Europa weerbericht

woensdag 16 april 2014

EEN ONGEWOON KOUDE MAART IN HET NOORDEN EN NOORDOOSTEN VAN DE VERENIGDE STATEN. IN DE STAAT VERMONT IS DE DERDE MAAND VAN HET JAAR NIET EERDER ZO KOUD GEWEEST.

 

 

De oostelijke helft van de Verenigde Staten heeft een koude maart achter de rug. Rond de 'Great Lakes' (Upper  Midwest) en in het noordoosten was het zelfs een zeer koude maand. In de staat Vermont groeide maart uit tot de koudste uit de reeks met een 'statewide' gemiddelde van -7,6 tegen normaal -2,7º. Bijna 5 graden te koud dus. Recordhouder af is maart 1916 toen de gemiddelde temperatuur in Vermont -7,4º bedroeg. In de staten Maine en New Hampshite was het de op een na koudste maart uit de meetreeks; in Michigan en New York is het in het verleden maar 4 keer kouder geweest dan in 2014.

Vanwege de langdurige kou (gisteren meldde Land O Lakes in Wisconsin nog -21,7º) waren de Great Lakes aan het begin van april nog voor tweederde bevroren. Echt heel bijzonder!

Ten westen van de Rocky Mountains verliep maart beduidend te warm. In California is het de op 8 na warmste maart geweest met gemiddeld 11,9 tegen normaal 9,3º. Het record voor de 'Golden state' staat op gemiddeld 14,0º en dateert uit 1934.

 

In Noord-Europa heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag in vooral Lapland op veel plaatsen streng gevroren. Het Finse Kilpisjärvi rapporteerde -13,8, het Noorse Kautokeino -14,3 en het Zweedse Naimakka -14,9º. In Duitsland was het Beierse Lechfeld het koudst met -5,2º. In de bergen uiteraard lagere minima.

Warm was het dinsdagmiddag in Portugal. In Viseu wees de thermometer 25,1 en in Vila Real 25,4º aan. In Spanje dertigers in de provincies Alicante, Murcia en Valencia. Het warmst werd het in Xàtiva met 31,3º.

 

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, 16 april 2014, 12:10 uur

 

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

 

Weersverwachting Alpenlanden


 

 

Zonneschijn woensdag 16 april in Karinthië en later op de dag is dat ook het geval in Tirol en Vorarlberg. Elders is het half tot zwaar bewolkt en vooral in de bergen komt het geregeld tot regen of sneeuw. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 6 en 14 graden. Donderdag vooral in het westen en zuiden veel zon en over het algemeen iets hogere middagtemperaturen. Vrijdag zonneschijn in de oostelijke helft van Oostenrijk. Van Vorarlberg tot in Opper-Oostenrijk neemt tegen en tijdens de avond de kans op regen toe: de sneeuwgrens zakt tot beneden 1000 meter. Maxima tussen 10 en 19 graden.

 

 

In Zwitserland is het donderdag 17 april zonnig weer. Later op de dag verschijnt er wel enige sluierbewolking. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 13 en 20 graden: de hoogste maxima in Wallis. Vrijdag een belangrijke weersverandering. De dag begint nog op veel plaatsen met zonneschijn. Later komt er meer bewolking en neemt de kans op regen eveneens toe. De sneeuwgrens zakt ondertussen naar 900 tot 1000 meter hoogte. Zaterdag buien: op hoogten tussen 800 en 1400 meter (noordkant Alpen versus zuidzijde) is sneeuw mogelijk. Maxima tussen 7 en 11 graden: in Tessin enkele graden hoger.

 

 

Weersverwachting Balearen


Op wat hoge bewolking na is het dinsdag 15 april zonnig op de Spaanse Balearen. De temperatuur loopt op naar tussen 20 en 24 graden. Woensdag veel zon en ongeveer dezelfde maxima. Donderdag kans op mist of lage bewolking maar ook flink wat zonneschijn en geen veranderingen qua temperatuur. Kortom mooi lenteweer!

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Woensdag 16 april zijn er flinke perioden met zon in de Algarve. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 18 en 23 graden. Donderdag verloopt zonnig met maxima tot lokaal 25 graden. Vrijdag en zaterdag zien we een afwisseling van wat bewolking maar ook zonneschijn. De temperatuur loopt ietsje terug. Met Pasen neemt de kans op een bui toe.

 

Janvissersweer_Mammatus-Oura090414

 

 

Weersverwachting Spaanse costa's


 

Mooi zonnig weer dinsdag 15 april aan de Costa del Sol. De temperatuur loopt in de bekende badplaatsen op naar omstreeks 24 graden. Woensdag iets hogere temperaturen. Verder na lokaal mist en lage bewolking tijdens de vroege ochtend weer veel zon en ietsje warmer nog. Donderdag meest zonnig weer en opnieuw nog iets hogere maxima.

 

 

Op wat hoge en middelbare bewolking na is het aan de Costa Blanca op dinsdag 15 april zonnig weer. De temperatuur loopt tussen Benidorm en Alicante op naar 24-25 graden. Woensdag volop zonneschijn op de playas en circa 23 graden. Donderdag geen veranderingen.

 

 

Weersverwachting Finland-Zweden-Noorwegen

 

Het vakantieweer voor Finland, Zweden en Noorwegen wordt vanaf 16 april 2014 weer hervat.

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)


Het vakantieweer voor de regio's Aquitaine en Midi-Pyrénées wordt vanaf 23 april 2014 weer hervat.

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)


Het vakantieweer voor de regio's  Languedoc-Roussillon wordt vanaf 23 april 2014 weer hervat.

 

Weersverwachting Bretagne en Normandië


Het vakantieweer voor de regio's Bretagne en Normandië wordt vanaf 23 april 2014 weer hervat.

 

 

Weersverwachting Griekse Eilanden


Het vakantieweer voor de Griekse eilanden wordt vanaf 23 april 2014 weer hervat.

 


Weersverwachting Toscane

 

Het vakantieweer voor Toscane wordt vanaf 23 april 2014 weer hervat.

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

 

Van maandag tot en met woensdag, 14-16 april, is het droog en zijn er perioden met zon aan de Turkse Rivièra ofwel in plaatsen als Antalya en Alanya. In Alanya komt de temperatuur boven 20 graden uit. Meer het westen toe, in Bodrum en Marmaris, maxima boven 20 graden (tot 22-23º) en perioden met zon maar dinsdag kans op wat regen of een bui.

Weervideo 17 april 2014 - 0:00

rss

Nieuws

Weerupdates

  • Morgen is er eerst nog vrij veel zon, al is deze soms wat afgeschermd door sluierbewolking. De middagtemperatuur komt uit op zo'n 16 graden.

  • Vanavond en vannacht is het helder en de temperatuur daalt naar een graad of 3. De zwakke tot matige wind wordt zuidelijk.

Foto's en video's

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Zonradar

Zonneradar

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland