE WARMTERECORD ZIJN ER DIT JAAR GEBROKEN. NU WEER IN THAILAND MET 44,6º.

 

En dat zijn er dan 8! Op 28 april werd in de Thaise stad Mae Hong Son 44,6º gemeten. Niet eerder is het in Thailand zo heet geweest. Het record dateerde uit 1960 toen het op de 27ste april in Uttaradit 44,5º werd. Thailand is daarmee het 8ste land waar in 2016 het jaarrecord werd gebroken. Eerder dit jaar gebeurde dat in de Afrikaanse landen Botswana (43,8º in Maun) en Burkina Faso (47,5º in Dori); in de Aziatische landen Laos en Cambodja, op de Malediven en in Oceanië op Tonga en in Vanuatu. Ik sluit niet uit dat de temperatuurrecords in deze meimaand (voor de moesson begint) ook in landen als India en Pakistan onder druk komen te staan. In India werd in april reeds het maandrecord aan diggelen geschoten in de stad Titlagarh. Op de 24ste wees de thermometer daar 48,5º aan. Volgens klimaatonderzoeker Maximiliano Herrera is het meest betrouwbare Indiase jaarrecord 50,6º in Pachpadra in Rajastan op 25 mei 1886. De Pakistaanse geweldenaar staat op 53,5º in Mohenjo-daro.

 

Een zich min of meer afsnoerend hoogtelaag (500 hPa -32º) heeft de afgelopen 24 uur grote hoeveelheden sneeuw gedumpt in de Zwitserse Alpen. De sneeuwval was het zwaarst in het kanton Wallis. Op en rond de op circa 2000 meter hoogte gelegen Simplonpas viel een halve meter en in Saas-Fee viel in de nacht van zaterdag op zondag 25 cm.

Het weekeinde van de maandwisseling verliep in het Spaanse binnenland warm. Zaterdag noteerden Córdoba en Murcia 28,9 en Fuente Palmera 29,5º. Vanmiddag werd het in Jerez de la Frontera 29,0º. Niet in de laatste plaats dankzij een warm slot, met op 29 en 30 april maximaal 20,1 en 20,6º, is april in de Russische stad Archangelsk een warme maand geweest. Het maandgemiddelde kwam uit op 3,7 tegen normaal 0,4º.

 

weerman Jan Visser, 1 mei 2016

.

.

ROOTSCHALIG STROMINGSPATROON NOORDELIJK HALFROND ZIT OP SLOT. DAARDOOR REGIONAAL EXTREEM WEER.

 

Het grootschalige stromingspatroon in de atmosferische bovenkamer kenmerkt zich, op het Noordelijke Halfrond, al weken achtereen door zich 'afsnoerende' depressies en hogedrukblokkades. Typerend voor dit scenario is dat weersystemen, vanwege het meanderen van de straalstroom, grosso modo langere tijd op min of meer dezelfde plaats blijven liggen. Het gevolg is extreem weer zoals deze week (en eerder in het seizoen) in grote delen van de Verenigde Staten. Zo werden in de 'Pacific Northwest' en in het zuidwesten en westen van Canada, onder invloed van een kleverige hoogterug, warmterecords gevestigd.

 

In Squamish, gelegen in de Canadese provincie British Columbia, is het in april nimmer warmer geweest dan 29,8º. Gisteren, woensdag 20 april, werd het maar liefst 31,5º. In Lytton, BC was het afgelopen maandag 31,3, dinsdag (na passage van een zwak koufrontje) 25,0 en woensdag 30,5º. In het Amerikaanse Seattle is het deze maand al vier dagen tenminste 26,7º (80º Fahrenheit) geweest. Een record! Normaal heeft pas mei 'recht' op één zo'n dag en juni  3. Op maandag werd in Seattle met 31,7º een all-time warmterecord voor april genoteerd. In 'downtown Portland, Oregon werd het dinsdag met 90º Fahrenheit (32,2º Celsius) niet eerder zo vroeg zo warm.

 

Verder meldde Death Valley woensdag met 38,9º de hoogste temperatuur in de VS dit jaar tot nu toe. Ondertussen een heftige sneeuwstorm in de 'Canadian Maritimes'. In St. John's was woensdag gedurende 10 uren achtereen sprake van een blizzard met windstoten ver boven 100 km/uur. In Gander viel 41 en in St. John's 49 cm.   

 

weerman Jan Visser, 21 april 2016

.

Blizzard _Newfoundland 200416

.

KWIK OP DREEF IN MEDITERRANE LANDEN. MAXIMA BOVEN 25 EN OP KRETA BOVEN 30 GRADEN.

 

Het is de laatste dagen goed toeven in grote delen van Spanje. Donderdag liep het kwik in de provincie Valencia op tot circa 28 graden. Toppers waren Lliria met 27,7 en Xàtiva met 28,2º. Vandaag gaat het weer crescendo met om 14:30 uur op de luchthaven van Málaga 26,3º. Ondertussen veroorzaakt het golvende polaire front veel regen in het noordwestelijk deel van España en in Portugal. Tot 12 uur viel er in O Rosal in de provincie Pontevedra 48 mm. In het Portugese Penhas Douradas werd tussen donderdagmiddag en vanmiddag 58 mm opgevangen. Elders in de mediterrane regio is het stralend weer in een groot deel van Italië (donderdag 29,2º in Gela op Sicilië) en niet in de laatste plaats Griekenland. Op Kreta meldde Souda bij Chania donderdag 31,0 en Alikianos 31,8º.

In Noord-Europa is de strenge kou van donderdag alweer getemperd. Ging het Zweedse Mierkenis in de nacht naar donderdag nog onderuit naar -20,7º; vanochtend was de laagste minimumtemperatuur -14,4º in het Finse Salla Naruska.

 

Rond de Great Lakes, die onderdeel vormen van de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, en in het noordoosten, wordt dezer dagen de balans opgemaakt van een 'very snowy April'. In onder meer Albany in de staat New York is het in de vanaf circa 1880 daterende meetreeks niet eerder voorgekomen dat de 4de maand van het jaar uitgroeide tot de 'snowiest month of the season'. Er viel daar tot nu toe 16 centimeter. In Toledo in de staat Ohio viel 22 cm. Daar was april voor het eerst sinds 1961 de maand met de meeste sneeuw van het seizoen. In Marquette, Michigan, waar sneeuw in april verre van ongewoon is, viel tot nu toe meer dan 100 cm sneeuw. Nog een centimeter of 5 erbij en dan is het de op één sneeuwrijkste april in een meetreeks van meer dan 130 jaar.

 

weerman Jan Visser, 15 april 2016

.

April Snow USA

.

NA DE ZACHTSTE WINTER UIT DE MEETREEKS IS OOK MAART EEN BIJZONDER ZACHTE MAAND GEWEEST IN DE VS.

 

Na de zachtste winter 'aller tijden' (in dezen vanaf begin meetreeks in 1895) is ook maart uitzonderlijk zacht geweest in de United States of America. "March kept the theme going" bericht de Amerikaanse klimatoloog Bob Henson. In de 48 aaneengesloten staten (the lower 48) is het maartgemiddelde uitgekomen op 8,6 tegen normaal 5,3º. In het verleden was maart slechts drie keer warmer. Voor het laatst was dat in 2012 toen de lentemaand uitgroeide tot een 'recordbreaker' met 'nationwide' gemiddeld 10,6º.

Maart 2016 vestigde zich in 29 van de 48 staten bij de warmste 10, maar in geen enkele staat werd het maartrecord gebroken. North Dakota kwam met een derde plaats het dichtst in de buurt. De maartwarmte was veel consistenter dan men, op grond van de krachtige El Niño, had verwacht.

 

Wat de neerslag betreft vielen de enorme verschillen op tussen de staten in de 'Lower Mississippi River Valley' en het zuidwesten. In Arizona was het de op acht na droogste maart. In steden als Phoenix en Yuma viel geen druppel regen. In de buurstaat New Mexico is maart zelfs niet eerder zo droog geweest (gemiddeld werd 1.5 mm opgevangen), maar Texas had met gemiddeld 72 mm de op 11 na natste maart. Dat kwam echter hoofdzakelijk door de zware regenval aan het begin en einde van de maand in het oostelijk deel van de 'Lone Star State'. In het stroomgebied van de Mississippi vestigden steden als Memphis in Tennessee, Little Rock in Arkansas en Shreveport in Louisiana maandrecords. Zo kwam Memphis uit op 411 mm tegen 331 mm in maart 1927. In Little Rock werd maart 1897 overtroffen. Toen viel er 265 en nu 313 mm. In Shreveport, waar vanaf 1871 de neerslag wordt gemeten, viel 326 mm tegen 305 mm in maart 1945.   

 

weerman Jan Visser, 10 april 2016

.

Marlborough _040416

.

NOORWEGEN WAS IN MAART VEEL TE ZACHT EN IN HET WESTEN VIEL REGIONAAL AMPER NEERSLAG.

 

Noorwegen heeft een uitgesproken zachte maart achter de rug. De landelijke afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde bedroeg +3,0º. In een serie vanaf 1900 had maart slechts 11 keer een grotere afwijking. De grootste afwijkingen (tot +5 graden) kwamen voor in het oosten van het land en in de noordelijke provincie Finnmark. Het doorgaans ijskoude Karasjok rapporteerde een maandgemiddelde van -5,3 tegen normaal -10,3º. De hoogste landelijke temperatuur werd gemeten op de 17de. In Lyngdal (provincie Vest-Agder) werd 19,1º geregistreerd. Opvallend was verder de geringe hoeveelheid neerslag in 'Vestlandet' ofwel het westen van het land. Op een aantal locaties in de provincie Sogn og Fjordane werd maar 2 mm opgevangen. Dat was onder meer het geval in Borgund-Lo in de gemeente Lærdal. De tekorten kwamen plaatselijk uit op -90 procent.

 

Aanhoudend veel en veel te warm was maart op de eilandenarchipel Spitsbergen. Op het eiland Hopen kwam maart uit op gemiddeld --4,4 tegen normaal -13,7º, Svalbard lufthavn noteerde -6,9 tegen normaal -15,7º. 'Aprilletje zoet...' in en rond de Canadese stad Toronto. Op de internationale luchthaven van de stad viel de afgelopen 24 uur 12 centimeter. Zoveel sneeuw in zo'n korte tijd is de afgelopen maanden niet voorgekomen. In de superzachte kerstmaand viel er totaal niet meer dan 3 cm, in januari 11, februari 18 en in maart 13 centimeter. Vandaag overdag wordt zware sneeuwval verwacht in Nova Scotia.

Volop regen op deze maandag 4 april in het westen en zuidwesten van España. Om 16 uur stond de teller in Grazalema in de provincie Cádiz op 68 mm. Op de Balkan was het weer compleet zomers. Om 14 uur onze tijd meldde Zenica in Bosnië 28,9º.

 

weerman Jan Visser, 4 april 2016

.

Sneeuwval _Toronto 040416

.

STORMDEPRESSIE JEANNE VEROORZAAKT VOORAL IN DE KANAALREGIO VEEL WIND.

 

De gisternacht boven Engeland en Wales zeer sterk uitdiepende depressie Jeanne (drukverval 13 hPa/3 uur: daarna een 'stijgklap' van 13 hPa/3 uur), ontketende vooral in de Kanaalregio heel veel wind. In Bretagne (departement Finistère) kwam Brignogan uit op 124 en Pointe du Raz 152 km/uur. Verder rapporteerde Cap de La Hève in Normandië een schuiver van 133 km/uur. Op de Britse Eilanden ging het vooral in het zuiden van Engeland van dik hout. Op het eiland Wight rapporteerde St. Catherine's Point 119 km/uur. Zoals wel vaker was The Needles op Wight uitbijter. Daar werd een orkaanstoot van 171 km/uur geregistreerd. Het betreft hier echter een, wat de Engelsen noemen, 'very exposed site' die niet echt representatief is voor de Engelse zuidkust. Verder kwam het tot neerslag van betekenis. In Exeter werd 26 en in Leek in Staffordshire 33 mm opgevangen. In de North Midlands en Wales kwam het tot sneeuwval.

 

De stormdepressie veroorzaakte ook veel neerslag in het zuidwestelijk deel van Noorwegen. Eik ving zondag overdag 38 mm op en in Konsmo bedroeg de etmaalsom vanochtend 50 mm. In de Spaanse regio Galicia heeft het golvende polaire front de afgelopen dagen bijzonder veel regen veroorzaakt. In de provincie La Coruña ving Rois, Casas do Porto, vanaf Goede Vrijdag (25 maart) tot dinsdagochtend 11 uur 220 mm op. Ondertussen aanhoudende warmte in het oosten en zuidoosten van España. Vanmiddag om 15:30 uur stond de thermometer in hartje Valencia op 26,8º.   

 

weerman Jan Visser, 29 maart 2016

.

IMG_4227

.

SNEEUWVAL IN HET NOORDOOSTEN VAN DE VS, MAAR MAART ALS GEHEEL VERLOOPT ERG ZACHT.

 

De astronomische lente is in het noordoosten van de Verenigde Staten met sneeuw begonnen. Van New Jersey tot in Maine heeft het gisteren en deels vandaag op veel plaatsen gesneeuwd. Voor Amerikaanse begrippen vielen de hoeveelheden overigens wel mee. Vrijwel nergens viel meer dan 25 cm. De foto toont een mooi sneeuwtapijt in South Glastonbury in de staat Connecticut. Het winterse weer aan het begin van de lente camoufleert enigszins het onwezenlijk warme weer van de afgelopen weken in de VS en in delen van Canada.  "Coast to coast anomalous warmth" bericht de Amerikaanse weerkundige Michael Ventrice. Vooral in grote delen van de Plains verloopt maart tot nu toe zo'n 5 graden te warm.  In de Canadese provincie Manitoba werd op 14 maart in Melita 20,5º gemeten. Zo vroeg in het jaar is het in Manitoba nog geen 20º geweest. In de VS is Death Valley de laatste dagen de 'hotspot of the nation'. Van donderdag t/m zondag werd het achtereenvolgens 34,4, 35,0, 34,4 en 35,6º. Op maandag 14 maart zinderde het kwik in Cotulla, Texas naar 36,7º.

 

In Europa zijn delen van Scandinavië en Rusland volledig bevangen door winterkou. In de nederzetting Hoseda-Hard werd het van vrijdag t/m zondag achtereenvolgens -40,2, -43,0 en -40,3º. De maxima bleven daar vrijdag en zaterdag steken op respectievelijk -24,2 en -23,8º. Vanochtend was Indiga met -30,1º het koudst. In Moskou werd het -9,5º en in de Noorse provincie Finnmark ging Suolovuopmi onderuit naar -26,7º.

 

weerman Jan Visser, 21 maart 2016

.

Glastonbury _210316

.

LENTEWEER IN DELEN VAN NOORWEGEN EN ZWEDEN, SNEEUW IN HET ZUIDEN VAN FRANKRIJK.

 

De rollen in Europa zijn omgedraaid. In en nabij de opvallend sterke Schotse hogedrukblokkade (500 hPa-vlak op 5800 meter: zie pagina Hoogtekaart 500 hPa) heersen voorjaarsachtige taferelen. Ondertussen winterse (sneeuw)condities in Zuid-Frankrijk, Zwitserland en in delen van Noord-Italië. Daar is namelijk een 'afgesnoerd' hoogtelaag (500 hPa -32º) actief. In Zuid-Noorwegen werd het dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag plaatselijk 17º. Toppers waren Lyngdal, Bø en Kongsberg met 17,0 en Asker (provincie Akershus) met 17,1º. Uitbijter in Zweden was Östmark-Åsarna met 16,6º. Vandaag nam de voorjaarswarmte ietsje af.

 

In Zuid-Europa sneeuwde het vandaag in delen van het departement Gard (zie foto) dat onderdeel uitmaakt van de regio Languedoc-Roussillon. In Spanje veroorzaakte een andere, inmiddels grotendeels opgeloste hoogtestoring, veel neerslag in de provincie Huesca. Maandag tapte Almudévar 45 mm af, gisteren viel er in Bailo 55 mm. Ook in Catalunya heeft het plaatselijke geregend. In Vandellós, provincie Tarragona, werd maandag/dinsdag 47 mm opgevangen. Aan de Costa del Sol was het vanmiddag (woensdag) aangenaam toeven. In Estepona stond de thermometer om 15 uur op 23,0º. In het zuidwesten van de Verenigde Staten lijkt de stad Phoenix, Arizona, af te stevenen op twee neerslagvrije maanden: in dezen februari en maart. In een reeks van 120 jaar lukte dat, voor wat betreft dit duo, alleen in 1972 en in 1984.

 

weerman Jan Visser, 16 maart 2016

.

Sneeuw _Languedoc 160316

.

ENORME REGENVAL IN HET ZUIDEN VAN DE VERENIGDE STATEN. LOKAAL MEER DAN 600 MILLIMETER.

 

'The lower Mississippi Valley' is de afgelopen week getroffen door astronomische regenval. Op het vliegveld van het stadje Monroe in Louisina viel in 4 dagen tijd, van 8 t/m 11 maart, maar liefst 525 mm. Niet eerder is maart zo nat geweest en dat geldt eveneens voor de overige kalendermaanden. De tot nu toe natste kalendermaand was oktober 2009 met 522 mm. In totaal staat maart 2016 nu op circa 530 mm en net buiten het stadje werd zowaar 624 mm opgevangen. Een indrukwekkend neerslagcijfer komt ook uit Swartz met 565 mm en in de staten Mississippi, Arkansas en Texas viel in Greenville 360, Hamburg 399 en in Hemphill 460 mm. Door het uitzonderlijke regengeweld zijn uiteraard veel rivieren buiten hun oevers getreden. De 'Sabine River', die doorheen Texas en Louisiana stroomt, bereikt dinsdag een hoogste stand van ruim 11 meter. Dat gebeurt ter hoogte van Burkeville in Texas. De kans is groot dat het hoogste waterpeil uit 1884 met ongeveer 60 centimeter wordt overschreden.

 

Debet aan de zware regenval is een 'afgesnoerd' hoogtelaag, dat zich over Mexico naar het oosten verplaatste naar de Golfkust. Aan de voorzijde van deze, voor begin maart uitzonderlijke meteorologische situatie, werd zeer vochtige tropische lucht vanaf de Golf van Mexico naar het noorden geloodst. Uit waarnemingen in de atmosferische bovenkamer boven Lake Charles, Louisiana bleek, dat de hoeveelheden vocht in de atmosfeer (precipitable water) voor maart extreem groot zijn geweest.

In Europa veroorzaakt een depressie bij Italië veel regen op de Balkan. In Macedonië, waar zich een groot vluchtelingendrama voltrekt, kreeg Gevgelija tussen zaterdagavond en zondagavond 42 mm te verwerken; in het Griekse Souda bij Chania (op Kreta) viel zowaar 93 mm.  

 

weerman Jan Visser, 13 maart 2016

.

Sabine _130316

.

OVERSTROMINGEN DOOR ZONDVLOED IN HET ZUIDEN VAN DE VERENIGDE STATEN.

 

Onvoorstelbare hoeveelheden hemelwater zijn de afgelopen dagen uitgestort over het zuiden van de VS: in dezen delen van Texas, Arkansas, Mississippi en Louisiana. In Clarksdale, Mississippi werd tot donderdagochtend 255 mm, in Hamburg, Arkansas 343, in Minden, Louisiana 415 en nabij Monroe, Louisiana zowaar 533 mm afgetapt. Op het officiële meetpunt van Monroe viel in één dag 321 en in drie dagen 438 mm. Alleen de 24-uurs hoeveelheid was al voldoende om het predicaat 'natste maart ooit' in de wacht te slepen. In 1980 viel er in maart namelijk 318 mm. Waarnemingen in Monroe worden verricht sinds 1930. De enorme regenval, die grootschalige overstromingen veroorzaakt, is het gevolg van een 'slow-moving' hoogtelaag dat zich de afgelopen boven Mexico afsnoerde. Aan de voorzijde van het systeem werd warme en zeer vochtige tropenlucht vanaf de Golf van Mexico naar het noorden gestuwd. Voor de tijd van het jaar een bijzonder ongewone situatie. De verwachting is dat het regenleed pas op zaterdag grotendeels geleden zal zijn.

 

In Noord-Europa is de vorst tijdens de afgelopen 24 uur flink aangescherpt. In het Noorse Suolovuopmi werd de afgelopen nacht -22,9º gemeten. In Zweden was Nikkaluokta met -27,6º uitbijter. In Norra Norrland (Noord-Zweden) ligt de sneeuw plaatselijk meer dan een meter hoog. In Talljärv bedraagt de sneeuwhoogte 113 centimeter. In Fins Lapland ligt in Sodankylä 100 cm sneeuw. Februari was in Finland trouwens de op één na natste maand in een reeks vanaf 1961. Alleen in 1990 viel er gemiddeld over het land meer neerslag. In Kouvola Anjala werd met 132 mm een record gevestigd. Nergens in Finland werd in het verleden in februari zoveel neerslag afgetapt. In het oosten van het land was de maand maar liefst 6 tot 7 graden zachter dan normaal.

 

weerman Jan Visser, 10 maart 2016

.

Haughton 0309_3

.

LANGDURIGE WARMTE (HITTE) IN SYDNEY. KANS OP SNEEUWVAL IN MEXICO EN ZWARE REGENVAL IN DE DELTA VAN DE MISSISSIPPI.

 

"It's lucky that Sydney has lots of beaches" schrijft de digitale Australische krant 'The Conversation'. Er wil namelijk maar geen einde komen aan de warmte (hitte) waar de stad mee te maken hebben. Zondag 6 maart werd op meetpunt Sydney Observatory Hill voor de 31ste opeenvolgende dag een maximumtemperatuur van tenminste 26º geregistreerd. Uitgaande van de verwachtingen voor de komende tijd kan dat aantal op tenminste 37 uitkomen. Het vorige record stond op 19, daterend uit 2014. De gemiddelde maximumtemperatuur over februari 2016 is in Sydney uitgekomen op 28,2º. Dat is een gedeelde 5de plaats. Normaal is 25,8º. Wat dat betreft lijkt een lange serie met maxima van 26º of hoger niet echt bijzonder. Echter: er vinden altijd wel interventies van minder warme lucht plaats. In het verleden registreerde Sydney in februari minimaal 5 dagen beneden de langjarige maximumtemperatuur van 25,8º. Dat was in 1978, 1983 en in 2000 het geval. Nu slechts één dag: 24,8º op de 4de van de maand. De hoogste temperatuur in de regio Sydney was 42,2º in Penrith Lakes op de 25ste.

'Nationwide' was 2 maart een bijzondere dag. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 38,0º (in Marble Bar, Western Australia zelfs 46,5º) en dat is de op één na hoogste voor maart.

 

In California is het tijdens het afgelopen weekeinde gaan regenen en in de Sierra Nevada sneeuwt het.  Opmerkelijk grote hoeveelheden neerslag werden opgevangen in de hogere delen van Marin, Monterey, Santa Clara en Santa Cruz counties. Zondagavond stond de teller op Mount Umunhum op 226 mm. Later deze week komt er nog meer neerslag. De meanderende straalstroom veroorzaakt de komende dagen een zich boven Mexico 'afsnoerend' hoogtelaag. Een zeer ongewone gebeurtenis. In de Mexicaanse bergketen 'Sierra Madre Occidental' gaat het daardoor sneeuwen en aan de voorzijde van het 'Upper Level Low' krijgt de Amerikaanse 'Lower Mississippi Valley' van doen met zware regenval. Er kan tot wel 200 mm gaan vallen. In steden als Memphis, Dallas en Little Rock valt in enkele dagen tijd meer regen dan normaal in de gehele maand maart. Grote kans dus op wateroverlast.  

 

weerman Jan Visser, 7 maart 2016

.

ULL_090316

.

ERGSTE DROOGTE IN 900 JAAR IN DE LEVANT

 

De Levant, zijnde het ten oosten van de Middellandse Zee gelegen deel van Zuidwest-Azië, heeft volgens wetenschappers van NASA te maken met de ergste droogte in 900 jaar. De droogte is in 1998 begonnen. Tussen 1998 en 2012 was het 50 procent droger dan tijdens de droogste periode van de afgelopen 500 jaar en 10 tot 20 procent droger dan het droogste tijdvak in de afgelopen 900 jaar. Dat zijn buitengewoon verontrustende cijfers. De landen waar het om gaat zijn Libanon, Israël, Jordanië, Syrië en ook het mediterrane eiland Cyprus. Wetenschappers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het 'Journal of Geophysical Research-Atmospheres', baseren zich onder meer op de dikte van boomringen. Dunne ringen zijn het bewijs van droge jaren, dikke(re) ringen wijzen op natte(re) jaren.

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat de weerpatronen van de recente droogte (die feitelijk nog steeds voortduurt) afwijken van perioden van grote droogte in het verleden. Verder is het aannemelijk dat de apocalyptische droogte te maken heeft met de mondiale opwarming. Uit klimaatmodellen bleek al dat 'global warming' meer droogte in het Midden-Oosten tot gevolg zou kunnen hebben. De gruwelijke oorlog in Syrië is mede het gevolg van de grote droogte. Veel mensen zijn de afgelopen decennia van het platteland naar de steden getrokken waardoor de sociale onrust sterk toenam.

 

weerman Jan Visser, 3 maart 2016

.

.

'JUNE IN FEBRUARY': ONWIJS WARME SPROKKELMAAND IN HET ZUIDWESTEN VAN DE VERENIGDE STATEN

 

'June in February'. Het zuidwesten van de Verenigde Staten heeft een onwijs warme februari achter de rug. In het centrum van Los Angeles (LA 'Downtown') is het maandgemiddelde uitgekomen op 18,3 tegen normaal 14,9º. In een reeks vanaf 1877 was alleen 1995 met gemiddeld 18,5º een fractie warmer. De warmte was vooral overdag zeer bijzonder. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg namelijk 25,3 tegen normaal 20,3º. Niet eerder was het overdag (gemiddeld) zo warm. Koploper af is 1954 toen het gemiddeld 24,2º was. Gemiddelde maxima omstreeks 25º zijn normaal voor juni. Die maand staat garant voor 25,6º in LA. In totaal werd het op 11 dagen tenminste 26,7º (80º Fahrenheit). De sprokkelmaand van 1954 telde 13 van zulke dagen.

 

Ook in Phoenix, Arizona is februari buitengewoon warm geweest. Op de internatonale luchthaven van de stad bedroeg het maandgemiddelde 18,7 tegen normaal 15,4º. Warmer was het alleen in 1991 met gemiddeld 18,9º. De maxima namen wel de 1ste plaats over van 1991. Een kwart eeuw geleden was het overdag gemiddeld 25,9º: nu 26,6º. De komende dagen wordt het steevast tenminste 32º in Phoenix ofwel dagelijks records of evenaring daarvan. Wow!

Op de laatste dag van februari zijn opmerkelijk hoge temperaturen gemeten in het westen deel van Griekenland. Via medewerker Ton Vlavianos vernam ik dat het in Alikianos 30,5º is geworden en in het mooie Falasarna op Kreta 28,9º. Vandaag kwam Zuid-Spanje weer op temperatuur. Aan de Costa del Sol meldde Estepona 23,9º.

 

weerman Jan Visser, Purmerend, 1 maart 2016

.

AC-lenticularis _New Mexico 280216

.

OOK IN HET VERENIGD KONINKRIJK IS DE WINTER NAT EN ZEER ZACHT VERLOPEN

 

Ook in de UK is de winter zeer zacht en nat verlopen. In sommige streken (Engeland en Wales) zijn records verbroken. Net als in ons land heeft de natte en uitzonderlijk zachte decembermaand grote invloed gehad op de winter. De gemiddelde etmaaltemperatuur is ruim boven het langjarig gemiddelde uitgekomen. Voor het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde etmaaltemperatuur tot aan 24 februari uitgekomen op 5,6°C en dat is ruim boven het gemiddelde van 3,7°C. Het zachte weer is het meest opvallend in het zuiden van de UK met in delen van Engeland en Wales temperaturen die zo’n 2°C boven het langjarig gemiddelde lagen. Volgens eerste schattingen staat de winter daarmee op de derde plaats sinds het begin van de metingen in 1910. Alleen 1989 met 5,8°C en 2007 met 5,6°C waren nog wat zachter. Voor Engeland en Wales is het zelfs de warmste winter sinds het begin van de waarnemingen!

 

Wat de neerslag betreft eindigt de winter op de tweede plaats van natste winters sinds tenminste 1910. Als je kijkt naar de extreme regenval over de noordelijke en westelijke delen van het Verenigd Koninkrijk dan is het zeer nat geweest over een groot deel van de UK. Uit eerste cijfers blijft dat er gemiddeld 515 mm is gevallen tegenover 330 mm normaal. De natste winter was die van 2013-2014 met 545 mm. Dit zijn gelijk de twee enigste jaren waarbij meer dan 500 mm is gevallen. Op de derde plaats staat 1995 met 485 mm. De meeste neerslag viel in een strook van Wales naar Schotland waar het dubbele van de normale hoeveelheid aan neerslag is gevallen in de winter. In Wales is het de natste winter ooit met 757 mm en in Schotland viel 756 mm. Daarmee is de winter hier nog natter verlopen dan die van 2013-2014. De enige gebieden waar minder neerslag dan normaal is gevallen zijn East Anglia en het oosten van Engeland.

 

Winter _UK_2016

 

Weerman Ed Aldus | Bron kaarten Met Office - 28 Februari 2016 

 

ZEEWATER VAN DE MIDDELLANDSE ZEE IS WARMER DAN NORMAAL

 

Ondertussen lijkt het voorjaar in het zuiden van Europa al begonnen. Het is daar de laatste weken te warm voor de tijd van het jaar. Dat is niet alleen te merken aan de temperatuur, maar ook aan de temperatuur van het zeewater van de Middellandse Zee. De temperatuur van het zeewater van de Adriatische Zee en de Egeïsche Zee is momenteel 2 à 3°C hoger dan normaal in de winter. Alleen het zeewater tussen Spanje en Noord-Afrika is juist 2°C kouder. Het warmere water kan van grote invloed zijn op het ontstaan van weersystemen, maar heeft zeker ook invloed op de ecosystemen. Zo kan het de voedselketen in de onderwaterwereld verstoren.

 

In Frankrijk was het woensdag nat met in Nantes 32,0 mm aan neerslag. In Ile de Groix en Le Talut viel 28,0 mm.

 

Woensdag kwamen in de V.S met name in de staten North Carolina and Virginia verschillende krachtige tornado’s voor die voor flink wat overlast hebben gezorgd. De tornado’s konden ontstaan aan de westflank van een depressie langs de oostkust. Vanuit het noorden bots de koude lucht (die zich in de bovenlucht bevindt) dan op de warme en vochtige lucht, afkomstig uit het zuiden.

 

 

Tornado _2402 (1)

 

Weerman Ed Aldus - 25 Februari 2016

 

HET WEER IN OOSTENRIJK EN ZWITSERLAND

 

Heel wat landgenoten bevinden zich deze week nog in de wintersportgebieden. We belichten dan ook het weer in Oostenrijk en Zwitserland.

 

Woensdag is het in Oostenrijk aan de noordkant van de Alpen overwegend bewolkt met in de ochtend sneeuwval boven de 300 tot 700 meter. In de middag is het duidelijk droger. Ten zuiden van de Alpen is het zonnig en droog. Middagtemperatuur in de dalen 2 tot 9°C. Donderdag 25 februari is het overwegend bewolkt met in de namiddag en avond vooral vanaf Voalberg tot over het noorden van de deelstaat Neder-Oostenrijk regen of sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt tussen 300 en 700 meter. Middagtemperatuur 1 tot 9°C. Vrijdag is het wisselvallig met regen- of sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens loopt op naar 700 tot 1000 meter. De maxima liggen tussen 1 en 9°C.

 

Woensdag 24 februari is het in Zwitserland droog met wolkenvelden en is het in de Alpen zonnig. In de middag zal de bewolking vanuit het westen gaan toenemen. Middagtemperatuur 4 tot 9°C. Donderdag is het bewolkt met sneeuw die in de dalen zal overgaan in regen. Middagtemperatuur 1 tot 7°C. Vrijdag is het wisselend bewolkt met een regen- of sneeuwbui. Maxima tussen het vriespunt en 8°C.

 

2016-02-23_08-26-31

 

Beeld van de weercam in Mariapfarr (Fanningberg) in Salzburg.

 

Weerman Ed Aldus - 23 Februari 2016

 

NA HET ZUIDWESTEN NU OOK HET MIDDEN VAN DE VERENIGDE STATEN IN DE BAN VAN DE WARMTE

 

De uitzonderlijke warmte, waar het zuidwesten van de Verenigde Staten recentelijk mee werd geconfronteerd, heeft zich uitgebreid naar onder meer de Plains. Gisteren, donderdag 18 februari, baarde de warmte in met name de 'Sunflower state' Kansas opzien. In Goodland en Dodge City werden met respectievelijk 27,8 en 31,1º alltime februarirecords gevestigd. Het oude record voor Dodge City stond op 30,0º en dateerde van 1 februari 1963. Met maximaal 33,3º evenaarde Greensburg zowaar het 'staterecord' uit 1981. Toen werd het in Aetna 33,3º. Een februarirecord werd eveneens gemeten in Pueblo, Colorado met 27,2º. In Roswell, New Mexico is in februari nimmer 90º Fahrenheit (=32,2º Celsius) geregistreerd. De vroegste datum is 2 maart 1967. Nu werd het zowaar 32,8º.

 

Eerder deze week noteerde Phoenix in Arizona de vroegste datum met 32,2º Celsius. Dat was op woensdag de 17de. In het verleden werd het voor het eerst 32,2º op 24 februari 1986. Dinsdag 16 februari zinderde het kwik in Anaheim, California zowaar naar 36,1º. Dit weekeinde warmt ook het noordoosten van de VS op. In New York City, waar de thermometer tijdens het Valentijnsweekeinde -18,3º aanwees, wordt 12º verwacht. "To feel like spring this weekend" bericht Alex Sosnowski van AccuWeather.

 

weerman Jan Visser, 19 februari 2016

.

Februariwarmte USA

 

ZELDZAAM ZACHTE FEBRUARI IN GROTE DELEN VAN EUROPEES RUSLAND. VANMIDDAG WEER 28 GRADEN OP KRETA.

 

Wat een warmte deze maand in Europees Rusland! In Archangelsk, een grote stad gelegen aan de Witte Zee, bedraagt het 'voortschrijdend maandgemiddelde' momenteel -2,3 tegen normaal -11,4º. De zachtste februari dateert uit 1990. Toen kwam de sprokkelmaand uit op -1,5º. De maxima van vorige week woensdag en donderdag, 10-11 februari, waren datumrecords. Toen werd het 2,8 en 2,6º. In Moskou verloopt februari tot nu toe bijna 7 graden te zacht: +0,2 tegen normaal -6,7º. Het record voor de Russische hoofdstad staat op 0,4º in eveneens 1990.

 

De laatste dagen is het opmerkelijk warm op de Balkan. In de Servische steden Cuprija en Krusevac werd het maandagmiddag 25,5º. Ook in de Albanese hoofdstad werd het 'zomers' met 25,3º en in Italië meldde Bari 25,2º. Griekenland spant dezer dagen de kroon. Maandag werd het op Kreta in Souda en Heraklion respectievelijk 27,8 en 28,2º; op de Peloponnesos registreerde Leonidio 27,1º. Vanmiddag werd het op Kreta wederom 28º (Heraklion 27,8º) en in Roemenië wees de thermometer halverwege de middag lokaal bijna 25º aan.

 

In het zuidwesten van de VS duurt de grote warmte nog steeds voort. Maandag zinderde het kwik in Lake Forest, California naar 35,0º. Los Angeles 'downtown' pakte met 31,7º weer eens een datumrecord. Morgen, woensdag, loopt het kwik in Phoenix, Arizona uit naar 32º. Niet eerder is het zo vroeg in het jaar zo warm geweest.

 

weerman Jan Visser, 16 februari 2016

 

Phoenix _februari 2016

 

LENTE VERSUS WINTER IN DE VS: TEMPERATUREN TOT 32º IN HET ZUIDWESTEN, MINIMA TOT BIJNA -40º IN HET NOORDOOSTEN.

 

Enorme (thermische) tegenstellingen dezer dagen in de Verenigde Staten. In het zuidwesten geeft april zijn visitekaartje af; in het noordoosten heerst na een tot nu toe zachte winter bittere kou.

 

De grote verschillen worden veroorzaakt door het sterk meanderende karakter van de hoogtestroming. Boven het westen van de VS bevindt zich een imposante atmosferische hoogterug terwijl het noordoosten te maken heeft met het uitzakken van de 'polar vortex'. Boven de Canadese provincie Ontario koelde het 500 hPa-vlak afgelopen vrijdag af naar -48º. Nemen we de 'Desert Southwest' in ogenschouw dan valt de warmte in Phoenix, Arizona op. Van 8 t/m 13 februari werd het daar respectievelijk 29,4, 30,0, 30,0, 29,4, 30,6 en nogmaals 30,6º. Het betreft hier vrijwel allemaal datumrecords. De komende dagen zijn zowaar maxima tot 90º Fahrenheit (32,2º Celsius) mogelijk. De vroegste datum waarop de grens van 32º Celsius werd bereikt was 24 februari 1986.

 

'Meanwhile' bittere kou (niet in de laatste plaats vanwege de lage gevoelstemperaturen) in het noordoosten. In Central Park, New York werd vanochtend, zondag 14 februari, -18,3º geregistreerd. In meer dan 20 jaar is niet zo koud geweest hartje New York. De laatste keer met zoveel vorst was 19 januari 1994. Wat februari betreft is het zelfs de laagste temperatuur sinds 1963 ofwel meer dan een halve eeuw terug in de tijd. In de stad Binghamton, New York werd met -27,8º de op één na laagste temperatuur ooit genoteerd. Het record bedraagt -28,9º. Verder in Worcester, Maine en in Boston, Massachusetts met respectievelijk -26,7 en -22,8º de laagste minima sinds 15 januari 1957. De laagste minima dit weekeinde in de VS als geheel dit weekeinde zijn -37,8º op zaterdag in Embarrass, Minnesota en -38,3º vanochtend in Watertown, New York.

 

weerman Jan Visser, 14 februari 2016

 

Winterstormmars _14

 

SNEEUW DIT WEEKEINDE IN OOSTENRIJK, WARMTE IN SPANJE. LOKAAL 26 GRADEN.

 

Het zonnetje scheen vandaag volop in de Oostenrijkse wintersportgebieden. Prima weer dus voor de lange latten! Ook morgen zijn de weersomstandigheden gunstig. In het weekeinde neemt echter de kans op neerslag toe.  Zaterdagavond is dat het geval in de landsdelen Vorarlberg en Tirol. Zondag valt in de gehele oostelijke helft van het land neerslag: vanaf hoogten tussen 600 en 1100 meter in de vorm van sneeuw. Langs de zuidgrens is de intensiteit van de neerslag dermate groot dat het ook beneden 500 meter hoogte tot sneeuwval komt. Ook maandag zijn er sneeuwkansen.

 

Storingen hebben het dezer dagen, vanwege de zuidelijke ligging van de straalstroom, ook voorzien op het Iberisch schiereiland. In de Spaanse provincie Soria ving Vinuesa woensdag 73 mm op. Daar kwam vandaag nog eens 25 mm bij. Volop regen ook in Grazalema in de provincie Cádiz. Daar werd vandaag 65 mm opgevangen. Ook weer wat regen vandaag in het droge Catalunya. Lokaal werd meer dan 10 mm opgevangen. Ondertussen opmerkelijk hoge temperaturen in de provincie Murcia en Alicante. Op de luchthaven van de stad Alicante werd het 25,0, in Elche 25,4 en in Aguilas 26,1º.

 

Zestig jaar geleden, in februari 1956, beleefde ook Spanje een opmerkelijke koudegolf. In Barcelona werd het toen -10,0 en in Valencia -7,2º. In Baskenland meldde Pamplona zowaar -15,2º.

 

weerman Jan Visser, 11 februari 2016

 

Oswego 2016

 

ORKAANWINDEN EN ENORME GOLVEN BEUKEN OP DE KUSTEN VAN DE BRITSE EILANDEN EN FRANKRIJK.

 

Een complex lagedrukgebied boven Schotland en omgeving veroorzaakt vandaag windsnelheden ruim boven 100 km/uur op de Britse Eilanden en in Frankrijk. Tot vanmiddag rapporteerde Needles Old Battery, Isle of Wight, een schuiver van 154 km/uur. In Frankrijk ging het vooral los aan de kusten van Normandië, Bretagne en op de eilandjes voor de kust. In Gouville in het departement Manche werd om 09:15 uur een uitschieter van 143 km/uur gemeten; een kwartier daarvoor meldde Ile de Groix een 'rukwind' van 147 km/uur. Ook in Duitsland en Zwitserland komen windsnelheden voor tot ruim boven 100 km/uur.

 

Verder worden golfhoogten tot meer dan 10 meter waargenomen. De Met Office maakte vanochtend gewag van golven tot 13.48 meter hoogte ter hoogte van de Isles of Scilly. Op volle zee zijn zelfs golven tot ruim 16 meter hoogte geregistreerd.

 

Het zachte weer doet zich na een koude januari ook gelden in Europees Rusland. In Moskou is de eerste week van de maand (tot vandaag) 7 graden te zacht geweest. Op geen enkele dag bleef het overdag vriezen (geen ijsdag dus). In januari kwam de temperatuur t/m de 11de op niet boven -10º uit. Het januarigemiddelde bedroeg -10,1 tegen normaal -6,5º.

 

Het westelijk deel van Australië (Western Australia), dat een oppervlakte heeft van ruim 2.5 miljoen km², is momenteel één grote bakoven. In Perth is het deze zomer nog niet zo heet geweest met uitersten tot 42º. Gisteren, zondag 7 februari, werd in Emu Creek Station 44,0º gemeten. De komende dagen zinderen de thermometers in het noordwestelijk deel van Western Australia naar waarden tussen 46 en 49º. Het landelijk februarirecord staat op 50,5º in Mardie in 1998. In Emu Creek Station werd het toen op 16 en 21 februari respectievelijk 49,4 en 49,8º.

 

weerman Jan Visser, 8 februari 2016

 

Storm _UK080216

 

LANDELIJK VIEL DE JANUARIDROOGTE IN SPANJE NOG WEL MEE. WEL WAS HET UITZONERLIJK WARM.

 

In eerdere bijdragen op deze pagina kwam de droogte in Catalunya en de regio Valenciana reeds ter sprake. In Spanje als geheel viel het tijdens de eerste maand van het jaar 2016 echter wel mee. Gemiddeld over het land was januari zelfs 'muy húmedo' met 90 tegen normaal 63 mm. In delen van de regio Castilla y León viel zelfs drie keer zoveel regen als normaal! Minder dan 25 procent van het langjarig gemiddelde werd opgevangen in een brede mediterrane strook tussen het oostelijk deel van Andalucia en Catalunya. Ook op de Balearen was januari kurkdroog.

 

De warmte was opnieuw heel bijzonder. Landelijk kwam España uit op gemiddeld 9,5 tergen normaal 7,2º. In een reeks vanaf 1961 was alleen januari 1996 een fractie, in dezen 0,2º, warmer. Wanneer we de afzonderlijke steden in ogenschouw nemen, dan waren er maandrecords voor onder meer Barcelona, La Coruña, Palma de Mallorca, Toledo, Granada, Sevilla, Murcia en Zaragoza. Zo kwam het januarigemiddelde in Sevilla uit op 13,1 tegen 12,9º in 1955; Palma rapporteerde 14,3 tegen 14,2º in 1996.

 

De ijsbezetting van de Amerikaanse 'Great Lakes' is nog geen schim in vergelijking met de winters van 2014 en 2015. Begin februari was iets minder dan 6 procent van de wateren (onder meer Lake Michigan en Lake Erie) met ijs bedekt. Een jaar geleden was dat bijna 50 en begin februari 2014 zowaar 65 procent. De geringe ijsbezetting heeft te maken met de (idiote!) El Niño-warmte van vooral het eerste deel van de winter. In januari is het geleidelijk kouder geworden maar te weinig voor een forse toename van het ijs. Rachel Schoutsen van het Canadese  'The Weather Network' maakte gewag van een warmterecord voor de maand februari op de internationale luchthaven van Toronto. De thermometer wees woensdag 15,5º aan. Vorig jaar beleefde de Canadese stad de koudste februari uit de meetreeks. Op geen enkele dag werd toen de grens van nul graden overschreden.

 

Weerman Jan Visser, 5 februari 2016

 

RR_Spanje -januari 2016

 

NOG ONVOLDOENDE NEERSLAG VAN EL NIÑO IN MET NAME HET ZUIDEN VAN CALIFORNIA.

 

Een krachtige El Niño staat doorgaans garant voor een neerslagrijke winter in California. Menigeen was in het najaar dan ook hoopvol gestemd maar 'powerhouse El Niño 2015-2016' voldoet in met name 'Southern California' vooralsnog niet aan de hooggespannen verwachtingen.

 

Tijdens de vorige krachtige El Niño 1997-1998, die qua sterkte vergelijkbaar is met die van dit seizoen, viel er in Los Angeles tussen 1 oktober en 27 januari 193 mm. Nu bracht dezelfde periode 96 mm in het laatje. Bijna 20 jaar geleden kwam het grote regenen echter vooral in februari en maart op gang. In februari viel er maar liefst 347 en in maart 103 mm. In totaal bracht het gehele seizoen (oktober-april) 696 mm en dat was bijna twee keer zoveel als normaal. Of dat nu ook gaat gebeuren valt nog te bezien. Dezer dagen veroorzaakt een depressie volop regen en onweersbuien in en rond Los Angeles: een echte 'Atmospheric River' komt niet op gang. In dat geval drukt de subtropische straalstroom de ene na de andere depressie naar de 'Golden state'.

 

Pluspunten zijn er natuurlijk wel. Het 'snowpack' in de Sierra Nevada is momenteel 115 procent ofwel in vijf jaar heeft er niet meer zoveel sneeuw gelegen. Voor het op peil houden van de waterreservoirs is dat heel belangrijk. In Lake Oroville, het grootste reservoir in de staat, is het waterpeil medio januari in een week tijd met ruim 6 meter gestegen. De capaciteit stond op 30 januari op 42 procent: het historisch gemiddelde is 65 procent. Kortom: er moet nog heel veel gebeuren om de apocalyptische droogte van de afgelopen 5 jaar te minimaliseren.

In Spanje, waar grote gebieden eveneens met droogte te kampen hebben, verloopt de laatste dag van januari regionaal tamelijk warm. In de regio Valencia (provincies Castellón, Valencia en Alicante) was het halverwege de middag in Torreblanca en op de luchthaven van Alicante 23,3º. Zaterdag veroorzaakte een hoogtestoring regen van betekenis in de provincie Málaga. In Algarrobo viel 28 mm.  

 

weerman Jan Visser, 31 januari 2016

 

Lake Oroville

 

ZWARE SNEEUWSTORM TEISTERT DE VS: IN 6 STATEN MEER DAN 80 CM SNEEUW.

 

Een 'epic snowstorm' heeft tijdens het afgelopen weekeinde delen van de oostelijke Verenigde Staten getroffen. In tenminste 14 staten viel plaatselijk meer dan 30 centimeter sneeuw. De zware sneeuwstorm kostte aan zeker 27 mensen het leven en het openbare leven raakte volkomen ontwricht. In diverse grote steden was het de zwaarste 'single snowstorm on record'. Dat was onder meer het geval in Allentown en Harrisburg in Pennsylvania, in Baltimore, Maryland, op de luchthavens JFK en La Guardia in New York en in Newark, New Jersey. Op Baltimore-Washington International Airport bedroeg de sneeuwhoeveelheid op 22-23 januari 74 cm. Sneeuwkampioen af is februari 2003 toen er van 16 t/m 18 februari 68 cm viel. In New York Central Park vel 68 cm. Daar viel alleen op 11-12 februari 2006 net iets meer namelijk 68.3 cm.

 

In 6 staten viel plaatselijk meer dan 80 cm. Dat was in New Jersey, Pennsylvania, New York, Maryland, Virginia en in West Virginia. De grootste snowdump komt voor rekening van een stadje in de 'Mountain State' West Virginia. In Glengary in de oostelijke panhandle van de staat bedroeg de totale sneeuwhoeveelheid maar liefst 107 cm. Indrukwekkend was ook het windgeweld. Assateague Island in Maryland meldde zaterdag een schuiver van 137 km/uur. Het extreme natuurgeweld werd uitgelokt door een actieve depressie die zich langs de oostkust 'omhoog werkte'. Het systeem kreeg donderdag vorm boven de staat Texas en activeerde vrijdag boven Alabama. Een deel van de energie was afkomstig van door El Niño geleverde warmte (energie) van de Pacific.

 

weerman Jan Visser, Purmerend, 25 januari 2016

 

Satpic _24jan 2016

 

 

Weervideo 30 mei 2016 - 8:30

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Buienradar Europa

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet

Actuele wind

Windstoten Nederland

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

Pollen Nederland

Pollen

 

Besteenpopulairste Weerenverkeer