Europa weerbericht

donderdag 31 juli 2014

NOG NOOIT ZO WARM IN JULI IN NOORDWEST-ZWEDEN; EXTREEM NATTE EN SOMBERE JULI IN DELEN VAN ZWITSERLAND.

 

In het noordwestelijk deel van Zweden is juli nog nooit zo warm geweest. Maandgemiddelden zijn nog niet ter beschikking maar duidelijk is dat 2003, tot nu toe de warmste juli in Noord-Zweden (Norrland), het nakijken heeft. Op meetpunten nabij de Noorse grens werden bestaande records met ongeveer een graad verbeterd. De afwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde kwamen lokaal boven +6º uit.

 

Ondertussen beleefden delen van Zwitserland een totaal mislukte zomermaand. Vooral ten westen van de rivier de Reuss, die onder meer doorheen het mooie Luzern stroomt, alsmede in de Thurgau en het Zürcher Oberland, is juli niet eerder zo extreem nat geweest. In Les Avants bij Montreux viel maar liefst 500 mm ofwel drie keer zoveel als normaal. In een reeks vanaf 1974 was juli 2007 recordhouder met 366 mm. Ook in de 150-jarige meetreeksen van Engelberg en Bern-Zollikofen is juli nimmer natter geweest dan dit jaar. Er viel respectievelijk 366 en 242 mm. De vorige waterdrager in Engelberg was 1891 met 337 en in Bern 1965 met 240 mm. Verder was juli in de regio 'Genfersee', in het kanton Wallis en in het Berner Oberland nog nooit zo somber. In Genève scheen de zon 152 tegen normaal 263 uur. Recordhouder af is juli 1980 met 182 uren zon. Ook in Sion en in Adelboden was het de zonneschijnarmste juli uit de vanaf eind jaren vijftig en jaren zestig daterende meetreeksen.

 

Woensdag kletterde het opnieuw hard van de daken in delen van Oostenrijk (Neusiedl am See 106 mm), Kroatië (Zagreb 64, Zadar-Zemunik 94 mm), Montenegro (Tivat 98 mm) en in Servië. In Vrsac werd zowaar 160 mm afgetapt. Buien waren ook actief op de Ionische eilanden (Corfu 41 mm) en in Italië. Warm was het wederom in Noord-Europa (Kokemäki Tulkkila, Finland 30,4º), in Rusland (Moskou 32,7º) en ook op Groenland. Daar meldde Sisimut Mittarfia 22,7º. 

 

 

Janvissersweer _Noorwegen -JULI2014

Weerman Jan Visser, Purmerend, 31 juli 2014, 21:10 uur

 

Kies een gebied of lees het hele bericht:

- Spaanse costa's

- Algarve

- Balearen- Alpenlanden

- Zuidwest-Zuid-Frankrijk

- Zuidoost-Frankrijk

- Bretagne en Normandië

- Griekse eilanden

- Toscane

- Turkse zuidkust

 

Weersverwachting Alpenlanden

 

Buien en/of regen bepalen donderdag 31 juli nog het weerbeeld in grote delen van Oostenrijk. In het zuidwesten klaart het soms wat op: later op dag onder meer in het zuiden wat meer opklaringen. De maxima bereiken waarden tussen 18 en 26 graden. Vrijdag opklaringen en dan met name in Opper-Oostenrijk, Salzburg en Karinthië. Elders nog buienkansen met onweer: vooral in het westen en noordoosten/oosten. Maxima tussen 23 en 29 graden. Zaterdag vooral in het oosten en noordoosten (ook in Wenen) zonneschijn en meest droog. Elders nog enkele buien: aanvankelijk vergezeld van onweer. Maxima tussen 23 en 31 graden.

 

Op vrijdag 1 augustus komen in Zwitserland nog enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Dat gebeurt hoofdzakelijk in de bergen en dan met name de Alpen. Voor de rest is het meest zonnig weer met maxima tussen 24 en 28 graden: de hoogste maxima in en rond Basel. In de loop van zaterdag opnieuw toenemende kansen op buien met onweer. Iets minder warm. Ook zondag aanhoudende buienkansen en maxima tussen 21 en 25 graden.

 Janvissersweer _Mittelberg 180713

 

Weersverwachting Balearen

 

Op de Spaanse Balearen is het zondag 27 juli zonnig, droog met maxima tussen 29 en 33 graden. Maandag blijft het zonnig met maxima rond 30 graden: dinsdag buien met onweer en duidelijk minder warm.

 

Weersverwachting Algarve

 

 

Op woensdag 23 juli is het zonnig in de Algarve op de meeste plaatsen wordt het ruim boven 25 graden. Donderdag perioden met zon maar nabij en in Sagres wel vrij koel met maar 20 graden en tevens een straffe noordenwind. 

 

Weersverwachting Spaanse costa's

 

Aan de Costa del Sol begint zondag 27 juli met laaghangende bewolking en mist. Al vrij snel wordt het weer zonnig op de stranden en loopt de middagtemperatuur op naar circa 29 graden. Maandag veel zon en juist aan de Costa del Sol een stuk warmer: in en rond Málaga wordt het 36 graden. Dinsdag opnieuw zonnig en waarschijnlijk iets minder warm.

 

Zonnig en zeer warm weer zondag 27 juli op de playas van de Costa Blanca. De temperatuur komt uit op circa 32 graden. Maandag op soms wat lage bewolking na weer veel zon en dertigers. Dinsdag temperende warmte en meer bewolking maar de buienkans blijft klein.

 

Maandag 28 juli opent met veel zon op de playas van Catalunya. Tijdens de middaguren verandert de situatie. Er komen meer en meer wolken en met name aan de Costa Brava (Lloret de Mar ea) en Costa Maresme (Barcelona) neemt de kans op buien toe. De temperatuur loopt nog op naar maximaal 28-29 graden. Dinsdag zijn er aanvankelijk buienkansen. Tijdens de middaguren laat de zich vaker zien en blijft het waarschijnlijk meest droog. Maxima tussen 23 en 28 graden. Woensdag zonnig en weer duidelijk warmer strandweer.

 

Weersverwachting Finland-Zweden-Noorwegen

 

Toenemende kans op regen- en onweersbuien maandag 28 juli in Fins Lapland en vooral in Noord-Lapland koelt het af ofwel maxima rond 18 graden. Elders nog op de meeste plaatsen droog, perioden met zon en 25-30 graden. Dinsdag in Lapland nog maar 13 tot 18 graden. Elders tussen 22 en 27 graden. Verder geregeld zonneschijn maar ook plaatselijk een regen- of onweersbui.

 

Het warme zomerweer duurt ook maandag 28 juli nog voort in Zweden. Uitgezonderd het noordwesten (en dan met name de bergachtige streken) wordt het op de meeste plaatsen weer meer dan 25, lokaal circa 30 graden. Wel komen plaatselijk zware regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Dinsdag in Norra Norrland (het noorden van Noord-Zweden) buien en plaatselijk maxima beneden 15 graden. Elders op een regionale onweersbui na droog met zonneschijn en temperaturen tussen 24 en 28 graden. Woensdag op veel plaatsen buien: in het noorden kans op lange tijd aanhoudende regen. Maxima tussen 20 en 25 graden: in Lapland lagere waarden.

 

In Noorwegen blijft het maandag en dinsdag (28-29 juli) in grote lijnen nog vrij zonnig weer. Tamelijk bewolkt is het maandag wel in de provincie Troms en dinsdag vooral in het zuidwesten (Stavanger). Verder zijn de neerslagkansen op een lokale bui na klein en wordt het vooral in en rond Oslo meer dan 25 graden. Woensdag nemen de in de kustgebieden de regenkansen toe. 'Achter de bergen' is het nog meest zonnig en vrij warm.

Janvissersweer _Voss 030714

 

Weersverwachting Zuidwest- en Zuid-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées)

 

 

Zonnige perioden en (stapel)wolken wisselen elkaar af op woensdag 30 juli in Aquitaine. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 24 en 27 graden. Donderdag is het overwegend zeer zonnig met maxima die plaatselijk op 30 graden uitkomen. Vrijdag grijpen donderbuien weer om zich heen maar in het departement Gironde blijft het meestentijds droog. De temperatuur gaat enkele graden zakken.

 

In Midi-Pyrénées kan woensdag 30 juli in het departement Aveyron nog een enkele bui vallen. Voor de rest zonneschijn, afgewisseld door enkele stapelwolken. De maxima komen uit op waarden tussen 23 en 28 graden. Juli eindigt donderdag met veel zon en temperaturen van 26 tot 31 graden. Op vrijdag neemt de kans op onweersbuien toe en het kwik levert enkele graden in.

 

 

Weersverwachting Zuid- en Zuidoost-Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes)

 

 

In Languedoc-Roussillon is het woensdag 30 juli overwegend zeer zonnig. Hoofdzakelijk in het departement Lozère kan een bui vallen. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 26 en 32 graden: in Lozère enkele graden lager. Donderdag is het zonnig en warm tot zeer warm met maxima omstreeks 34º in en rond Montpellier. Augustus opent vrijdag met opnieuw hoge temperaturen en aanvankelijk veel zon. In de loop van de dag neemt overal (het laatst in de kustgebieden) de kans op regen- en onweersbuien toe.

 

In de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (afgekort PACA) is het woensdag 30 juli zonnig en warm tot zeer warm: 26-32 graden. Donderdag geen veranderingen. Ook dan zonneschijn en warm tot zeer warm: in het departement Hautes-Alpes kan een enkele bui ontstaan. Ook vrijdag 1 augustus zonnig en hoge temperaturen. Tijdens de avonduren kan er hoofdzakelijk in Hautes-Alpes weer een bui tot ontwikkeling komen.

 

 

Weersverwachting Bretagne

 

Perioden met zon en dan met name in de kustgebieden van Het Kanaal. dat is het weerbeeld voor Bretagne op woensdag 30 juli. De maxima lopen uiteen tussen 21 en 26 graden. Donderdag opnieuw veel zon en over het algemeen een fractie warmer. 's Avonds neemt vooral in Finistère de kans op lage bewolking langs de Kanaalkust toe. Vrijdag meer bewolking en plaatselijk wat regen. Iets lagere maxima.

 

Weersverwachting Griekse Eilanden

 

 

Op de Griekse eilanden duurt het standvastige zomerse vakantieweer voort. Van woensdag 30 juli t/m vrijdag 1 augustus is het overheersend zonnig en droog. Op een deel van met name de Ionische eilanden kan het donderdag/vrijdag wat meer bewolkt zijn. De temperatuur komt woensdag op de eilanden voor de Turkse kust op 31-34 graden uit: op Kreta zijn maxima tot boven 35 graden mogelijk. Donderdag eindigt juli bloedheet op Kreta met maxima tot lokaal boven 40º. Vrijdag neemt de warmte duidelijk af. 

 

 

Weersverwachting Toscane

 

De laatste dag van juli, donderdag de 31ste, zijn er perioden met zon in Toscane en blijft het ook droog. Alleen in het noorden van de provincies Firenze en Arezzo kunnen in de middag enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 26 en 30 graden. Vrijdag 1 augustus is er kans op een lokale onweersbui maar over het algemeen overheerst zonneschijn. De temperatuur gaat iets omhoog en komt plaatselijk rond 31 graden uit. Zaterdag volop zonneschijn en ongeveer dezelfde zomerse temperaturen. 

 

Weersverwachting Turkse Rivièra en zuidwestkust

 

 

Van vrijdag 1 t/m dinsdag 5 augustus is het droog, zonnig en zeer warm op alle vakantiebestemmingen aan de Turkse Rivièra en de Turkse zuidwestkust. Van zondag af neemt de hitte bovendien fors toe. In plaatsen als Bodrum, Marmaris en Fethiye zijn maxima tussen 37 en 40 graden mogelijk.

 

Weervideo 1 augustus 2014 - 14:55

rss

Nieuws

Weerupdates

Foto's en video's

Buienradar shop

Het weer in
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
{{dayTitle($index)}}

{{day.temperature}}° / {{day.mintemperature}}°
Nu
5-daagse
14-daagse
Locatie wijzigen
Voorkeurslocatie wijzigen

Satelliet Nederland

Satelliet Nederland: Zon of wolken?

Europa kaart

Buienradar Europa

Regenverwachting

Regenverwachting Europa

Druk en temperatuur

Drukverwachting Europa

Windkaart Nederland

Windkaart Nederland