Wereld weerbericht

donderdag 11 februari 2016

SNEEUW DIT WEEKEINDE IN OOSTENRIJK, WARMTE IN SPANJE. LOKAAL 26 GRADEN.

 

Het zonnetje scheen vandaag volop in de Oostenrijkse wintersportgebieden. Prima weer dus voor de lange latten! Ook morgen zijn de weersomstandigheden gunstig. In het weekeinde neemt echter de kans op neerslag toe.  Zaterdagavond is dat het geval in de landsdelen Vorarlberg en Tirol. Zondag valt in de gehele oostelijke helft van het land neerslag: vanaf hoogten tussen 600 en 1100 meter in de vorm van sneeuw. Langs de zuidgrens is de intensiteit van de neerslag dermate groot dat het ook beneden 500 meter hoogte tot sneeuwval komt. Ook maandag zijn er sneeuwkansen.

 

Storingen hebben het dezer dagen, vanwege de zuidelijke ligging van de straalstroom, ook voorzien op het Iberisch schiereiland. In de Spaanse provincie Soria ving Vinuesa woensdag 73 mm op. Daar kwam vandaag nog eens 25 mm bij. Volop regen ook in Grazalema in de provincie Cádiz. Daar werd vandaag 65 mm opgevangen. Ook weer wat regen vandaag in het droge Catalunya. Lokaal werd meer dan 10 mm opgevangen. Ondertussen opmerkelijk hoge temperaturen in de provincie Murcia en Alicante. Op de luchthaven van de stad Alicante werd het 25,0, in Elche 25,4 en in Aguilas 26,1º.

Zestig jaar geleden, in februari 1956, beleefde ook Spanje een opmerkelijke koudegolf. In Barcelona werd het toen -10,0 en in Valencia -7,2º. In Baskenland meldde Pamplona zowaar -15,2º.

 

weerman Jan Visser, 11 februari 2016

.

Oswego 2016

.

ORKAANWINDEN EN ENORME GOLVEN BEUKEN OP DE KUSTEN VAN DE BRITSE EILANDEN EN FRANKRIJK.

 

Een complex lagedrukgebied boven Schotland en omgeving veroorzaakt vandaag windsnelheden ruim boven 100 km/uur op de Britse Eilanden en in Frankrijk. Tot vanmiddag rapporteerde Needles Old Battery, Isle of Wight, een schuiver van 154 km/uur. In Frankrijk ging het vooral los aan de kusten van Normandië, Bretagne en op de eilandjes voor de kust. In Gouville in het departement Manche werd om 09:15 uur een uitschieter van 143 km/uur gemeten; een kwartier daarvoor meldde Ile de Groix een 'rukwind' van 147 km/uur. Ook in Duitsland en Zwitserland komen windsnelheden voor tot ruim boven 100 km/uur.

Verder worden golfhoogten tot meer dan 10 meter waargenomen. De Met Office maakte vanochtend gewag van golven tot 13.48 meter hoogte ter hoogte van de Isles of Scilly. Op volle zee zijn zelfs golven tot ruim 16 meter hoogte geregistreerd.

 

Het zachte weer doet zich na een koude januari ook gelden in Europees Rusland. In Moskou is de eerste week van de maand (tot vandaag) 7 graden te zacht geweest. Op geen enkele dag bleef het overdag vriezen (geen ijsdag dus). In januari kwam de temperatuur t/m de 11de op niet boven -10º uit. Het januarigemiddelde bedroeg -10,1 tegen normaal -6,5º.

 

Het westelijk deel van Australië (Western Australia), dat een oppervlakte heeft van ruim 2.5 miljoen km², is momenteel één grote bakoven. In Perth is het deze zomer nog niet zo heet geweest met uitersten tot 42º. Gisteren, zondag 7 februari, werd in Emu Creek Station 44,0º gemeten. De komende dagen zinderen de thermometers in het noordwestelijk deel van Western Australia naar waarden tussen 46 en 49º. Het landelijk februarirecord staat op 50,5º in Mardie in 1998. In Emu Creek Station werd het toen op 16 en 21 februari respectievelijk 49,4 en 49,8º.

 

weerman Jan Visser, 8 februari 2016

.l

Storm _UK080216

.

LANDELIJK VIEL DE JANUARIDROOGTE IN SPANJE NOG WEL MEE. WEL WAS HET UITZONERLIJK WARM.

 

In eerdere bijdragen op deze pagina kwam de droogte in Catalunya en de regio Valenciana reeds ter sprake. In Spanje als geheel viel het tijdens de eerste maand van het jaar 2016 echter wel mee. Gemiddeld over het land was januari zelfs 'muy húmedo' met 90 tegen normaal 63 mm. In delen van de regio Castilla y León viel zelfs drie keer zoveel regen als normaal! Minder dan 25 procent van het langjarig gemiddelde werd opgevangen in een brede mediterrane strook tussen het oostelijk deel van Andalucia en Catalunya. Ook op de Balearen was januari kurkdroog.

 

De warmte was opnieuw heel bijzonder. Landelijk kwam España uit op gemiddeld 9,5 tergen normaal 7,2º. In een reeks vanaf 1961 was alleen januari 1996 een fractie, in dezen 0,2º, warmer. Wanneer we de afzonderlijke steden in ogenschouw nemen, dan waren er maandrecords voor onder meer Barcelona, La Coruña, Palma de Mallorca, Toledo, Granada, Sevilla, Murcia en Zaragoza. Zo kwam het januarigemiddelde in Sevilla uit op 13,1 tegen 12,9º in 1955; Palma rapporteerde 14,3 tegen 14,2º in 1996.

 

De ijsbezetting van de Amerikaanse 'Great Lakes' is nog geen schim in vergelijking met de winters van 2014 en 2015. Begin februari was iets minder dan 6 procent van de wateren (onder meer Lake Michigan en Lake Erie) met ijs bedekt. Een jaar geleden was dat bijna 50 en begin februari 2014 zowaar 65 procent. De geringe ijsbezetting heeft te maken met de (idiote!) El Niño-warmte van vooral het eerste deel van de winter. In januari is het geleidelijk kouder geworden maar te weinig voor een forse toename van het ijs. Rachel Schoutsen van het Canadese  'The Weather Network' maakte gewag van een warmterecord voor de maand februari op de internationale luchthaven van Toronto. De thermometer wees woensdag 15,5º aan. Vorig jaar beleefde de Canadese stad de koudste februari uit de meetreeks. Op geen enkele dag werd toen de grens van nul graden overschreden.

 

Weerman Jan Visser, 5 februari 2016

 

.

RR_Spanje -januari 2016

.

NOG ONVOLDOENDE NEERSLAG VAN EL NIÑO IN MET NAME HET ZUIDEN VAN CALIFORNIA.

 

Een krachtige El Niño staat doorgaans garant voor een neerslagrijke winter in California. Menigeen was in het najaar dan ook hoopvol gestemd maar 'powerhouse El Niño 2015-2016' voldoet in met name 'Southern California' vooralsnog niet aan de hooggespannen verwachtingen.

 

Tijdens de vorige krachtige El Niño 1997-1998, die qua sterkte vergelijkbaar is met die van dit seizoen, viel er in Los Angeles tussen 1 oktober en 27 januari 193 mm. Nu bracht dezelfde periode 96 mm in het laatje. Bijna 20 jaar geleden kwam het grote regenen echter vooral in februari en maart op gang. In februari viel er maar liefst 347 en in maart 103 mm. In totaal bracht het gehele seizoen (oktober-april) 696 mm en dat was bijna twee keer zoveel als normaal. Of dat nu ook gaat gebeuren valt nog te bezien. Dezer dagen veroorzaakt een depressie volop regen en onweersbuien in en rond Los Angeles: een echte 'Atmospheric River' komt niet op gang. In dat geval drukt de subtropische straalstroom de ene na de andere depressie naar de 'Golden state'.

 

Pluspunten zijn er natuurlijk wel. Het 'snowpack' in de Sierra Nevada is momenteel 115 procent ofwel in vijf jaar heeft er niet meer zoveel sneeuw gelegen. Voor het op peil houden van de waterreservoirs is dat heel belangrijk. In Lake Oroville, het grootste reservoir in de staat, is het waterpeil medio januari in een week tijd met ruim 6 meter gestegen. De capaciteit stond op 30 januari op 42 procent: het historisch gemiddelde is 65 procent. Kortom: er moet nog heel veel gebeuren om de apocalyptische droogte van de afgelopen 5 jaar te minimaliseren.

In Spanje, waar grote gebieden eveneens met droogte te kampen hebben, verloopt de laatste dag van januari regionaal tamelijk warm. In de regio Valencia (provincies Castellón, Valencia en Alicante) was het halverwege de middag in Torreblanca en op de luchthaven van Alicante 23,3º. Zaterdag veroorzaakte een hoogtestoring regen van betekenis in de provincie Málaga. In Algarrobo viel 28 mm.  

 

weerman Jan Visser, 31 januari 2016

.

Lake Oroville

..

ZWARE SNEEUWSTORM TEISTERT DE VS: IN 6 STATEN MEER DAN 80 CM SNEEUW.

 

Een 'epic snowstorm' heeft tijdens het afgelopen weekeinde delen van de oostelijke Verenigde Staten getroffen. In tenminste 14 staten viel plaatselijk meer dan 30 centimeter sneeuw. De zware sneeuwstorm kostte aan zeker 27 mensen het leven en het openbare leven raakte volkomen ontwricht. In diverse grote steden was het de zwaarste 'single snowstorm on record'. Dat was onder meer het geval in Allentown en Harrisburg in Pennsylvania, in Baltimore, Maryland, op de luchthavens JFK en La Guardia in New York en in Newark, New Jersey. Op Baltimore-Washington International Airport bedroeg de sneeuwhoeveelheid op 22-23 januari 74 cm. Sneeuwkampioen af is februari 2003 toen er van 16 t/m 18 februari 68 cm viel. In New York Central Park vel 68 cm. Daar viel alleen op 11-12 februari 2006 net iets meer namelijk 68.3 cm.

 

In 6 staten viel plaatselijk meer dan 80 cm. Dat was in New Jersey, Pennsylvania, New York, Maryland, Virginia en in West Virginia. De grootste snowdump komt voor rekening van een stadje in de 'Mountain State' West Virginia. In Glengary in de oostelijke panhandle van de staat bedroeg de totale sneeuwhoeveelheid maar liefst 107 cm. Indrukwekkend was ook het windgeweld. Assateague Island in Maryland meldde zaterdag een schuiver van 137 km/uur. Het extreme natuurgeweld werd uitgelokt door een actieve depressie die zich langs de oostkust 'omhoog werkte'. Het systeem kreeg donderdag vorm boven de staat Texas en activeerde vrijdag boven Alabama. Een deel van de energie was afkomstig van door El Niño geleverde warmte (energie) van de Pacific.

 

weerman Jan Visser, Purmerend, 25 januari 2016

.

Satpic _24jan 2016

.

.

 

 

 

Weervideo 13 februari 2016 - 0:05

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Sneeuwradar

Sneeuwradar

Buienradar Europa

Buienradar Europa

Satelliet Nederland

Satelliet

Actuele wind

Windkaart Nederland

Regenverwachting EU

Regenverwachting Europa

Temperatuur EU

Drukverwachting Europa

 

Besteenpopulairste Weerenverkeer

Actuele temperatuur

Windkaart Nederland