Europa weerbericht

woensdag 7 oktober 2015

OOK IN DEATH VALLEY KAN HET REGENEN! SPANJE BELEEFT DE KOUDSTE SEPTEMBER SINDS 1996.

 

"An awful lot of rain for the hottest place on earth". Tussen zondagochtend 4 en maandagochtend 5 oktober is er op het officiële weerstation van Death Valley National Park 14.0 mm gevallen. Dat lijkt weinig maar voor de doorgaans kurkdroge 'Dodenvallei' in de Amerikaanse staat California betekende de etmaalsom een evenaring van het oktoberrecord. Slechts twee keer eerder viel er in de 10de maand van het jaar net zoveel neerslag. Dat was op 3-4 oktober 1972 (El Niño-jaar) en op 16-17 oktober 1934 het geval. Dankzij de regenval is het thans de op drie na natste oktober voor Death Valley. Normaal valt er in oktober 1.8 mm. Etmaalhoeveelheden hoger dan 14 mm zijn in andere kalendermaanden wel voorgekomen.

 

In een reeks vanaf 1961 beleefde Spanje de op één na warmste zomer. Het zomergemiddelde (periode 1 juni t/m 31 augustus) bedroeg 24,5 tegen normaal 23,0º. Plaatselijk was het zelfs de warmste zomer ooit. Dat was onder meer in Zamora, Madrid (Barajas), Málaga, Córdoba en Granada het geval. Door een gewijzigd luchtdrukpatroon en daardoor luchtaanvoer over de veel te koude Atlantische Oceaan verliep september juist opmerkelijk koel. Het landelijk septembergemiddelde bedroeg 19,8 tegen normaal 20,6º. Voor het laatst was de nazomermaand bijna 20 jaar geleden, in 1996, kouder. De afwijkingen (tot ruim 2º onder normaal) waren het grootst in het noorden: onder meer in de regio's Navarra en La Rioja. 

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 7 oktober, 20:30 uur

 

Spanje _September 2015

 

Een koude september in Spanje. Kaartje toont afwijkingen ten opzichte van normaal (bron: AEMET).

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

 

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Vanaf oktober 2015 komt het vakantieweerbericht voor Oostenrijk en Zwitserland te vervallen. 

 

 Janvissersweer _Mittelberg 230915

 

 

Weersverwachting Algarve

 

Nieuw bericht volgt maandag 5 oktober.

 

Algarve

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Nieuw bericht volgt maandag 5 oktober.  

 

Spanje

 

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

In het zuidwesten van Frankrijk, Aquitaine, neemt dinsdag 6 oktober de kans op buien (met onweer) toe. De middagtemperaturen bereiken nog waarden tussen 20 en 23 graden. Ook woensdag eerst nog enkele buien maar later op de dag droger met meer opklaringen. Maxima tussen 17 en 20 graden. Donderdag droog met geregeld zon en maxima tussen 16 en 19 graden. Vrijdag 9 oktober eerst dichte mist. Daarna zonneschijn en maxima tussen 17 en 21 graden.

 

In de regio Midi-Pyrénées is het donderdag 8 oktober droog. De dag begint met mist maar in de middag laat de zon zich geregeld zien en stijgt het kwik naar waarden tussen 17 en 21 graden. Vrijdag is het schitterend oktoberweer ofwel veel zon en maxima tot 20-21 graden op veel plaatsen. Zaterdag wederom veel zon en iets warmer. In Auch, Toulouse en Montauban wordt het 22º. Zondag 11 oktober eerst mist, daarna een afwisseling van zon en wolken met maxima tot 21 graden.

  

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

In Languedoc-Roussillon is het donderdag 8 oktober stralend weer ofwel veel zon met maxima tussen 18 en 24 graden. In het noordelijk deel van het departement Lozère lagere waarden. Vrijdag in Lozère wolkenvelden. Elders zonneschijn en maxima tussen 18 en 23 graden. Zaterdag veel zon en in Montpellier 25º. Zondag 11 oktober aanvankelijk (dichte) mist. Later zonneschijn en (stapel)wolken met maxima tussen 17 en 22 graden.

 

Donderdag 8 oktober begint met volop zonneschijn in de regio PACA. Later op de dag kunnen er in de departementen Var en Alpes-Maritimes enkele buien ontstaan. Maxima tot 23 graden in en rond Toulon en op veel plaatsen in het departement Bouches-du-Rhône. Vrijdag buienkansen, ook zon en iets lagere temperaturen. Zaterdag vooral in de middag veel zon maar in de Alpen wel een buienkans. In Saint-Cyr-sur-Mer wordt het nog 25º. Zondag 11 oktober aanvankelijk mist. Later zon en wolken met maxima tussen 19 en 23 graden.  

 

Frankrijk

 

Weersverwachting Bretagne en Normandie

 

 

In Bretagne is het dinsdag 22 september buiig maar in de middag komt ook de zon geregeld tevoorschijn. De maxima lopen uiteen tussen 15 en 18 graden. Woensdag verloopt droog met een afwisseling van zonneschijn en (stapel)wolken. De temperatuur gaat iets omhoog. Donderdag eerst kans op wat regen of een bui (met name in het departement Finistère), later meer zon en plaatselijk 20 graden. Vrijdag 24 september toch weer een buienkans en iets lagere temperaturen.

.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

Vanaf oktober 2015 komt het vakantieweerbericht te vervallen. Medio april 2016 worden de berichten hervat. 

 

Griekenland (1) 

 

Weersverwachting Toscane

 

Vanaf oktober 2015 komt het vakantieweerbericht voor Toscane te vervallen.  

 

Weersverwachting Turkse zuid en westkust

 

Nieuw bericht volgt maandag 5 oktober. 

 

Marmaris

Weervideo 9 oktober 2015 - 14:40

rss

Nieuws

  • Herfstmaanden

    De herfst is een echte overgangsperiode waardoor verschillende weertype`s de revue in snel tempo kunnen opvolgen.

    Lees verder
  • Europa weerbericht

    Ook in Death Valley kan het regenen. Een etmaalsom van 14 mm is voldoende voor een evenaring van het oktoberrecord.

    Lees verder

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Buienradar EU

Buienradar Europa

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

Actuele windkaart

Drukverwachting Europa